I samarbete med

LIFE Revives-projektet

Restaurering av flodpärlmusslans livsmiljöer

Genvägar

Så räddar vi flodpärlmusslan

Flodpärlmusslan är en storväxt blötdjursart som lever på bottnen av strömmande vatten. Flodpärlmusslan växer långsamt och den kan bli till och med 280 år gammal. I Finland är flodpärlmusslan en starkt hotad art och arten fridlystes som den första ryggradslösa arten år 1955. I Finland finns söder om Uleåborg mindre än tio kända åar där det finns flodpärlmussla.

I projektet Life Revives (2021–2027) förbättras den hotade flodpärlmusslans levnadsförhållanden. Som ett resultat av flera års bakgrundsarbete och planering startade det sexåriga projektet tillsammans med 12 olika projektparters. Projektet koordineras av Jyväskylä universitet. Projektets namn LIFE kommer från EU:s LIFE-program och Revives refererar till återupplivning och vitalisering. Projektet har engelskspråkigt namn, eftersom flodpärlmusslans ekologiska status förbättras både i Finland, Sverige och Estland. Målet efter sex år är att flodpärlmusslans förökning ska vara tillräcklig och att arten ska ha uppnått en gynnsam skyddsnivå. 

Projektets huvudsakliga åtgärder:

  • Livsmiljöerna för flodpärlmussla och artens värdfisk (Salmo trutta) restaureras i avrinningsområden och i fåran
  • Flodpärlmusslornas, öringens och vattendragets status följs upp både före och efter restaureringsåtgärderna
  • Flodpärlmussla föds upp i anläggning och planteras ut på nytt i åarna
  • Skyddsexpertisen förbättras och kunskaperna om flodpärlmussla utökas.
  • Innovativa restaureringsmetoder för åfåror utvecklas

Sammanlagt 14 större avrinningsområden som har 69 mindre åar är föremål för det internationella projektet. Av dessa ligger 32 i norra och västra Finland, 36 i norra Sverige och ett i Estland. Projektet koordineras av Jyväskylä universitet. LIFE Revives-projektets budget inklusive egen finansiering är 15,8 miljoner euro.

Projektpartners i LIFE Revives

I Finland deltar Forststyrelsens Naturtjänster, Forststyrelsen Skogsbruk Ab samt Närings-, trafik- och miljöcentralerna i Birkaland, Södra Österbotten och Egentliga Finland i projektet. I Sverige är Länsstyrelsen i Norrbottens län, Sportfiskarna, SCA Skog AB samt Sveaskog Förvaltnings AB projektpartners. Projektets estniska partners är State Forest Management Centre och Tartu universitet. Hämeenkyrö kommun, Nokia stad och Ylöjärvi stad är samarbetsaktörer i projektet.

Projektet har också nio delfinansiärer som finansierar projektet med cirka 2,6 miljoner euro: miljöministeriet, NTM-centralerna i Kajanaland, Norra Österbotten och Lappland, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, R Erik och Bror Serlachius Stiftelse sr, WWF Finland, Swedish Agency for Marine and Water Management samt Estlands miljöministerium. Projektets totala budget är nästan 15,9 miljoner euro.

Karttakuva LifeRevives-hankkeen partnerit.

På andra webbplatser

Uppdaterad: 17.04.2024