Hyvä työelämä Etelä-Savossa

Tietoa työelämän laadusta, työhyvinvoinnista ja työn tuottavuudesta

Hyvä työelämä Etelä-Savossa

Tervetuloa Hyvä työelämä Etelä-Savossa -verkkosivuille! Sivuilta löydät tietoa verkostosta, hankkeista ja ajankohtaisista tilaisuuksista, työelämäaiheiset some-kanavat Facebookissa ja LinkedInissä sekä työkaluja hyödynnettäväksi työyhteisön kehittämiseen. 

Olet myös lämpimästi tervetullut mukaan Hyvä työelämä Etelä-Savossa -verkoston toimintaan, mistä on lyhyt video alla. Lue lisää verkostosta oheisesta valikosta. 

 

 

Nyt tapahtuu

 

Esedu loi toimintamallin työuupumuksen ennaltaehkäisyyn koulutusorganisaatiossa

Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkman toteaa työuupumuksen ennaltaehkäisyn olevan monimuotoinen prosessi, jossa roolia on työntekijällä, esimiehellä ja ylemmällä johdolla. Työsuojelurahaston rahoittamassa kehittämishankkeessa toteutettiin muun muassa podcast- ja videosarja työuupumuksen teemasta.

Esedussa työelämän kehittämishanke (1.8.2020 - 30.6.2021) sai alkunsa, kun organisaatiossa havaittiin ongelmia henkilöstön jaksamisessa. Työsuojelurahaston myöntämän rahoituksen turvin käynnistettiin hanke, jossa tarkoituksena oli työuupumuksen toimintamallin muodostaminen. Mallissa on tarkasteltu ilmiötä työuupumuksen ja sen prosessin näkökulmasta sekä henkilöstötuottavuuden näkökulmasta.

Työn sujuvuus on koko organisaation prosessi

Hankkeessa syntyi muun muassa podcast- ja videosarja, jonka tarkoituksena on paitsi lisätä tietoisuutta, mutta myös herätellä pohtimaan jaksamista omasta ja oman organisaation näkökulmasta. Lisäksi hankkeessa on muodostettu prosessimainen mallinnus siitä, kuinka työuupumusta koulutusorganisaatiossa voidaan ennaltaehkäistä. Kuvauksen avulla voidaan työuupumusta ennaltaehkäistä järjestelmällisesti, mikä tekee prosessia näkyväksi. Kouluttajina hankkeessa on toiminut kauppatieteiden tohtori Annemaija Summanen ja filosofian tohtori Ossi Aura ja pääyhteistyökumppani toimintamallin rakentamisessa on ollut Esedun työterveys eli Etelä-Savon Työterveys.

Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkman nimeää yhdeksi avaintekijäksi työuupumuksen ennaltaehkäisyssä työn sujuvoittamisen: –Pelkkä työntekijöiden tsemppaaminen tai työhyvinvointitilaisuuksien järjestäminen ei riitä, kun kyse on työssä jaksamisesta. Tärkeää on pyrkiä kehittämään työtä ja työn organisointia, jotta kuormittuminen saadaan pysymään kohtuullisella tasolla eivätkä työn vaatimukset ylitä työntekijän voimavaroja. Yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa on tarkasteltava erityisesti niitä kohtia, joissa työ ei ole sujuvaa. Motivaatiota ja innokkuutta tehdä töitä tulee tukea yhteistoiminnalla. Työn sujuvuuden lisääminen on nyt Esedussa jatkuva prosessi.

Työuupumus avoimesti puheeksi

Työuupumuksen ennaltaehkäisyssä on paikkansa organisaation kaikilla tahoilla sekä toimivilla työterveyspalveluilla. Iso merkitys on sillä, miten ylin johto viestii ja miten se asennoituu jaksamisen kysymyksiin. Myös esimiesten on oltava tietoisia työuupumuksen synnystä, oireista ja seurauksista, jotta heillä on taitoa puuttua uupumustapauksiin ajoissa. Esedun henkilöstöpäällikkö Sanna Lahti muistuttaa myös työtiimin, kollegoiden ja lähimpien työyhteisön jäsenten tärkeästä roolista työuupumuksen ennaltaehkäisyssä: –On tärkeää puuttua tilanteeseen, jos tutun työkaverin olemuksessa, innostuksessa ja motivaatiossa huomaa muutoksia. Tällöin tilanteeseen on mahdollista puuttua ennen sitä vaihetta, kun jaksamisen ongelmat päätyvät luvuiksi sairaspoissaolotilastoissa.

Arja Flinkman nostaakin ensiarvoisen tärkeäksi sen, että työuupumus otetaan organisaatiossa avoimesti puheeksi ja uupumiseen on mahdollista reagoida nopeasti. Työ hyvinvoinnin edistämiseksi jatkuu Esedussa ja kaikki voivat hyödyntää mallia omassa organisaatiossaan.

 

Sanna Lahti Esedusta
           Henkilöstöpäällikkö Sanna Lahti Esedusta
           kannustaa kiinnittämään huomiota
           työkavereiden jaksamiseen.
           Kuvaaja: Laura Salonen
Arja Flinkman Esedusta
Toimitusjohtaja Arja Flinkman Esedusta
käynnisti hankkeen työuupumuksen
ennalta ehkäisystä.
Kuvaaja: Päivi Kapiainen-Heiskanen

ELYnvoimaa-podcast

Etelä-Savon ELY-keskuksen podcast #ELYnvoimaa avaa kuulijalle julkishallinnon toimien monipuolisuutta, perustuksia ja vaikuttavuutta arjessa. Podcastissa julkisia palveluja tutkitaan erityisesti aluekehityksen ja elinkeinojen näkökulmasta ELY-keskuksen asiantuntijoiden johdolla. Jaksossa 2. Luovilla menetelmillä työhyvinvointia ​​​​​​​ELY-keskuksen Sari Lappi ja Tuija Toivakainen sekä Ari Rajamäki Savonlinja Oy:stä keskustelevat työhyvinvoinnin merkityksestä ja työyhteisön osallistamisesta. Esiin nousi muun muassa työhyvinvoinnin selkeä vaikutus tuottavuuden parantumiseen.

Jakson päätteeksi Ari Rajamäki tarjoaa myös omat vinkkinsä pienyrityksille työhyvinvoinnin kohentamiseen.

ELYnvoimaa-podcastin jaksot ja kuvaukset

ELYnvoimaa -podcastin tunnuskuva

 

Päivitetty: 06.03.2025