Suomi 100 - Taustat ja tarinat

Juhlasivulla esitellään virastojen toimintaa ennen ja nyt

Kehitysaluepolitiikasta alueiden kehittämiseen

Etelä-Savossa Suomi100 -vuotta on juhlistettu muun muassa omalla blogilla. Blogin tekstejä ovat olleet kirjoittamassa myös ELY-keskuksen asiantuntijat.

Tärkeä teema tänä vuonna on tietysti maakuntauudistus, joka merkittävästi vaikuttaa myös ELY-keskusten hallinnonaloilla. Blogissa pohditaan maakuntauudistuksen vähemmän mediassa ja keskusteluissa näkyvää ulottuvuutta: miten kasvattaa maakunnan elinvoimaa, ihmisten toimeentuloa ja hyvinvointia. Tähän ratkaisuna kirjoittajat nostavat esiin aluepolitiikan.

Kuvituskuva: Pulleita hehkulamppuja.Alueiden kehittäminen kuuluu myös ELY-keskusten tehtäviin. ELY-keskusten tehtävänä on kehittää ja tukea alueillaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää hyvinvointia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Blogissa kerrotaan, että Etelä-Savossa on esimerkiksi EU-ohjelmilla vahvistettu maakunnan innovaatioympäristöä ja osaamista sekä tuettu yritysten kasvua ja työllisyyttä. Lisäksi kirjoittajat nostavat esiin, että Etelä-Savon maakuntastrategian kärjet metsä, ruoka ja vesi tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia, joiden hyödyntämiseksi tarvitaan jatkossakin monipuoliset aluekehittämisen työkalut.

Vuoden 2020 alusta myös Etelä-Savossa ollaan uudessa tilanteessa. Aloittava uusi maakunta neuvottelee rahoistaan valtion kanssa. Uusi maakunta myös päättää, millaisen siivun se käyttää maakunnan kehittämiseen. Siitä riippuu, kuinka maakunta kykenee tukemaan elinkeinoelämän uudistumista tai työvoiman osaamisen ja yritysten tarpeiden kohtaamista.

Oikopolut

Oikopolut

Päivitetty: 17.03.2021