Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Hyvässä sovussa maalla ja vesillä - maasto- ja vesiliikennerajoitukset koskevat vain murto-osaa alueista (Pirkanmaa)

Suomessa on laajat jokamiehenoikeudet, joiden nojalla voimme nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Pääsääntöisesti tähän ei tarvita maanomistajan lupaa, mutta käytöstä ei kuitenkaan saa aiheutua haittaa tai häiriötä. Jossain tapauksissa jokamiehenoikeuksia joudutaan kuitenkin rajaamaan. Esimerkiksi vesiliikenne- ja maastoliikennelain perusteella jollekin vesi- tai maa-alueelle saatetaan määrätä rajoituksia alueen käyttöön.

Vesillä liikkuminen on osa jokamiehenoikeuksia. Vesiliikennettä eli esimerkiksi järvillä liikkumista moottoriveneellä voidaan kuitenkin rajoittaa tai kieltää kokonaan, jos se on tarpeen liikenteen, ympäristön, kalastuksen tai muun elinkeinon suojaamiseksi tai yleisen virkistyskäytön tai muun yleisen edun vuoksi. Pirkanmaalla rajoituksia on annettu noin parille sadalle vesialueelle, joten pääosa vesialueista on rajoituksien ulkopuolella.

-  Moottorikäyttöisten vesikulkuneuvojen käyttökieltoja on annettu joillekin pienille järville mm. virkistyskäytön tai luonnon suojaamiseksi, vesiliikenteen nopeusrajoituksia puolestaan mm. suuremmille järville niiden kapeikkoihin tai jokialueille turvallisuusnäkökohtien vuoksi. Esimerkiksi Pirkanmaalla Näsijärven Siivikkalanlahdella, Längelmäveden Pelisalmella ja Lempäälän Kuokkalankoskella on nopeusrajoituksia, ja useilla Tampereen ja Sastamalan pikkujärvillä voi liikkua vain esim. soutuveneellä tai kanootilla, koska kiellolla on haluttu suojata alueiden muuta virkistyskäyttöä tai luonnonrauhaa. Lisäksi muutamilla pirkanmaalaisilla järvillä on kiellettyä käyttää vesiskoottereita, kertoo ylitarkastaja Marita Saksa-Lapikisto Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Maastoliikennerajoitus ei sulje pois alueen virkistyskäyttöä

Maastoliikenteen osalta liikkuminen on vesiliikennettä rajoitetumpaa. Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla, esimerkiksi moottorikelkalla tai mönkijällä, ei saa liikkua maastossa ilman maan omistajan tai haltijan lupaa, mutta esimerkiksi jalan liikkumiseen ei lupaa tarvita. Talvella jäällä on jokaisella oikeus liikkua tarpeetonta haittaa aiheuttamatta. Moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttöä maa-alueella tai jäällä voidaan rajoittaa tai kieltää, jos siitä on haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, luontaiselinkeinoille, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle tai yksityiselle edulle.

- Maastoliikennekieltoja on annettu Pirkanmaalla mm. virkistyskäytön, luonnon ja vesien suojaamiseksi jääpeitteisille vesialueille sekä maa-alueista harjuille kaikkineen noin 80 alueelle. Monesti päätöksissä on sallittu esim. latujen tekeminen moottoriajoneuvoa hyväksi käyttäen, Saksa-Lapikisto toteaa.

Muutoksia uudella hakemuksella

Vesi- ja maastoliikennerajoituksista tai kielloista, yleisiä vesiliikenneväyliä lukuun ottamatta Pirkanmaalla päättää hakemuksen perusteella ELY-keskus. Päätökset löytyvät ymparisto.fi -sivustolta. Rajoitukset ja kiellot eivät koske esim. sairaankuljetusta, pelastustoimea tai poliisin virkatehtäviä.

Yleensä kielto- ja rajoituspäätökset ovat voimassa toistaiseksi. Niihin ei voi hakea poikkeuksia, mutta jos päätökseen halutaan muutoksia ja esim. alueen olosuhteen ovat muuttuneet, voidaan uusi hakemus laittaa ELY-keskukseen vireille. Päätösten noudattamista valvoo poliisi. Sekä vesi- että maastoliikennerikkomuksesta voidaan määrätä sakkoa.

Lisätietoa:

ymparisto.fi > Asiointi, luvat ja ympäristövaikutusten arviointi > Luvat, ilmoitukset ja rekisteröinti > Kiellon ja rajoituksen hakeminen maasto- ja vesiliikenteelle

ymparisto.fi > Pirkanmaan maastoliikennerajoitukset (päivämäärää klikkaamalla avautuu päätös)

ymparisto.fi > Pirkanmaan vesiliikennerajoitukset (päivämäärää klikkaamalla avautuu päätös)

Pirkanmaan ELY-keskus, ylitarkastaja Marita Saksa-Lapikisto, p. 0295 036 377, [email protected]


Alueellista tietoa