Hyvä työelämä Etelä-Savossa
Tietoa työelämän laadusta, työhyvinvoinnista ja työn tuottavuudesta
- Etusivu
- Tapahtumat
- Uutiset
- Työkaluja työelämän laatuun
- Yrityksen selviytymispakkaus
- Yhteistoiminnallisia menetelmiä
- Työssä innostuminen
- Tuottavuustyökalut
- Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen työkalut
- Mielen hyvinvointi
- Tauko- ja virkistäytymistyökalut
- Kirjallisuutta, oppaita ja yhteystietoja
- Työkaluja videoissa ja podcasteissa
- Hankkeita
- Verkosto
- Toimituspolitiikka
- Yhteystiedot ja palaute
Uutiset
Puheenvuoro: me-hengen nostatus kohenee yhdessä tekemällä
Vapaa-aikaan ja urheiluun on usein yhdistetty hyvä yhteishenki: jokainen tuntee kuuluvansa porukkaan ja tsemppaa kohti yhteisiä tavoitteita. Työelämässä on yhtä lailla ihmisiä tekemässä töitä yhteisen tavoitteen hyväksi ja he haluavat kuulua yhteiseen meidän sakkiin. Kuitenkaan perinteisesti me-hengen kohentamista ja yhteenkuuluvuutta ei ole pidetty yrityksen tai työpaikan tärkeimpinä asioina, joita lähteä kehittämään yhdessä. Kuka tai mikä edes tällaista epämääräistä me-hengen kohentamista pystyy johtamaan?
Mikä avuksi, kun henkilöstökyselyjen tuloksena vuodesta toiseen tulee palautetta, jossa toivotaan lisää yhteisiä tapaamisia hybridi- ja etätyöhön? Tai läsnätyössä haluavat tietää paremmin, miten yrityksellä menee ja millainen on tulevaisuus? Riittävätkö pelkät tapaamiset läsnä? Mitä muuta voisi tehdä? Etelä-Savon ELY-keskuksessa tätä olemme lähteneet taklaamaan muutamalla tavalla, joka pohjautuu työpaikkamme työelämän laadun ja työelämän kehittämiseen. Siinä on mukana ylin johto, esihenkilöt ja koko henkilöstö. Olemme halunneet löytää henkilöstön kanssa yhdessä ne muutamat asiat, jotka kunakin vuonna ovat tärkeitä painotuksia johtamisessa, osaamisessa ja toimintatavoissa. Tähän on sisältynyt tänä vuonna me-hengen kohentaminen monipaikkaisessa työympäristössä.
Mitä olemme tehneet ihan käytännössä? Työpaikan laatutyössä olennainen hetki oli se, kun ymmärsimme, että muutostilanteissa on erityisen tärkeää korostaa yhteenkuuluvuutta ja luoda sellaisia tilanteita, joissa kaikki henkilöstön jäsenet saavat äänensä kuuluviin eri tavoin. Jokaisella ihmisellä työssä on olennaista saada kokemus siitä, että tulee nähdyksi ja kuulluksi. Tavoitteeksemme muotoutui tästä me-hengen kasvattaminen monipaikkaisuuden ja muutostilanteiden haasteissa.
Upotimme kädet saveen huhtikuussa kahden tunnin työpajassa laajassa johtoryhmässä, jossa ovat mukana myös kaikki esihenkilöt. Sen tuloksena ideoimme me-hengen nostoon lukuisia keinoja, joista valitsimme käyttökelpoisimmat ensin koko ELYn käyttöön, toiseksi yksikköön ja tiimiin sekä kolmanneksi kunkin omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Myös me-hengen keinojen käytön seurantaan ideoimme tapoja. Asiasta viestimiseen ja esiin nostamiseen saimme myös yhteisiä ideoita.
Seuraava vaihe koko Etelä-Savon ELYn henkilöstölle asian viestimisessä ja käsittelyssä oli henkilöstöpäivässä kesäkuun alussa. Helsinki Rockettesin vastuuvalmentaja Kaisa Arrateig osallistui päivään etänä tunnin puheenvuorossaan teemasta Miten onnistumme yhdessä? Hän kuvasi tapoja, joilla syntyy me-hengen ja muodostelmaluistelun MM-joukkue. Päivän aikana kaikki osallistujat pääsivät sen jälkeen pienryhmissä (läsnä ja etänä yhdistettynä kävelykokoukseen) pohtimaan jatkoa Kaisan esitykselle ja soveltamaan ideoita omaan työhön. Tässäkin kuten huhtikuisessa johtoryhmän työpajassa oli käytössä erillinen työtila, johon voi palata uudestaan katsomaan tuotoksia, videoita, kuvia, fiiliskyselyn vastauksia, vastauksia kyselyihin ja muuta luettavaa asiasta.
Johtoryhmä sopi, että yksiköt käsittelevät me-hengen teemaa vielä ennen kesälomaa. On tärkeää palata aiemmin tehtyyn ja hoksata, mikä on tilanne nyt ja kuinka tästä eteenpäin. Me-henkeä käsiteltiin seuraavaksi kesän aikana yhteistyötoimikunnassa kesäkuussa. Siinä tiivistettiin henkilöstöpäivän antia, missä oli käytetty vahvasti työtilan AI-toimintoja ja apuälyä.
Syyskaudella nostimme asian esiin lyhyesti henkilöstöinfossa lokakuun alussa. Tiiviit johtoryhmän ja henkilöstön me-hengen kohottamisen keinot olivat jälleen esillä. Tämän jälkeen laajan johtoryhmän esimiesfoorumissa otimme tunnin työpajan lokakuun alkupuolella. Siinä arvioimme seitsemää kohtaa, miten kukin me-hengen kohottamisen keino on käytössä, miten ja milloin sitä on käytetty ja miten siinä on onnistuttu. Sen perusteella moni asia on selvästikin edennyt ja asiasta on tultu tietoisemmaksi. Silti on vielä tehtävää, sillä useamman suuren muutoksen tilanteessa me-hengen ylläpitokin vaatii paljon kaikilta työpaikan ihmisiltä. Yksi hauska keino tuli myös konkreettisesti esimerkkinä: kannattaa nauraa aina kun voi, vaikka olisi surkuhupaisaa – ota kuva ja jaa se yhteiseen viestimeen muille työkavereille ja ilo tarttuu!
Työtyytyväisyyskyselyjen tulokset ovat tämän puheenvuoron kirjoittamishetkellä vasta tulossa, joten ne ovat seuraava askel todeta, millaisia vaikutuksia me-hengen nostatuksen käsittelyllä tähän mennessä on voinut olla. Samalla saamme tilannekuvaa oman organisaatiomme työelämän laadusta. Vastausaika päättyi lokakuun alussa. Työn riskien arvioinneissa koko henkilöstö voi käsitellä me-henkeen sisältyviä teemoja esimerkiksi psykososiaalisten riskien kautta, jotka useimmiten ovat asiantuntijatyössä suurimmat riskit. Johdon laajassa riskien arvioinnissa otetaan huomioon myös erilaisten muutosten vaikutukset tulevaisuuteen. Silloin niistäkin saamme arvioitua tietoa, kuinka me-hengen kohentamista voi edistää lisää. Arvioimme riskit lokakuun loppuun mennessä.
Käyttämättömiä keinoja on vielä olemassa, esimerkiksi voimme kokeilla koko ELYmme mittaisia etäkahveja vaikkapa kahden kuukauden tai kuukauden ajan. Epämuodolliset etäkahvit ovat käytössä monessa yksikössä muutoinkin, mutta koko ELYmme laajuisena niitä ei vielä ole ollut. Vuorovaikutuksen lisääminen henkilöstön kesken yli erilaisten yksikkö- tai muiden rajojen on tärkeää yhteenkuuluvuudessa. Vastikään julkaistussa Johtajuusbarometrissa 2024 eniten huolta Suomessa kannettiin siitä, että työpaikkoja tulisi johtaa avoimemmin ja läpinäkyvämmin: 76 % vastaajista oli tätä mieltä. Tällaiset avoimet ja epämuodolliset tilanteet kohentavat myös johtamisen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Me-hengen asiassa on hyvä jatkaa aloitettuja käytäntöjä. Lähijohtajat ovat tässä merkittäviä henkilöstön kanssa. Vuosi on vielä kuitenkin kesken sen arvioimiseksi, kuinka paljon ja miten asiat lopulta ovat edenneet. Voisimme vähän jännittää sitä, jääkö me-hengen nostamisen asia kokonaan muutosten jalkoihin vai onko sillä sittenkin vaikutusta esimerkiksi työtyytyväisyyteen jossakin osa-alueella kohentavasti. Vuodenvaihteen hujakoilla on hyvä vielä kootusti kysyä koko henkilöstöltä, miten onnistumme yhdessä ja kuinka jatkaa eteenpäin muuttuneessa organisaatiossa silti yhdessä!
Teksti ja kuvat
Johtava asiantuntija Tuija Toivakainen
0295 024 220
Etelä-Savon ELY-keskus
X:ssä @toivakainen
Hyvä työelämä Etelä-Savossa (ely-keskus.fi)
Lisätietoja: Johtajuusbarometri 2024 (nuorkauppakamarit.fi)