Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma on valmistunut (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Keski-Karjalan kuntiin (Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi) on valmistunut viisaan liikkumisen suunnitelma. Suunnitelma käsittelee seudun liikkumista ja liikenneturvallisuutta perinteistä liikenneturvallisuussuunnitelmaa monipuolisemmin.

Keski-Karjalan kuntiin on valmistunut viisaan liikkumisen suunnitelma maaliskuussa 2015. Suunnitelma on laadittu samanaikaisesti seudun kaikkiin kuntiin Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen, Kiteen kaupungin, Rääkkylän kunnan, Tohmajärven kunnan ja sidosryhmien yhteistyönä. Suunnitelmassa liikenneturvallisuuden parantamista on tarkasteltu perinteistä liikenneturvallisuustyötä laajemmasta näkökulmasta, painottuen kestävän liikkumisen kehittämiseen.

Kestävän liikkumisen edistämisellä tarkoitetaan tässä työssä liikkumisen painopisteen siirtämistä hen­kilöautoilusta vähemmän päästöjä aiheuttaviin kulkutapoihin, kuten joukkoliikenteeseen sekä kävelyyn ja pyöräilyyn. Myös auton käytön tehostaminen, auton järkevämpi ja tarkoituksenmukaisempi käyttö sekä autovalintoihin vaikuttaminen ovat osa kestävän liikkumisen edistämistä. Näiden tavoitteiden saavut­taminen edistää myös liikenneturvallisuustavoitteiden toteutumista.

Ylinopeudet aiheuttavat turvattomuutta

Keväällä 2014 toteutetun kyselyn perusteella yli 80 % seudun matkoista tehdään henkilöautolla. Asukkaiden mielestä kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseen kannustaisivat jalankulku- ja pyöräily-yhteyksien parantaminen, turvallisemmat tienylityspaikat sekä lyhyemmät etäisyydet.

Yleisimmät seudulla koetut liikennerikkomukset ovat vastaajien mukaan matkapuhelimen käyttö autolla ajettaessa, ylinopeudet sekä turvavälin unohtaminen. Autoilijoiden suuret tilannenopeudet ja piittaamattomuus koettiin syiksi lasten ja vanhusten sekä muiden kävelijöiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden turvattomuuteen.

Pyöräpysäköintiä ja kimppakyytejä

Suunnitelmassa on esitetty toimenpiteitä jalankulun ja pyöräilyn mahdollisuuksien parantamiseksi asenteisiin vaikuttamalla, yhdyskuntarakenteen muutoksilla sekä infrastruktuurin kehittämisellä. Lähtökohta jalankulun ja pyöräilyn kehittämiselle on niin kuntaorganisaatiossa kuin yhteiskunnassa tapahtuva asenteellinen muutos. Kävelyn ja pyöräilyn tulee olla luonnollinen osa kuntalaisten arkea. Kävely ja pyöräily on yhdyskuntarakenteen ja infrastruktuurin suunnittelussa otettava huomioon omina kulkumuotoinaan.

Seudun joukkoliikennettä esitetään kehitettäväksi koulukyytien ja kimppakyytijärjestelmän avulla. Tehokkuutta ja toimivuutta voidaan lisätä yhdistämällä eri organisaatioiden järjestämiä kuljetuksia toimiviksi kokonaisuuksiksi.

Liikkumisen ohjauksella pyritään edistämään kestäviä liikkumisvalintoja. Vastuuta jaetaan kunnille, työnantajille, harrastusseuroille, tapahtumanjärjestäjille ja muille organisaatioille. Suunnitelmassa esitetyt liikkumisen ohjauksen keinot painottuvat tiedottamiseen, työmatkojen kehittämiseen, päätöksentekoon, tapahtumiin ja tempauksiin.

Liikenneturvallisuuden parantaminen

Liikenneympäristön parantamistoimenpiteillä pyritään parantamaan infrastruktuuria siten, että se tukisi turvallista liikkumista. Suuri osa esitetyistä toimenpiteistä liittyy jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantamiseen, esteettömän ympäristön kehittämiseen sekä ajonopeuksien hillitsemiseen. Toimenpiteiden suunnittelussa on painotettu pieniä ja helposti toteutettavia investointeja sekä kestävää liikkumista tukevia toimenpiteitä. Toimenpiteiden kokonaiskustannusarvio on noin 8,3 miljoonaa euroa.

Liikenneturvallisuustyön ylläpitämiseksi on kunnille laadittu malli liikenneturvallisuustyön kehittämiseksi kuntaorganisaatiossa. Liikenneturvallisuusryhmien tehtävänä on seurata viisaan liikkumisen suunnitelmassa esitettyjen toimenpiteiden toteutumista.

 

Liiteaineisto

 

Lisätietoja:

Pohjois-Savon ELY-keskus: Kyllikki Komulainen, puh. 0295 026 729
kyllikki.komulainen(at)ely-keskus.fi

Kiteen kaupunki: Kauko Hirvonen, puh. 040 105 1206
kauko.hirvonen(at)kitee.fi

Rääkkylän kunta: Ann-Marie Sandström, puh. 040 105 3102
ann-marie.sandstrom(at)raakkyla.fi

Tohmajärven kunta: Erkki Ikonen, puh. 040 105 4209
erkki.ikonen(at)tohmajarvi.fi

Ramboll Oy: Teemu Kinnunen, puh. 050 336 9689
teemu.kinnunen(at)ramboll.fi

 

 

 


Alueellista tietoa