YLVA

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valvontaosa

Uuden kohteen perustaminen

Uuden kohteen perustaminen

Pääset perustamaan uuden kohteen valitsemalla Kohteet-välilehden alavalikosta Uusi kohde. Kohdevalikon Haku-toiminnolla voit etsiä jo perustettuja kohteita.  

Kuvallinen ohje uuden kohteen perustamiseen (pdf)

Kohdehaku 

Järjestelmä edellyttää, että varmistat, onko kyseisellä Y-tunnuksella jo olemassa kohde, jonka haluat luoda. Aloita uuden kohteen perustaminen valitsemalla vasemmasta palkista Kohdehaku. Valitse Kohteen luvanvaraisuus-valikon vaihtoehdoista kategoria: YSL ja MYSL toiminta, Jätehuoltorekisteri, Maarakentaminen, Maaperän tila ja pilaantuminen tai Tuottajavastuu. Kirjoita uuden kohteen Y-tunnus tai henkilöasiakkaan ollessa kyseessä Henkilötunnus ja valitse Sijaintikunta. Kun olet syöttänyt kaikkiin kenttiin hakuvaihtoehdon, [HAE]-painike aktivoituu, jolloin voit hakea kohdetta painamalla sitä. 

Järjestelmä listaa valintojen mukaiset kohteet, jos syöttämälläsi Y-tunnuksella on jo kohde tai kohteita olemassa. Kohteen ID-numerossa on linkki, josta saat auki kohteen tiedot. Kohteiden listaus tässä kohdassa varmistaa, ettei samalle toiminnalle luoda vahingossa kahta kohdetta. Jos kyse on henkilöasiakkaasta, valitse vaihtoehto Henkilötunnus. Anna henkilötunnus ja kohteen Sijaintikunta

Asiakastiedot 

Valitse vasemmasta palkista Asiakastiedot-näkymä. Voit valita asiakkaalle asiakastietovarannossa (ATV) olevat osoitetiedot, joita järjestelmä ehdottaa. Valitut osoitetiedot siirtyvät Kohdetiedot-näkymään, jossa pääset vielä muokkaamaan niitä. 

Kohdetiedot 

Pääasiallinen toiminta-kohdassa valitset kohteen toiminnan ja asetat sen aktiiviseksi, jos kyseessä on tällä hetkellä toimiva kohde. Voit myös lisätä kohteen koordinaatit kartalle. 

Asiakkaan nimi tulee automaattisesti asiakastietovarannosta, kun viet Y-tunnuksen asiakastietoihin. Asiakkaan nimeä ei voi muuttaa.  

Kohteen nimi-kohdassa tulee huomioida, että se ei ole sama kuin asiakkaan tai omistajan nimi. Kohde on esimerkiksi (VAPO OY:n omistama) Kokkonevan turvetuotantoalue.  

Henkilötietoluonne-kytkin on aktivoitava, jos asiakkaan nimessä on etunimi ja sukunimi -yhdistelmä. Tietosuoja-asetus edellyttää, ettei kohteen nimikenttään tule laittaa henkilön nimeä. Jos henkilön nimi on osa yrityksen nimeä, on kyse henkilötietoluonteesta. Sen sijaan esimerkiksi Karl Fazer on niin vakiintunut nimi, että sillä ei katsota olevan henkilötietoluonnetta.  

Kohteen aliasnimi voi olla valvontakohteen entinen nimi tai joku muu yleisesti käytetty nimi, joka ei ole virallinen nimi. Henkilöiden nimiä ei viedä kohteiden, osioiden tai pisteiden nimitietokenttiin tai selitteisiin.  

Sijaintikunta tulee automaattisesti aiemmin täyttämästäsi hakukentästä. Voit täyttää itse loput osoitetiedot sekä kunnan valvojatiedot. Aluehallinnon diaarinumero koskee vain ELY-keskuksia. Kunnan tulee jättää tämä kohta tyhjäksi.  

Päivitetty: 14.02.2024