Hyvä työelämä Etelä-Savossa
Tietoa työelämän laadusta, työhyvinvoinnista ja työn tuottavuudesta
- ELY-keskus
- Hyvä työelämä Etelä-Savossa
- Uutiset
- ELYn uudet digitaaliset palvelut: Hyvä työelämä ja Hyvän työn spurtti
- Hyvä työelämä Etelä-Savossa
- Tapahtumat
- Uutiset
- Työkaluja työelämän laatuun
- Yrityksen selviytymispakkaus
- Yhteistoiminnallisia menetelmiä
- Työssä innostuminen
- Tuottavuustyökalut
- Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen työkalut
- Mielen hyvinvointi
- Tauko- ja virkistäytymistyökalut
- Kirjallisuutta, oppaita ja yhteystietoja
- Työkaluja videoissa ja podcasteissa
- Hankkeita
- Verkosto
- Toimituspolitiikka
- Yhteystiedot ja palaute
Uutiset
ELYn uudet digitaaliset palvelut: Hyvä työelämä ja Hyvän työn spurtti
Etelä-Savon ELY-keskuksen palveluiden valikoima yrityksille on täydentynyt kahdella uudella palvelulla: Hyvän työn spurtilla sekä Hyvällä työelämällä. Syyskuussa on menossa jo kolmas kerta Hyvän työn spurttia. Loka-marraskuussa Etelä-Savossa pilotoidaan myös täysin uutta digitaalista verkosto- ja oppimispalvelua Hyvää työelämää.
Etelä-Savon ELY-keskuksen palveluiden valikoima yrityksille on täydentynyt kahdella uudella palvelulla: Hyvän työn spurtilla sekä Hyvällä työelämällä. Syyskuussa on menossa jo kolmas kerta Hyvän työn spurttia. Loka-marraskuussa Etelä-Savossa pilotoidaan myös täysin uutta digitaalista verkosto- ja oppimispalvelua Hyvää työelämää.
Hyvä työelämä on tarkoitettu yritysten lisäksi esimerkiksi oppilaitoksille, julkisille organisaatioille, järjestöille ja työelämän laadun kehittämisestä kiinnostuneille. Siihen osallistuvat voivat Howspacen avulla jatkaa pitkäjaksoisesti työelämän laadun kehittämistä tai heittää pallon joko omassa organisaatiossaan tai verkostossaan seuraavalle, mikä takaa eri alojen ihmisten törmäytyksen turvallisessa ympäristössä.
Hyvän työn spurtti on digitaalinen, neljä viikkoa kestävä palvelu, jossa yritykset saavat asiantuntijoiden ja vertaisten sparrausta. Tavoitteena on luoda yrityksissä käytännön askeleet kohti laadukasta työelämää, mihin löytyy myöhempi tuki joko Hyvän työn spurtin asiantuntijoista, muista yrityksistä tai muista organisaatioista.
Hyvä työelämä alkaa lokakuun alussa
Tavoitteena on luoda pohja pitempiaikaiselle oppimisverkostolle yli maakuntarajojen aluksi Etelä-Savon lisäksi Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kanssa ja motivoida erityisesti työuran alku- ja loppupään vaiheissa henkilöstöä kokeilemaan ideoita ja käytännön tekoja ja oppimaan niistä. Hyvä työelämä kestää loka-marraskuun ajan.
Hyvän työelämän sisältönä voi olla joko yksi tai kaksi kehittämiskohdetta: Hyvää itselle ja Hyviä työkäytäntöjä. Lisäksi se voi sisältää muita teemoja kuten jatkotyöstöjä eri tilaisuuksista ja nopeasti esiin nousseista teemoista. Hyvää itselle voi sisältää oppimista ja työstämistä omista vahvuuksista, henkilökohtaisia työelämäunelmia, omaa osaamisidentiteetin rakentamista, osaamisen sekä oppimisen kehittämiseksi keinojen kartuttamista. Hyvät työkäytännöt voivat sisältää esimerkiksi hyvien käytäntöjen jakamista työpaikalla, hyvien tekojen tempauksia ja organisaatioissa hyvien työelämäkäytäntöjen pieniä kokeiluja.
Hyvä työelämä voi olla väylänä yrityksissä Hyvän työn spurtin jälkeen työstää pitkäaikaisesti vertaisten ja asiantuntijoiden kanssa ja lisätä työelämän laadun tuntemusta laajasti levittäen. Tämä palvelu tarjoaa työelämän laadun asioissa aktiivisen oppimisen, tiedon kartuttamisen, jakamisen ja käytännön tekojen motivoinnin organisaatiosta riippumatta. Se täydentää työelämän laadun palveluvalikoiman kattavaksi kokonaisuudeksi ja muuntautumiskykyiseksi palveluksi.
Hyvä työelämä tarjoaa osallistujalle mahdollisuuden jatkotyöstöön Howspacessa myös muiden järjestämiemme tilaisuuksien jälkeen, esimerkiksi työhyvinvoinnin kahvien jälkeisille pohdinnoille ja jatkoideoinneille tai muille ajankohtaisille esiin nouseville teemoille. Hyvä työelämä kehittää osallistujiensa osaamista esimerkiksi yhteisöllisyyden ja luottamuksen luomisessa, erilaisten digitaalisten työkalujen käytössä, tilaisuuksien järjestämisessä, pienissä ja hallittavissa kokeiluissa, kehittämiskohteiden ja -hankkeiden hyödyntämisessä ja ideoinnissa. Osaamispääoma kasvaa yhteisen tiedon tuottamisen kautta.
Mukaan pääsee avoimesti ja lisäksi kutsutaan esimerkiksi seuraavia jo olemassa olevien verkostojen jäseniä: yritysten johtoa ja yrittäjiä, työelämän laadun ja kehittämisen verkostoja sekä työhyvinvointiverkostoja, HR-asiantuntijoita ja esihenkilöitä yrityksissä, elinikäisen oppimisen ja ohjauksen sekä jatkuvan oppimisen verkostoja, Ohjaamojen verkostoja, ohjaajien verkostoja, työpajojen verkostoja, oppilaitosten henkilöstöä, hyvinvointialueiden sote- ym. verkostoja, kulttuurin ja luovan talouden yrityksiä ja verkostoja, kulttuurihyvinvointiverkostoja, kolmannen ja toisen asteen opiskelijoita eri aloilta.
Hyvän työn spurtissa yrityksille sparrausta
Hyvän työn spurtissa yritysten sparraus tapahtuu Howspace-ympäristössä, jossa yrittäjille on suunniteltu etenemispolku. Yrityksen ajankohtaisesta tilanteesta edetään viikko kerrallaan kohti yrityksen valitsemaa kehittämisen kohdetta ja sen ratkaisuvaihtoehtoja. Tukena työskentelyssä on mm. ELYn, TE-toimistojen, kehittämisyhtiöiden ja työelämäkehittäjien asiantuntijat, jotka ottavat koppia yrityksistä.
Parasta spurtissa on se, että saa sparrausta sekä asiantuntijoilta että muilta yrityksiltä ja voi osallistua itselle sopivana hetkenä kunkin viikon aikana. Silti tarjolla on neljän viikon aikana myös selkeitä ajoituksia verkossa, esim. etätapaamiset ja viikoittain etenemisen sykli. Hyvän työn spurtti sopii, jos on halukas verkkoympäristössä vuorovaikutukseen lyhyesti kirjoittaen.
Palvelun on kehittänyt Etelä-Savon ELY-keskus TYÖ2030-aluepilotissa vuonna 2021. Syyskuussa 2022 Hyvän työn spurtti käynnistyi kolmatta kertaa. Spurtissa on mukana yrityksiä kolmesta maakunnasta, Etelä-Savosta, Pohjois-Savosta sekä Pohjois-Karjalaista, ja yritykset ovat tällä erää PK-yrityksiä.
Ilmoittaudu mukaan (alla yhteystiedot) seuraavaan Hyvän työn spurttiin kevätkaudella maaliskuussa 2023 tai Hyvään työelämään, joka alkaa jo lokakuun alussa!
Teksti ja yhteystiedot
Johtava asiantuntija Tuija Toivakainen, puh. 0295 024 220, [email protected]
Työelämävalmentaja Sari Lappi, puh. 0295 024 003, [email protected]
Lisätietoa
Hyvä työelämä Etelä-Savossa -palveluja ja käytännön työkaluja: Hyvä työelämä Etelä-Savossa -palveluja (ely-keskus.fi)
- Julkaisupäivä
- 13.9.2022
Päivitetty: 13.09.2022