kuvituskuva

Keski-Suomen yrityspalvelut

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot - TKI-rahoitus

Oikopolut
  • Yrityksen kehittämisavustus on pk-yritysten kehittämis- tai investointihankkeisiin, jotka liittyvät kasvuun, tuotekehitykseen ja palveluiden ja prosessien kehittämiseen tai kansainvälistymiseen. Tuen suuruus investoinneissa 10–20 % ja muissa kehittämistoimissa 50–60 %.

    Rakennerahastoista myönnetään rahoitusta yritysten erilaisiin kehittämis- ja investointihankkeisiin. Yritykset voivat saada rahoitusta seuraaviin asioihin:

    Innovaatioiden kehittäminen: Tuki uusien tuotteiden, palveluiden ja prosessien kehittämiseen.
    Koulutus ja osaamisen kehittäminen: Rahoitus henkilöstön koulutukseen ja osaamisen parantamiseen.
    Ilmastotoimenpiteet: Investoinnit, jotka edistävät ympäristöystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja.
    Digitalisaatio: Tuki digitaalisten ratkaisujen ja teknologioiden käyttöönottoon.
    Kansainvälistyminen: Apua yritysten kansainvälistymiseen ja uusille markkinoille pääsyyn.

    Rahoitusta myöntävät maakuntien liitot, ELY-keskukset ja Ruokavirasto.
    Lue lisää 
    Rakennerahastot.fi (rakennerahastot.fi), 
    Avoimet hakuilmoitukset 
    EURA2021 (eura2021.fi)

    Vihreän siirtymän JTF-rahasto (Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto)

    Keski-Suomen ELY-keskus on avannut jatkuvan haun JTF-rahoitukselle (Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto) Länsi-Suomen turvealueiden ennallistamiseen ja jälkikäyttöön liittyville hankkeille.

    Hakuaika: Jatkuva haku 31.10.2025 saakka.
    Tavoitteet: Vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, parantaa luonnon monimuotoisuutta ja vähentää vesistökuormitusta.
    Tuettavat toimenpiteet: Ennallistaminen (esim. suon luontaisen valuma-alueen palauttaminen), jälkikäyttö (esim. kosteikkoviljely, uusiutuvan energian tuotanto, luontomatkailu myös virkistyskäyttöön liittyvät hankkeet. Nämä voi sisältää esimerkiksi luontomatkailun kehittämistä ja alueiden virkistyskäyttöä. Ennallistamistoimien ja jälkikäytön informaatio-, tutkimus- ja kehittämistoimenpiteet ovat myös tuettavia toimenpiteitä. 

    JTF-rahoitusta Länsi-Suomen turvealueiden ennallistamiseen ja jälkikäyttöön voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja muut julkiset organisaatiot sekä kehitysyhtiöt, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, pk-yritykset, yhdistykset ja säätiöt.

    Rahoitusta ei voida myöntää yksityishenkilöille eikä yksittäisen yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen

    Länsi-Suomen ennallistamiseen ja jälkikäyttöön liittyvien JTF-hankkeiden jatkuva haku 31.10.2025 saakka | Rakennerahastot

    Kansallinen TKI-rahoitus (Ei haettavissa tällä hetkellä)

    Kansallinen TKI-rahoitus on pk-yrityksille suunnattu Etelä- ja Länsi-Suomen alueen pienten yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) liittyviin kehittämis- ja investointihankkeisiin.

    Kansallista TKI-rahoitusta voivat hakea:

    • Ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimus-, kehitys- ja innovaatioiden kehittämishankkeissa mukana ollut tai oleva pieni yritys. Poikkeustapauksessa avustus voidaan myöntää myös edellä mainitussa kehittämishankkeessa mukana olleelle tai olevalle keskisuurelle yritykselle silloin, kun yritys toimii pääosin vielä kotimarkkinoilla.
      TAI
    • Alle viisivuotias yritys. Lisäksi edellytetään, että yritys ei ole jatkanut toisen yrityksen toimintaa eikä tuotetta ole kaupallistettu toisessa yrityksessä aiemmin eikä yritys ole syntynyt sulautumisen kautta. Poikkeuksena tilanne, jossa sulautuneet yritykset ovat alle viisivuotiaita. Mikäli yritys on osa konsernia, kaikkien konsernin yhtiöiden tulee olla rahoituksen päätöksentekohetkellä alle viisivuotiaita. ​​​​
    • Voit tehdä hakemuksen Aluehallinnon asiointipalvelussa - Yritysrahoitus (sahkoinenasiointi.ahtp.fi)

    Rahoitukseen sovelletaan ELY-keskuskohtaisten rahoitusstrategioiden yleisiä osioita. Ennen hakemuksen jättämistä on suositeltavaa tutustua ELY-keskuksen rahoituslinjauksiin.

    Lisätietoa Pk-yrityksen rahoitusneuvonta - soita ja kysy neuvoa asiantuntijalta
    Puhelinpalvelu 0295 024 800 (pvm/mpm) ma-pe klo 9.00 - 15.00
    Sähköposti 
    [email protected]

  • Kehittämisellä tarkoitetaan tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien, markkinoinnin, teknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen kehittämistä sekä muuta yritystoiminnan uudistumista edistävää kehittämistoimea

    Tukea voidaan myöntää enintään 50% hyväksyttävistä 5 000 - 100 000 euron kustannuksista

    Tutustu tarkemmin maaseudun yritysrahoitukseen. Lue lisää Maaseudun kehittäminen ja Maaseudun yritystuet (ruokavirasto.fi) sekä Maataloustuotteiden jalostusyritysten kehittämiseen tarkoitettu tuki (maaseutu.fi)

    Hakemuksen voit tehdä HYRRÄssä, Hyrrä-asiointipalvelu (ruokavirasto.fi)

  • Toimintaympäristön kehittämisavustuksella edistetään hankkeita, joiden tarkoituksena on saada aikaan välittömiä vaikutuksia pk-yritysten toimintaympäristöön tai yritystoiminnan kehittymisedellytyksiin.  

    Elinkeinoelämäverkottuneissa tutkimushankkeissa edistetään elinkeinoelämän tarpeista lähtevää TKI-toimintaa, joka tapahtuu koulutusorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten yhteistyönä yritysten kanssa.

    Lue lisää ely-keskus.fi sivuilta

    TYT https://eura2021.fi/hakuilmoitukset/hakuilmoitus/67a6926a-03b3-403e-ac9a-8cdce6c76ecb/

  • Tutkimus- ja kehitysrahoitus

    Tutkimus- ja kehitysrahoituksella voit nopeuttaa tuotekehitystä, uudistaa tai kehittää kokonaan uusia tuotteita, palveluita, tuotantomenetelmiä tai liiketoimintamalleja. Rahoituksella on mahdollista testata ja todentaa asiakkaiden kanssa uuden ratkaisun toimintaa.
    Tutkimus- ja kehitysrahoitus - Business Finland (businessfinland.fi)

  • Kansallinen EU-rahoitusneuvontapalvelu tarjoaa maksutonta tietoa ja neuvontaa Euroopan unionin rahoitusohjelmista ja -tuotteista.

    Lue lisää - Eurahoitusneuvonta.fi

  • Finnvera tarjoaa rahoitusratkaisuja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan, jotka tukevat yrityksen kasvua ja kilpailukykyä, mukaan lukien lainat, takaukset ja vientitakuut.

    Tutustu lisää Rahoitusratkaisut (finnvera.fi)

     

     

     

  • Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä eli pk-yrityksillä on mahdollisuus saada taloudellista tukea aineettoman omaisuutensa suojaamiseen ja sen hallinnan kehittämiseen Ideas Powered for Business SME Fund -avustusohjelmasta. Tuen myöntää Euroopan unionin teollisoikeusvirasto EUIPO. Tukihakemuksen voi tehdä EU:ssa toimiva pk-yritys tai sen puolesta toimiva valtuutettu edustaja. Tuki maksetaan kuitenkin aina suoraan pk-yritykselle. Tarkista saatavuus ja lue lisää: Pk-yritysrahasto SME Fund (prh.fi) 

  • Rahoitus kannustaa alueellisia TKI-toimijoita, tutkimusorganisaatioita ja yrityksiä, maakuntarajat ylittävään yhteistyöhön. Tavoitteena on innovaatio- ja liiketoimintaekosysteemit ja elinkeinoelämälähtöinen osaamisen uudistuminen. Laaja-alaisella yhteistyöllä tuetaan uusien teknologioiden käyttöönottoa yrityksissä.

    Lue lisää Innovaatio- ja osaamisverkoston rahoitushauista.
    Lue lisää EURA 2021 (eura.fi)
    https://www.innoverkostot.fi/teema/rahoitus/
    https://www.innoverkostot.fi

    Lisätiedot:
    yritysasiantuntija Tiina Arpola, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 131, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
    yritysasiantuntija Sari Pikkarainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 089, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

    Lue lisää (rakennerahastot.fi)

  • Luova Eurooppa

    Rahoitusta kulttuurin, taiteen, audiovisuaalialan, luovien alojen ja uutismedian organisaatioiden ja ammattilaisten eurooppalaiseen yhteistyöhön ja toiminnan kehittämiseen. Hankkeisiin osallistutaan useimmiten konsortiona, joka koostuu eri maista tulevista organisaatioista.
    Lue lisää (eurahoitusneuvonta.fi)

    Länsi-Suomen yrityksen kehittämisavustus

    Yrityksen kehittämisavustushaut (EAKR ja JTF) Länsi-Suomessa!

    ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustukset on suunnattu pk-yrityksille. Erityistavoitteet vaihtelevat maakunnittain. Keski-Suomen osalta erityistavoitteet ovat:

    • Erityistavoite 1.2, Digitalisaatio (EAKR)
    • Erityistavoite 2.1, Energiatehokkuus (EAKR)
    • Erityistavoite 7.1, Oikeudenmukaisen siirtymän Suomi (JTF)

    Yrityksen kehittämisavustushaut on jaettu Länsi-Suomessa neljään hakujaksoon vuonna 2025. Länsi-Suomen yritysrahoituksen (EAKR ja JTF) hakujaksosuunnitelma 2025 (rakennerahastot.fi). Hakujaksot on

    • 15.1.-28.3.2025

    • 1.4.-30.5.2025

    • 3.6.-29.8.2025

    • 2.9.-15.11.2025

    Lisätietoa: Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) haut:

    rakennerahastot.fi/yrityksen-kehittamisavustukset

    HUOM! Ennen avustushakemuksen jättämistä on suositeltavaa olla yhteydessä ELY-keskusten rahoitusneuvontaan mm. hankkeen rahoitusmahdollisuuksien ja rahoituslähteen selvittämiseksi​​​​​​. Puhelin 0295 024 800 tai sähköposti [email protected]

    AVEK on avannut osan hauista

    Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on avannut osan hauista viime vuodelta siirrettyjen tukivarojen ja Kopioston hallituksen myöntämien kansallisten varojen avulla:

    • Käsikirjoitustuki ja kohdeapuraha
    • Kansainvälistymistuki 
    • Nuorten lyhytelokuvafestivaali -hanke (haku aukeaa 26.2.2025)

    Lue lisää kopiosto.fi

    Luova verkko -koordinaatiohanke tukee hankehaussa

    Luova verkko tukee varsinaisiin hakuihin osallistuvia taiteen, kulttuurin ja luovan alan toimijoita. Tarjolla on sparrausta muun muassa hankeidean kirkastamiseen, hakemuksen työstämiseen sekä verkostoitumiseen ja kumppanien löytämiseen. 

    Hyödynnä myös Luovan verkon rahoituskahvit. Aiheina: pohdi hankkeesi vaikuttavuutta, kirkasta hankekumppaniesi roolit ja viimeistele hankehakemuksesi. 

    Lue lisää Luova verkko (taike.fi)

    Business Finland: Luovien alojen ja luovaa alaa hyödyntävien yritysten rahoitushaku 31.5.2025 saakka

    Business Finlandin myöntövaltuudesta kohdennetaan 9 miljoonaa euroa vuodessa luovien alojen tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemiseen. Luovan alan tutkimus- ja kehitysrahoituksen tavoitteena on edistää alan yritysten uudistumista ja kansainvälistä kilpailukykyä tukemalla kunnianhimoisia tutkimus- ja kehitysprojekteja. 

    Kenelle haku on tarkoitettu?

    Luovien alojen yrityksille niiden omiin tutkimus- ja kehitysprojekteihin.

    • Yritysten tutkimuksellisissa projekteissa avustuksen vähimmäismäärä on 50 000 euroa, jossa hankkeen kokonaiskustannukset vähintään 100 000 euroa.
    • Kehitysprojekteissa avustuksen vähimmäismäärä on 50 000 euroa, jossa hankkeen kokonaiskustannukset vähintään 143 000 euroa.

    Muiden toimialojen yritykset voivat hakea rahoitusta silloin, kun projektissa suunniteltava ratkaisu edellyttää luovien alojen hyödyntämistä ja projektin kustannuksiin sisältyy luovaan osaamiseen perustuvia ostopalveluita vähintään 40 prosenttia kustannusarvioista.

    Lue lisää (businessfinland.fi)

  • Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma

    Kokeiluohjelmalla rahoitetaan biomassojen ravinteiden kierrätystä edistävää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä niihin liittyviä investointeja. Tavoitteena on edistää biomassojen prosessointia, kierrätyslannoitevalmisteiden tuotantoa ja tuotekehitystä, ravinteiden kierrätyksen logistiikkaa ja palveluratkaisuja sekä kehittää biomassoista korkean jalostusasteen tuotteita.

    Ohjelmasta voidaan myöntää tukea myös lannoitevalmisteiden tai muiden pitkälle jalostettujen tuotteiden tuotannon käynnistämiseen liittyviä kone-, laite ja rakennusinvestointeja, jos tuotannon lähtöaineina ovat lannat tai biokaasutuksen rejektit. Lue lisää kokeiluohjelmasta ely-keskus.fi

    Avustukset ja tuet vesien ja meren tilan parantamiseksi (ym.fi)

    Ravinteiden kierrätyksen hankkeet Ahti-ohjelma (haeavustuksia.fi)

    Vihreä siirtymä

    Ympäristöministeriön vastuulla on kolme vihreätä siirtymää vauhdittavaa valtakunnallista teemaa, jotka perustuvat EAKR-ohjelmaan. 

    1. Energiatehokkuus ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen (rakennerahastot.fi) 

    Lisätietoja antaa rahoitusasiantuntija Paula Alho, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
    p. 0295 027 284, paula.alho(at)ely-keskus.fi

    1. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintätoimet (rakennerahastot.fi) 

    Lisätietoja antaa rahoitusasiantuntija Paula Alho, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
    p. 0295 027 284, paula.alho(at)ely-keskus.fi

    1. Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta (rakennerahastot.fi) (11,5 miljoonaa euroa)

    Lisätietoja antaa rahoitusasiantuntija Johanna Jalonen, Hämeen ELY-keskus
    P. 0295 025 154, johanna.jalonen(at)ely-keskus.fi

    Kokonaisuudessa rahoitetaan hankkeita, joissa kehitetään laajasti hyödynnettäviä ja skaalautuvia ratkaisuja. Ne voivat olla esimerkiksi kokeilukulttuuriin ja uusien toimintamallien esiintuomiseen liittyviä demonstraatiohankkeita. Tulosten tulee tähdätä valtakunnalliseen hyödynnettävyyteen.

    Rahoitusta voivat hakea muun muassa kunnat ja kuntayhtymät, muut alueelliset toimijat, korkeakoulut, tutkimuslaitokset sekä yhdistykset ja säätiöt.

    Energiatehokkuuden ja ilmastonmuutoksen teemoissa rahoittajana on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja kiertotalouden teemassa Hämeen ELY-keskus. Haku järjestetään lähtökohtaisesti vuosittain. Teemojen painopisteitä tarkennetaan hakukohtaisesti.

    Lue lisää mm. hakuinfot ja materiaalit rakennerahastot.fi - Vihreä siirtymä sekä Valtakunnallinen vihreän siirtymän koordinaatiohanke

    Seuraava haku alustavasti 1.9.-30.11.2025.

    Ympäristöministeriön ravinteiden kierrätyksen ohjelma laajenee biojätteiden ravinteiden kierrätykseen ja siirtyy hakemusten jatkuvaan käsittelyyn

    Tukea voidaan myöntää investoinneille sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille (TKI), jotka edistävät yhdyskuntien jätevesien ja biojätteiden ravinteiden talteenottoa ja kierrätystä tai jätevesien energiapotentiaalin hyödyntämistä ja energiatehokkuutta. Lisäksi tuetaan toimijoiden välisiä ravinteiden kierrätyksen yhteistyöhankkeita. Avustettavien hankkeiden tulee olla avustuksen teemojen mukaisia, laadukkaita ja toteuttamiskelpoisia.

    Etenkin investointihankkeissa on syytä huomioida yhteistyömahdollisuudet alueella toimivien muiden ravinteiden kierrätyksen toimijoiden kanssa. TKI-hankkeiden kohdalla korostuvat tekniikat, joilla voidaan tuottaa kestävästi ja kustannustehokkaasti turvallisia ja käyttökelpoisia lopputuotteita. Toivottavia ovat myös hankkeet, joissa luodaan ja kehitetään markkinoita kierrätysravinteille. Lue lisää (ym.fi)

                        Sisämarkkinaohjelma

    Pk-yritysten kilpailukyvyn, markkinoille pääsyn ja kansainvälistymisen sekä yrittäjyys ja yrittäjyystaitojen kehittämiseen. Lue lisää (eurahoitusneuvonta.fi)

    Digitaalinen Eurooppa

    Teemoina suurteholaskenta, tekoäly, kyberturvallisuus, edistyneet digitaaliset taidot sekä digitaaliteknologian laajamittaisen käytön varmistaminen taloudessa ja yhteiskunnassa. Hankkeet vaativat usein osallistumista laajempiin, yleensä monikansallisiin konsortioihin. Avustusprosentti on 50 % (75 % pk-yrityksille). Lue lisää (eurahoitusneuvonta.fi)

    Finnfund

    Investointirahoitus
    Kehitysmaissa toimiville tai sinne perustettaville yksityisille yrityksille pääomaa, välirahoitusta ja lainaa. Kriteerinä taloudellinen kannattavuus, vastuullisuus ja kehitysvaikutukset. Mukaan jo suunnitteluvaiheessa.

    Lue lisää (finnfund.fi)

    Finnpartnership

    Liikekumppanuustuki
    Kehittyviin maihin suuntautuvan pitkäaikaisen kaupallisen yhteistyön ja kannattavan liiketoiminnan aloittamiseen. Selvitys-, koulutus- ja pilotointivaiheisiin sekä olemassa olevan liiketoiminnan kehittämiseen. Avustus 30–85 % (min. 15 000 €). Myös matchmaking- sekä maa- ja toimialatietopalvelut.
    Lue lisää (finnpartnership.fi)

    IFC

    Ilmastorahasto
    Rahasto tukee uusiutuvan ja puhtaan energian ratkaisuja sekä ilmastohankkeita kehittyvissä maissa. Instrumentteina lainat, pääomasijoitukset ja takuut (keskimääräinen hankekoko on noin 100 miljoonaa dollaria). Suomalaisten yritysten osallistuminen ei ole vaatimus hankkeiden rahoitukselle.
    Lue lisää (um.fi)

    Projekti- ja yritysrahoitus

    Projektien ja yritysten rahoitusta tyypillisesti 7–12 vuodeksi. Instrumentteina mm. suorat lainat ja sijoitukset yrityksiin sekä myös välittäjäpankeille, leasingyhtiöille ja muille rahoituslaitoksille edelleenvälitettäväksi. Lue lisää (ifc.org)

    NDF

    EEP Africa

    Alkuvaiheen apurahoja ja katalyyttirahoitusta innovatiivisille puhtaan energian hankkeille, teknologioille ja liiketoimintamalleille 15 maassa Etelä- ja Itä-Afrikassa. Hauissa myönnetty avustuksia ja takaisinmaksettavia avustuksia 200 000–1 miljoonaa euroa (yhteisrahoitusvaatimus min. 30 %). Lue lisää (eepafrica.org)

    Ilmastotoimien tuki

    Ilmastonmuutoksen hillitsemis- ja sopeutumistoimenpiteiden tukeminen alemman tulotason ja heikon tilanteen maissa (Nordic Climate Facility NCF). Tukea pääasiassa konsulttipalveluihin ja investointeihin (tavarat, työt ja palvelut). Avustusta, lainaa ja pääomia. Lue lisää (ndf.int)

    NOPEF

    Esitutkimukset
    Esitutkimuksiin, joiden tavoitteena on EU/EFTA-alueen ulkopuolisen liiketoiminnan perustaminen, investoinnit tai pilotoinnit. Vaatimuksena myönteiset ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Koroton laina max. 50 000 € (max. 40 %). Tulosperusteisesti muutetaan 50–100 % tueksi.
    Lue lisää (nopef.com)

    NEFCO

    Vihreät projektit
    Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvat hankkeet, joilla on myönteisiä ympäristö- tai ilmastovaikutuksia ja jotka tähtäävät toiminnan perustamiseen kohdemaahan. Markkinaehtoisia lainoja, oman pääoman ehtoista rahoitusta sekä taloudellista tukea kansainvälistymisselvityksiin (esim. vakuudeton Green recovery -laina).
    Lue lisää (nefco.int)

    TESI

    Pääomasijoitukset
    Rahastosijoituksia ja suoria, markkinaehtoisia sijoituksia yrityksiin mm. kansainvälistymisen, tuote- ja palvelukehityksen, investointien sekä yritys- ja omistusjärjestelyjen tarpeissa. Arviointiperusteina mm. uskottava kasvusuunnitelma, osaavaa operatiivinen johto ja hallitus sekä kannattavan ja kasvavan liiketoiminnan näytöt.
    Lue lisää (tesi.fi)

Päivitetty: 24.04.2025