Yhteistyössä

LIFE Revives -hanke

Jokihelmisimpukan eli raakun elinympäristöjen kunnostaminen

Oikopolut

Seurantatuloksia Lapväärtin-Isojoelta

Lapväärtin-Isojoella on tehty raakkukartoituksia jo vuosikymmeniä ennen LIFE Revives-projektia. Kartoitusten perusteella raakkua esiintyy suhteellisen pienellä alueella joen keskivaiheilla. Revives-hankkeen aikana on tarkoitus tarkentaa raakun esiintymistä tällä alueella ja saada kattava kuva alueella esiintyvien raakkujen määrästä. Konnevedellä alkunsa saaneiden pikkuraakkujen selviytymistä kartoitetaan projektin aikana ja sorarasioissa elävät simpukan alut on tarkoitus laskea suurpiirteisesti kesällä 2024. Raakun poikasten ensimmäinen vuosi on eloonjäännin kannalta kriittisin ja onkin arvioitu, että tällä hetkellä soralaatikoiden raakuista noin 20 000 on elossa.

Naulatestit

Naulatestin avulla selvitetään huokosveden happitilannetta upottamalla naulat vähintään kuukaudeksi joen pohjasoraan sekä kunnostetuilla että kunnostamattomilla kohteilla. Ruostunut naula indikoi huokosveden hyvää happitilannetta, joka taas antaa tietoa kunnostusten onnistumisesta. Lapväärtin-Isojoella tehtiin naulatestejä kolmelle kohteelle sekä vuonna 2022 että vuonna 2023. Vuonna 2022 naulat vietiin kunnostamattomille kohteille. Pohjat olivat kaikissa kolmessa kohteessa hyvin kovia ja hapettomia, mikä näkyi myös selvästi kaikkien kolmen paikkojen naulatesteissä. Vuonna 2023 naulat vietiin kunnostetuille kohteille. Jokikunnostukset olivat vaikuttaneet veden happitilanteeseen, sillä nauloissa oli havaittavissa ruostuneisuutta enemmän mitä vuoden 2022 nauloissa.

Myös Redox-mittauksella voidaan saada tietoa veden happitilanteesta, kun mittauksella määritetään jokiveden sekä pohjasoraikon huokosveden pelkistyspotentiaalia. Kunnostetuilla kohteilla on tarkoitus tehdä Redox-mittauksia kesällä 2024.

Veden alla joen pohjassa 6 kappaletta nauloja narulla kiinni toisissaan.

Naulatesti Lapväärtin-Isojoella joen pohjassa (kuva: Kari Saari).

Sähkökoekalastukset

Sähkökoekalastusten avulla saadaan tietoa taimen- ja kalapopulaatioista sekä kunnostustoimenpiteiden vaikutuksista kyseisiin populaatioihin. Lapväärtin-Isojoella sähkökoekalastukset toteutetaan kesällä 2024 kolmella kunnostuskohteella.

Kaksi henkilöä esittelee joella sähkökoekalastusta. Henkilöt seisovat vedessä ja käyttävät sähkökoekalastusvälineistöä.

Sähkökoekalastuksen esittelyä Karijoella (kuva: Viivi Kuusisto).

Lämpötilaloggeri

Lämpötilaloggeri vietiin Lapväärtin-Isojokeen keväällä 2022. Lämpötilaloggerin avulla seurataan joen lämpötilaa koko projektin ajan. Loggerin avulla voidaan seurata lämpötilan vaikutusta jokihelmisimpukoiden kasvuun.

Päivitetty: 18.03.2024