Hämeen yrityspalvelut
Autamme sinua rahoitukseen, rekrytointiin, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä henkilöstön koulutustarpeisiin liittyvissä asioissa.
- ELY-keskus
- Hämeen yrityspalvelut
- Kansainväliset rekrytoinnit
- Hämeen yrityspalvelut
Kansainväliset rekrytoinnit
Hämeen Yrityspalvelut auttavat yrityksiä laajasti kansainväliseen rekrytointiin liittyvissä asioissa. Kehitämme alueellisesti työperäisen maahanmuuton asioita yhdessä useiden eri toimijoiden kanssa. Näitä toimijoita ovat mm. alueen oppilaitokset, kehittämisyhtiöt sekä tulevat työllisyysalueet.
Palvelumme
- Madallamme kynnystä monipuolisen osaamisen hyödyntämiseen
- Vastaamme alueen yritysten osaajapulaan
- Autamme alueen yritysten elinvoiman kasvattamisessa
- Edistämme paikallisten ja kansainvälisten osaajien pysymistä alueella
Edistämme kansainvälistä rekrytointia osana valtakunnallista Work in Finland - palvelua. Work in Finland - kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonta on valtakunnallinen palvelu, joka tarjoaa työnantajille yleistason neuvontaa kansainväliseen rekrytointiin ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyen. Puh. 0295 016 770 (ma–pe klo 9–15) tai voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen tyonantajaneuvonta(at)workinfinland.fi.
Tutustu tarkemmin Work in Finland -palveluun (workinfinland.com)
EURES -palvelu, joka on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto, edistää myös kansainvälistä rekrytointia. Sen avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Rekrytoinnissa auttavat eurooppalaiseen työnvälitykseen erikoistuneet EURES-asiantuntijat kaikissa EU- ja ETA-maissa.
Q & A
-
Miksi rekrytoida kansainvälisesti? Löydänkö osaavaa työvoimaa?
Monimuotoinen henkilöstö voi parhaimmillaan lisätä yrityksen liiketoiminnan kannattavuutta ja tukea kasvua. Tämä on erityisen tärkeää Suomen kaltaisessa pienessä maassa, jossa huoltosuhteen tilanne vaikeutuu vuosi toisensa jälkeen. Mikäli yrityksesi haluaa menestyä jatkuvasti tiukentuvassa kilpailutilanteessa, on kansainvälinen rekrytointi erittäin hyvä vaihtoehto sinulle. Lue lisää aiheesta Business Finlandin sivuilta
Maksuton Ratkaisuja työvoimapulaan -palvelumme on oiva apu hankkia perustaidot kansainvälisestä rekrytoinnista. Palvelu antaa loistavat eväät uusien osaajien löytämiseen. Lue lisää Work in Finlandin sivuilta
-
Kuka auttaa osaajien etsimisessä?
Auttaako joku osaajien etsimisessä, vai pitääkö minun etsiä osaajat yksin? TE-toimistossa kansainvälisen rekrytoinnin tiimi tukee sinua rekrytoinnin joka vaiheessa – yksin ei prosessissa tarvitse jäädä. Yhdessä voimme luoda ilmoitukset, otamme vastaan hakemukset ja etsimme sopivimmat tekijät. Voimme tehdä myös etukäteen karsintaa hakemuksista ja esitellä sinulle potentiaalisimmat hakijat. Toimintamallista sovitaan aina kanssasi erikseen.
-
Mistä kansainvälisiä osaajia löytyy?
Osaajien löytymisessä on apuna European Employment Services, eli EURES-verkosto. Verkoston kautta voi päästä käsiksi ainakin noin miljoonaan hakijaan, ellei enempäänkin. Eurooppalaisten kollegojemme avulla saamme työpaikallesi näkyvyyttä ja varmistamme hyvät hakijat. Mikäli Euroopasta ei osaajaa jostain syystä löydy, meiltä löytyy myös ratkaisuja osaajan etsimiseksi kauempaa maailmalta. Esimerkiksi Business Finlandin Talent Manager -verkosto auttaa yrittäjiä löytämään huippuosaajia Intiasta, Vietnamista, Filippiineiltä (tulossa) ja Brasiliasta.
Tutustu tästä Business Finlandin Talent Manager -verkostoon (workinfinland.com)
-
Onko työnantajalle joitain ehtoja, mitä tulisi ottaa huomioon, kun kansainvälistä osaajaa lähdetään etsimään?
Varsinaisia erillisvaatimuksia tai ehtoja kansainvälisille rekrytoinneille ei ole. Huolehdithan samat velvoitteet kuin työnantajana muutenkin, eli esimerkiksi työnantajarekisteriin kuulumisen. Kuten rekrytoinnissa yleensä, on tärkeää huolehtia siitä, että oma pesäsi on kunnossa: mitä parempi työnantaja olet henkilöstöllesi, sen todennäköisemmin onnistut myös rekrytoinnissa.
Mikäli haluat johtaa työntekijäkokemusta, rakentaa monimuotoista työyhteisöä, houkutella oikeat osaajat ja erottua työmarkkinoilla, maksuton IMAGO-valmennus auttaa sinua tuomaan esiin yrityksesi parhaat puolet.
Lue lisää IMAGO-valmennuksesta tästä (te-palvelut.fi)
-
Kuinka nopeasti osaajan saa töihin? Millainen prosessi lupien hakemisessa täytyy käydä läpi?
Tulevan työntekijän täytyy ensin huolehtia oman elämänsä asiat kuntoon niin aiemmassa asuinpaikassaan kuin tulevassa kotimaassaan. On myös toki mahdollista, että osaajan elämäntilanne mahdollistaa hyvinkin nopean siirtymisen Suomeen ja työt voivat alkaa melko pian.
Mikäli osaaja on kolmannen maan kansalainen eli EU/ETA-alueen tai Sveitsin ulkopuolinen kansalainen, tulee hänellä olla työntekijän oleskelulupa Suomessa. EU- ja ETA-maiden ja Sveitsin kansalaiset taas saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
Lupaprosessi on helpottunut paljon siitä, mitä se oli aiemmin. Lupaprosesseja hoidetaan yhdessä Maahanmuuttoviraston, soveltuvin osin TE-toimiston ja suurlähetystöjen kanssa. Helpoiten prosessi onnistuu verkossa Enter Finland -palvelussa. Lisää tietoa lupatyypeistä ja prosesseista löydät Maahanmuuttoviraston nettisivuilta (migri.fi).
-
Millä varmistaa, että hakijoiden osaaminen on tarvittavalla tasolla?
Hakijoiden osaaminen mietityttää usein, ja vielä enemmän varmasti silloin kun tuleva työntekijä muuttaa Suomeen toisesta maasta. Laadukkaalla työpaikkailmoituksella ja hyvin tehdyillä haastatteluilla pääset jo hyvin alkuun. TE-toimistolta voit saada tukea hakijan osaamisen varmistamiseen erillisen palvelun avulla. Voit kysyä tästä lisää kv-rekrytointitiimiltä.
-
Millä varmistetaan tarvittava kielitaito niin osaajalla kuin työyhteisössä?
On hyvä pohtia ensin sitä, onko omalla työyhteisölläsi valmius toimia usealla eri kielellä, esimerkiksi suomeksi ja englanniksi. Onko suomen kieli välttämätön työtehtävässä, johon osaaja palkataan? Asiaa kannattaa tarkastella aidon kriittisesti.
Paikallisen kielen oppiminen tukee myös asettautumista ja integraatiota yhteiskuntaan, mikä on luonnollisesti kaikkien etu. Mahdollisuuksia suomen kielen oppimiseen on monia, aina kansalaisopistoista, oppilaitosten kielikursseista ja tulevilta työllisyysalueilta voi kysellä lisää.
Suosittelemme tutustumaan myös Kielibuusti-palveluun, jolla tuetaan monikielisen työyhteisön rakentamista alusta lähtien. Palvelussa annetaan ratkaisuja käytänteisiin, esimerkiksi kokouksiin, dokumentaatioon ja yhteishengen luomiseen.
Lue lisää Kielibuusti-palvelusta tästä (kielibuusti.fi)
-
Miten valmistella työyhteisö monikulttuurisuuteen?
Työyhteisön on tärkeää olla valmis monikulttuurisuuteen ja monikielisyyteen. On olemassa monenlaisia työyhteisön valmennuskursseja, jotka helpottavat valmistautumista. Myös näitä palveluja voit saada henkilöstöllesi TE-toimiston kautta. Lisätietoa saat kansainvälisen rekrytoinnin tiimiltä.
-
Paljonko koko prosessiin kuluu rahaa? Saako prosessiin rahallista tukea?
Kuinka paljon rahaa saa kulumaan rekrytointiprosessiin, riippuu hyvin paljon myös siitä, kuinka paljon rahaa yritys on valmis laittamaan, esimerkiksi erilaisiin tukipalveluihin.
Taloudellista tukea voi saada riippuen siitä, kuinka rekrytointi on suoritettu. EURES-neuvojan kanssa tehtyyn eurooppalaiseen rekrytointiprosessiin voit ehtojen täyttyessä saada Targeted Mobility Scheme eli TMS-tukea. Tukea voi saada niin työnantaja kuin tuleva työntekijäkin, esimerkiksi muuttokustannuksiin.
Lue lisää tuesta EURESin nettisivuilta (eures.eu)
-
Miten elämä kokonaisuudessaan järjestyy uudessa kotimaassa/Suomessa (Päijät-Hämeessä)? (Kotoutumisasiat + perhe)
Kun työntekijän asiat ovat työpaikalla kunnossa, tulee kysymykseksi muu elämä. Kuinka arki järjestyy uudessa kotipaikkakunnassa? Mistä löytyy perheelle töitä tai koulupaikkoja?
Hämeen alueella paikalliset kunnat huolehtivat uudesta kuntalaisesta. Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen alueen kaupungit ja kunnat tuottavat asettautumisen palveluja, jotka tukevat osaajan arkea uudessa kotipaikassaan. Lisätietoa löydät kuntien omilta nettisivuilta.
Yhteystiedot
Päijät-Häme |
Kanta-Häme |
|
---|---|---|
Vuokko Keränen |
Vuokko Keränen |
|
Piritta Lännenpää |
|
|
Tuula Kinnunen |
Tuula Kinnunen |
Päivitetty: 11.09.2024