Suomi 100 - Taustat ja tarinat

Juhlasivulla esitellään virastojen toimintaa ennen ja nyt

Jätkä on eläin!

Tasavallan presidentti Tarja Halonen jakoi marraskuussa 2001 suomalaisen innovatiivisuuden edistämiseksi perustetun INNOSUOMI -palkinnon lahtelaiselle Etelä-Suomen Autotalolle, helsinkiläiselle For-Man Trade:lle, jepualaiselle KWH Mirkalle, jyväskyläläiselle Nanoway:lle ja vihtiläiselle Sammon Hallinnalle. Kisaan oli lähetetty yli 155 ehdotusta. Etelä-Pohjanmaalta kisaan lähetettiin ehdokkaaksi Extreme Duudsonit. Tuolloin aika ei siis vielä ollut valtakunnallisesti otollista aikaa Duudsoneille, eikä palkintosijoja hellinnyt. Mutta Etelä-Pohjanmaalla nuoret miehet olivat jo onnistuneet herättämään INNOSUOMI -toimikunnan mielenkiinnon.

Keväällä 2001 Seinäjoen Joupiskalla järjestettiin siis alueen oma INNOSUOMI -päivä, jossa olivat paikalla Etelä-Pohjanmaan alueen INNOSUOMI -palkintoehdokkaat Duudsonit, alueen palkintoraatilaisia sekä lehdistöä. Joupiskalla nähtiin, kun Duudsoneitten HP laski suksilla jo lumet aikaa sitten sulanutta Joupiskan laskettelurinnettä ja Duudsonien Jukka heilumassa korkeitten tikkaitten nokassa, jonka seurauksena pieni loukkaantuminen, kuinkas muuten. Mutta, eteläpohjalaisnuorukaiset olivat siis hyvin otettuja saamastaan huomionosoituksesta; miesmuistin mukaan kilometrikorvauksista ja INNOSUOMI -T-paidoista. Duudsoni-nelikko oli myös tuonut mukanaan kiitosmuistamisena huomionosoituksesta T-paidan, jonka rintamuksessa komeili teksti: "Jätkä on eläin". Paita ojennettiin silloiselle Etelä-Pohjanmaan TE-keskuksen johtajalle Raimo Harjuselle. Ja paita puettiin ylle.

Joka vuosi järjestettävän INNOSUOMI-kilpailun tavoitteena oli edistää uusien keksintöjen tuotteistamista ja kaupallistamista, kannustaa uuteen yritystoimintaan ja palkita innovatiivisesta yrittäjyydestä. Miksi Duudsonit oli valittu Etelä-Pohjanmaan edustajiksi? Tarina kertoo, että tämä perustui johonkin selittämättömään intuitioon, kun palkintopuntarissa olivat Lauri Tähkä ja Duudsonit. Vaaka kallistui Duudsoneihin, jotka olivat tuolloin vasta käynnistelemässä neuvotteluja Moon TV:n kanssa. Ja miten hienoa, että Duudsonien menestystarina Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta on sittemmin lähtenyt huikeaan kiitoon.

       Kuvituskuva: Etelä-Pohjanmaan INNOSUOMI 2001 -palkitut

       Kuva: Tapani Saarenpää

Päivitetty: 25.02.2021