Suomi 100 - Taustat ja tarinat

Juhlasivulla esitellään virastojen toimintaa ennen ja nyt

Työnvälitystä Vaasassa vuodesta 1906

Vaasan työnvälitystoimisto oli Suomen neljäs työnvälitystoimisto, kun se perustettiin 3. joulukuuta 1906. Toiminta oli jaettu miesten ja naisten osastoihin, ja töitä jaettiin ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta etusijalla olivat kuitenkin kaupungissa kirjoilla olevat työttömät ja perheelliset. Mahdollisuuksien mukaan pyrittiin ottamaan huomioon myös työntekijöiden ja työnantajien toivomukset. Ensimmäisenä toimintavuotena välitettiin muun muassa puusepän, kivityöläisen, muurarin, maalarin ja ulkotyöläisen paikkoja. Naisten osastolla suurin kysyntä oli palvelijattarista.

Kuvituskuva: Kotiapulainen laitaa ruokaa 1931

Kuva: Museovirasto - Musketti, Historian kuvakokoelma, Pietisen kokoelma, Suoma-sarja: kotiapulainen laitaa ruokaa, Pietinen, kuvaaja 1931

Reiluun sataan vuoteen mahtuu monia hankalia aikoja ja ne johtivat usein myös toimenpiteisiin. Toisinaan välitettävistä paikoista oli pulaa, mutta välillä pulaa oli tekijöistäkin. Vuonna 1937 kotiapulaisista oli Vaasassa niin kova pula, että käynnistettiin "Operaatio Kotiapulainen " sopivien kotiapulaisten löytämiseksi. Työnhakijoita etsittiin lehti-ilmoituksin, mainoslehtisin ja kirjein, ja hankalasta tilanteesta huolimatta kampanja tuotti tulosta. 1960-luvulla, kun kotimaassa välitettäviä paikkoja oli vähemmän, niitä löydettiin Ruotsista. Vaasassa toimi Pohjoismainen työnvälitys, joka 1960-luvun alussa välitti jopa 30 000 pohjalaista Ruotsiin töihin. Kaiken kaikkiaan Suomesta välitettiin tuona aikana 90 000 työntekijää Ruotsiin.

1990-luvun lama nosti työttömyyden huimalle n. 20% tasolle koko maassa. Vaikka Vaasan läänissä työttömyysprosentti oli hiukan matalampi, erityisesti nuorten työttömyys huolestutti. Tilanteen parantamiseksi Vaasan kaupunki jakoi pienyrityksille "porkkanarahaa", jos ne palkkasivat nuoria työntekijöitä. Kun nousukäänne alkoi, työvoimatoimisto auttoi hakijoiden osaamisen kehittämisessä uusiin avautuviin töihin. Tämän päivän tähtituote yritysasiakkaille on osaavan työvoiman puutteeseen kehitetty rekrykoulutus, josta lähes kaikki osallistujat työllistyvät.

Nykyään TE-toimistot palvelevat monenlaisia asiakkaita henkilöasiakkaista työnantaja-asiakkaisiin ja yrittäjyydestä kiinnostuneista työnhakijoihin. TE-palvelujen tarjonnasta vastaavat 15 TE-toimistoa, joilla on noin 120 toimipaikkaa.

Lähteet

Lindholm, Magnus, Työn voima, Vaasan työvoimatoimisto 1906-2006, 2006.

Päivitetty: 25.02.2021