YLVA

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valvontaosa

Kuntakäyttäjät

Kuntakäyttäjät

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysytyt kysymykset

 • Palveluun kirjaudutaan https://ylva.ahtp.fi -sivuston kautta.

  Kirjautumiseen käytetään ainoastaan Valtorin lähettämiä tunnuksia. Käyttäjätunnukset ovat muotoa [email protected] (iso U-kirjain ja kuusi numeroa).

  Kuntakäyttäjät kirjautuvat toistaiseksi ”Y-alusta Virtu”-painikkeen kautta. Valtion tunnistuspalvelussa valitaan orgaanisaatioksi "Aluehallinto (ELY-TET-KEHA)". Aluehallinnon tunnistautumispalveluun syötetään U-tunnus sekä salasana. Kirjautuminen on muotoa [email protected]

  Y-alustan kuvallinen kirjautumisohje (pdf)

  Kunnat voivat käyttää kirjautumisessa Suomi.fi-tunnistautumista vasta sen jälkeen, kun he ovat hakeneet valtuudet Suomi.fi-valtuuspalvelusta. Valtuuksien hakeminen ohjeistetaan myöhemmin.

  Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä [email protected].

 • Kirjautuminen Y-alustalle tapahtuu osoitteessa: https://ylva.ahtp.fi

  Kirjaudu U-tunnuksellasi Y-alustalle seuraavasti: syötä käyttäjätunnus [email protected] (iso U-kirjain ja kuusi numeroa – ei O-kirjainta). Syötä tämän jälkeen salasana. Valtori on lähettänyt sinulle erillisessä suojatussa sähköpostissa salasanan U-tunnuksellesi.

  Suosittelemme Mozilla Firefox-, Microsoft Edge- tai Google Chrome –selaimen käyttöä.

  Jos kirjautuminen tavallisessa selainnäkymässä ei onnistu, yritä kirjautumista InPrivate-ikkunassa (incognito-tila). Saat kaikissa selaimissa InPrivate-ikkunan tai sitä vastaavan tilan auki selainikkunan oikeasta yläkulmasta.

  Vaikka sinulla olisi entuudestaan U-tunnus esim. Notto-järjestelmää varten, et pääse kirjautumaan Y-alustalle ilman että haet YLVAn käyttöoikeutta. YLVAn käytöoikeudet haetaan U-tunnuksen hakulomakkeella (docx). Saatuasi käyttöoikeuden voit kirjautua vanhalla tunnuksellasi ja salasanallasi YLVAan. 

  Ongelmatilanteissa tarkasta U-tunnuskirjautumisen tarkistuslista (pdf).

  Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä [email protected].

 • Tyhjennä selaimen välimuisti. Huomioi, että pelkän sivuhistorian lisäksi tulee tyhjentää myös salasanat ja kirjautumistiedot. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla kirjautumista InPrivate-ikkunassa (incognito-tila). Saat kaikissa selaimissa InPrivate-ikkunan tai sitä vastaavan tilan auki selainikkunan oikeasta yläkulmasta.

  Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä [email protected].

 • Lähetä organisaatiosähköpostistasi (esim. [email protected]) tukipyyntö YLVA-asiointipostilaatikkoon [email protected].

  Nopeammin saat uuden salasanan soittamalla Valtorille p. 0295 504200. Palvelupiste on avoinna arkisin klo 8-16.15. Kysyttäessä organisaatiota valitse ELY.

 • U-tunnukset ovat henkilökohtaisia eikä toisten U-tunnusten käyttäminen ei ole sallittua. Jokaisen käyttäjän tulee hakea henkilökohtaiset U-tunnukset lomakkeella. Täytä ja allekirjoita lomake ja lähetä se skannattuna osoitteeseen [email protected].

  U-tunnuksen hakulomake (docx)

 • Kyllä voi. Jos sinulla on jo U-tunnus voit hakea samalle tunnukselle YLVAn käyttöoikeutta lomakkeella. Uuden oikeuden saatuasi sama U-tunnus ja salasana toimii YLVAssa sekä Notossa. Käyttöoikeuksien saaminen voi kestää muutaman viikon. Täytä ja allekirjoita lomake ja lähetä se skannattuna osoitteeseen [email protected].

  U-tunnuksen hakulomake (docx)

 • Ei tarvitse tilata uutta tunnusta. Voit käyttää vanhaa U-tunnustasi ja salasanaasi, sillä U-tunnus on henkilö-, ei kuntakohtainen. Ilmoitathan kuitenkin osoitteeseen [email protected] uudet tietosi (esim. nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero, uudet valvotavat kunnat sekä kunnat, joissa et toimi enää valvojana). 

 • Jokainen valvoja voi hallinnoida yhdellä henkilökohtaisella tunnuksellaan kaikkien valvomiensa kuntien kohteita.

 • Raportointilomakkeet määräytyvät ympäristöluvan, ilmoituksesta tehtävän päätöksen tai rekisteröintiä koskevan asetuksen perusteella. YLVAan on toteutettu noin 40 lomaketta. Lomakkeet on toteutettu rakenteellisina, jotta niiden tiedoista voidaan tuottaa tarvittavat raportit. Perustietoja koskevat raportointilomakkeet kytkeytyvät kohteen pääosiolle automaattisesti. Ilmansuojelu-, vesiensuojelu- ja jätelomakkeet kytketään kyseisen sektorin pisteelle, jos ympäristölupa tai säädös edellyttää näiden tietojen raportoimista. YLVAan on toteutettu myös joitakin rakenteellisia toimialakohtaisia raportointilomakkeita: ampumarata, eläinsuoja, kaatopaikka, kalankasvatus, turkistuotanto ja turvetuotanto. Muut valvontaa varten tarvittavat tiedot raportoidaan liitetiedostoina.

 • Valvoja voi muuttaa päätoimialan, jos kohteen osiolla ei ole luokittelutietoja. Kun kohteelle lisätään luvanvaraisuustieto tai muuta luokittelutietoa esim. eläinpaikkamääriä, päätoimialan vaihtomahdollisuus lukittuu. Päätoimialan vaihtomahdollisuus lukittuu myös silloin, kun osion pisteelle on raportoitu tietoja. Jos päätoimialan vaihtomahdollisuus on jo lukittunut, lähetä tukipyyntö asiointipostilaatikkoon [email protected].

 • Aineistopyynnöt lähetetään Suomen ympäristökeskukseen: [email protected] 

 • YLVA:n suojaustaso ja muut ominaisuudet eivät mahdollista salassa pidettävän tiedon hallintaa. ELY-keskukset hallitsevat salassa pidettävät tiedot asianhallintajärjestelmä USPA:ssa. Ole yhteydessä ELY-keskuksen vastuuvalvojaan, mikäli sinulla on kysyttävää salassa pidettävästä tiedosta. Toiminnan päästö- ja tarkkailutiedot sekä ympäristön laatutiedot eivät ole salassa pidettäviä.

  Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 210 § (finlex.fi)

 • Oskari-karttapalvelu on Maanmittauslaitoksen palvelu. Lisätietoa palvelusta:

  Maanmittauslaitoksen suomi.fi-kartat (maanmittauslaitos.fi)

 • Ota yhteyttä: [email protected].

  Kuvaile ongelmaasi YLVAssa mahdollisimman tarkasti ja ota siitä kuvakaappaus. Näin pääsemme mahdollisimman nopeasti ratkomaan ongelmatilannetta.

Päivitetty: 14.02.2024