I samarbete med

LIFE Revives-projektet

Restaurering av flodpärlmusslans livsmiljöer

Genvägar

Restaureringsåtgärder i NTM-centralen i Södra Österbottens område

På NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde ligger Lappfjärds å-Storå, som är en av åarna som ingår i LIFE Revives-projektet. I Lappfjärds å-Storå har lämpliga grusområden för flodpärlmusslor och öring restaurerats under projektets förlopp. Dessutom föds nya generationer av flodpärlmusslor upp vid forskningsstationen i Konnevesi. De små flodpärlmusslorna som fötts i Konnevesi av flodpärlmusslorna från Lappfjärds å-Storå återförs till sin hemå efter det första levnadsåret vid forskningsstationen.

I Lappfjärds å-Storå växer tusentals nya flodpärlmusslor som har fötts i Konnevesi. I ån lever också åns livskraftiga ursprungliga öringsstam. Öringsstammen har förstärkts ytterligare bland annat genom att restaurera forsarna och ta bort vandringshinder som finns i ån.

År 2017 togs 47 flodpärlmusslor bort ur Lappfjärds å-Storå och fördes till Jyväskylä universitets forskningsstation i Konnevesi för att återhämta sig. Musselåldringarna som flyttades till Konnevesi år 2021 lyckades producera avkomma, dvs. glochidlarver, som är i gott skick. Man lyckades ”flytta” glochiderna till värdfiskens gälar, där de lever ett parasitskede, som utgör en del av flodpärlmusslans livscykel. Under parasitskedet sker en metamorfos då glochidlarverna utvecklas till en liten mussla. Under sommaren 2022 lyckades man flytta huvudparten av de små flodpärlmusslorna som fötts i Konnevesi till Lappfjärds å-Storå för att växa upp i ån.

Restaurering av habitaten i åfårorna och återförande av flodpärlmusslorna till ån

Under sommaren 2022 utfördes de planerade årestaureringarna på fyra platser i Lappfjärds å-Storå. Restaureringarna fortsatte under sommaren 2023, då ytterligare lämpliga lek- och yngelområden för öring, som är värdfisk för flodpärlmussla, restaurerades på ett extra objekt i den övre delen av Pohjanranta i Lappfjärds å-Storå. Således har alla årestaureringar som görs i LIFE Revives-projektet genomförts under år 2023.  Årestaureringar utfördes inalles på sammanlagt fem objekt i Haaramo, Pohjanranta och Vidberg samt Rottakoski och i området nedanför bron över forsen. Det erosionskänsliga området ovanför restaureringsobjektet restaurerades i syfte att minska att det samlas sand på objektet. Innan åtgärderna inleddes säkerställdes på alla objekt att det inte finns flodpärlmusslor i områdena som ska restaureras.

Kuva Suomen kartasta, jossa kohdistettu LIFE Revives-hankkeen toimet Isojoelle kolmeen kohtaan. Kohdat indikoivat sijainteja Isojoella, jossa hankkeen toimia on tehty.

Kartbild över projektets åtgärder i Storå (foto: Erika Saarenpää).

På grusbottnarna i områdena som restaureras har partiklar ansamlats eller så har grusbottnarna under tid transporterats längre ner till lugnvattnen med strömmarna. Eftersom flodpärlmusslan behöver en porös grusbotten för att överleva, tillfördes vid restaureringarna grus i ån och åns botten renades med Hartijoki-metoden. Efter restaureringarna är bottenkvaliteten lämplig för flodpärlmusslan.

Kaksi henkilöä seisovat joessa ja tekevät kunnostustoimia "hartijoki-menetelmällä", jossa joen pohjaa ns. möyhennetään lapion tapaisilla välineillä..

Lappfjärds å-Storå restaurerades med Hartijoki-metoden (foto: NTM-centralen i Södra Österbotten).

Uppfödning av yngel av flodpärlmussla i Lappfjärds å-Storå

Under sommaren 2022 föddes sammanlagt cirka 150 000 små flodpärlmusslor vid Jyväskylä universitets forskningsstation i Konnevesi. De flesta, dvs. cirka 125 000 små flodpärlmusslor från Lappfjärds å-Storå, som fötts vid forskningsstationen i Konnevesi, kunde flyttas till de restaurerade områdena i Lappfjärds å-Storå under sommaren 2022 och resten cirka 25 000 blev ännu kvar i Konnevesi för fortsatt uppfödning.

Till en början flyttades alla små flodpärlmusslor som förts till Lappfjärds å-Storå i askar fyllda med grus till bäcken som leder till fiskodlingsanläggningen i Vanhakylä. På grund av lågt vatten och stor partikelmängd kunde de små flodpärlmusslorna inte lämnas i bäcken under vintern. Därför flyttades de flesta små flodpärlmusslorna, dvs. cirka 100 000 st., för fortsatt uppfödning och vinterförvaring till den gamla, urbruktagna fiskodlingsanläggningen som finns i Villamo. Cirka 95 000 flodpärlmusslor, dvs. största delen av de små flodpärlmusslorna, förvaras i genomströmningsbassänger i de grusfyllda askarna som har byggts för dem. Resten cirka 5000 st. av de små flodpärlmusslorna som har förts till den gamla fiskodlingsbassängen får till en början växa över vintern i den gamla fiskodlingsanläggningens genomströmningsbassänger på Buddensiek-plattor eller så kallade ”hålplattor”. Av de små flodpärlmusslorna som förts från Konnevesi, dvs. cirka 25 000 musslor, har flyttats i grusfyllda askar till en lite djupare plats i Lappfjärds å-Storå. Även sommaren 2023 flyttades yngel av flodpärlmussla till sin hemå.

 

Joella kaksi ihmistä työskentelevät hankkeen parissa, vieden soralaatikoita jokeen. Soralaatikoissa on soran seassa pienen pieniä jokihelmisimpukoita.

Yngel av flodpärlmussla återfördes till Lappfjärds å-Storå sommaren 2022 (foto: Eero Mäenpää). 

Uppdaterad: 18.03.2024