Yhteistyössä

Tulevaisuuden työmarkkinat

Valtakunnallinen kohtaanto-teeman ESR+ -koordinaatiohanke

kuvituskuva

Euroopan unionin osarahoittama

Alahankkeet

Tulevaisuuden työmarkkinat -hanke koordinoi työmarkkinoiden kohtaantoa edistäviä alahankkeita ympäri Suomen. Koordinaatiohankkeen keskeisiin tavoitteisiin kuuluu uusien kohtaantohaasteita purkavien toimintamallien pilotoinnin tukeminen alahankkeissa, sekä alahankkeiden tuloksellisuuden vahvistaminen muun muassa edistämällä parhaita käytäntöjä, yhdistämällä toimijoita toisiinsa sekä välttämällä päällekkäisiä alahankkeita.

Lue alta lisää tällä hetkellä käynnissä olevista alahankkeista.

Muualla verkossa

Käynnissä olevat alahankkeet

  • Tavoite

    Hankkeen tavoitteena on luoda uusia ratkaisuja ICT-alan osaamisvajeeseen. Hanke parantaa ICT-alan ja merkittävästi teknologiaa hyödyntävien yritysten kohtaantoa, lisää työnhakijoiden ja työnantajien osaamista sekä tuo esiin alan piilotyöpaikkoja. Tavoitteeseen päästään kehittämällä sekä työnhakijoiden että alan työnantajien osaamista rekrytointeihin, työnantajuuteen, työnhakuun ja oman osaamisen sanoittamiseen liittyen. Valtakunnallinen hanke toteutetaan osana EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027.

    Toteutus

    Projektia toteuttavat yhteistyössä Business Joensuu Oy ja Software Finland ry.

    Business Joensuu Oy toimii ryhmähankkeen päätoteuttajana vastaten hankkeen johtamisesta ja koordinoinnista. Business Joensuun vastuulla on kehittää hankkeessa yritysten työnantaja- ja rekrytointiosaamista järjestämällä yrityksille työnantajuuteen ja rekrytointeihin liittyvää, vertaisverkostoja hyödyntävää ryhmävalmennusta.

    Software Finland ry toimii osatoteuttajana hankkeessa ja sen roolina on mm. edesauttaa oman osaamisen tunnistamista ja sanoittamista sekä auttaa tunnistamaan moninaisia mahdollisuuksia työllistyä teknologian parissa. Software Finland järjestää työnhakijoille valmennuskokonaisuuden, joka perustuu yksilön henkilökohtaisten taitojen esiintuomiseen ja vertaisoppimiseen.

    Lisäksi projektissa edesautetaan potentiaalisten työntekijöiden ja työnantajayritysten kohtaamista.

    Toimintakausi

    1.9.2024 – 31.8.2026

    Lisätietoja

    Satu-Minna Piiroinen
    Projektipäällikkö
    [email protected]

    Milja Köpsi
    [email protected]


    Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.

    Lue tästä lisää Business Joensuun sivuilta. 

    Lue tästä lisää Software Finlandin sivuilta

  • Tavoite 

    Osuvuutta työmarkkinoille -hankkeessa haetaan ratkaisua Suomen työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaan panostamalla työnantajien tukeen. Hankkeessa luodaan ja kehitetään malli rekrytointiprosessista ja työvalmennuksesta, jossa työnantajat ja työnhakijat saavat molemmat tukea. Heille tarjotaan työvalmennusta, jonka ansiosta työnantajat tunnistavat tarvitsemaansa työpanosta ja työnhakijat osaavat sanoittaa omaa osaamistaan.

    Toteutus

    Hankkeen toteuttajia ovat Kuntoutussäätiö sekä Valo-Valmennusyhdistys. Kuntoutussäätiö pilotoi toimintamallia pääkaupunkiseudulla ja Valo-Valmennusyhdistys Seinäjoen seudulla. Pilottialueiden lisäksi tuloksia levitetään laajasti eri puolelle Suomea.

    Hanke tukee työnantajia läpi rekrytointiprosessin osaamistarpeiden tunnistamisesta, työpaikkailmoituksen sanoittamiseen ja uuden työntekijän rekrytoimiseen. Yritysyhteistyön kehittäjä tekee hankkeessa tiivistä yhteistyötä työnantajien kanssa.

    Hankkeen työvalmennukseen otetaan erityisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevia työnhakijoita, kuten nuoria, maahanmuuttajataustaisia ja osatyökykyisiä henkilöitä. Työohjaaja auttaa työntekijää ja työnantajaa muokkaamaan työtä eli sovittamaan sen työntekijän työ- ja toimintakykyyn (esimerkiksi selkeillä tehtävänannoilla, joustavilla työajoilla tai rauhallisella työtilalla).

    Toimintakausi

    1.11.2024-30.4.2027

    Lisätietoja

    Mika Ala-Kauhaluoma
    Projektipäällikkö, Kuntoutussäätiö
    [email protected]
    puh. 0447813096

    Sanna Pölönen
    Koordinaattori, Valo-Valmennusyhdistys
    [email protected]
    puh. 040 485 3138

    Lue lisää hankkeen sivuilta (peda.net).

  • Tavoite

    MERIT – Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa kehitetään ratkaisuja vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan työvoiman rekrytointi- ja pysyvyyshaasteisiin. Vieraanvaraisuusala kattaa matkailu- ja ravitsemisalaan liittyvät palvelut sekä tapahtumien ja elämyksien tuottamiseen liittyvät palvelut.

    Hankkeen tavoitteena on vahvistaa vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan veto- ja pitovoimaa merkityksellisen työntekijäkokemuksen ja siihen liittyvän johtamisosaamisen avulla. Lisäksi tavoitteina on tunnistaa alan merkitykselliseen työntekijäkokemukseen liittyvät kehittämistarpeet, vahvistaa esihenkilöiden johtamisosaamista ja työntekijäymmärrystä, vahvistaa erityisesti Y- ja Z-sukupolvien työssä olemisen edellytyksiä ja yritysten rekrytointiosaamista (alan veto- ja pitovoima) sekä jalkauttaa hankkeessa kehitetyt toimintamallit ja työkalut hankkeen kohderyhmien käyttöön.

    Toteutus

    Hankkeen päätoteuttaja on LAB-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajina toimivat Tampereen ja Lapin ammattikorkeakoulut. Hanke toimii valtakunnallisesti ja toiminta toteutetaan verkossa.

    Hanke järjestää alan yrityksille, esihenkilöille, työntekijöille ja työnhakijoille kehittämiskyselyitä, haastatteluja, työpajoja, verkkovalmennuksia ja webinaareja. Hankkeen päätuloksena syntyy sähköinen opas alalla toimivien yritysten ja esihenkilöiden merkityksellisen työntekijäkokemuksen ymmärryksen ja osaamisen vahvistamiseksi. Opas sisältää kehittämispolkuja yritysten tueksi, esimerkkejä alan esihenkilöpersoonista ja työntekijäprofiileista, hankkeessa testattuja työkaluja sekä mallin vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan rekrytointiosaamisen ja työssä olemisen edellytysten vahvistamisesta.

    Toimintakausi

    1.9.2024–31.8.2026

    Lisätietoja

    Lotta Björn
    Projektipäällikkö
    [email protected]

    Lue lisää hankkeen omilta verkkosivuilta

    Lue lisää hankkeesta LAB-ammattikorkeakoulun sivuilta.

    Lue lisää hankkeesta Lapin ammattikorkeakoulun sivuilta. 

    Lue lisää hankkeesta Tampereen ammattikorkeakoulun sivuilta. 

  • Tavoite 

    Toimintakykyä ikääntyneille - Työkykyä työntekijöille -hanke ratkoo kohtaanto-ongelmia ikääntyneiden palveluissa kouluttamalla täsmätyökykyisiä sekä kehittämällä hyvinvointialueiden ja työllisyysalueiden yhteistyötä. Hanke kehittää arkikuntoutusta edistävää toimintamallia ja koulutusta, joiden avulla ikääntyviä kohtaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset jaksavat paremmin nykyisessä työpaikassaan tai pystyvät palaamaan työhön. Toimintamalli parantaa ikääntyviä tukevan työvoiman riittävyyttä ja samalla ikääntyvien toimintakyky kohenee. 

    Toteutus

    Hankkeen toteuttajia ovat Kuntoutussäätiö (päätoteuttaja), Ammattikorkeakoulu Arcada sekä Lentävä liitutaulu Oy.

    Hanke tukee hyvinvointialueita arkikuntoutustiimien perustamisessa, ja auttaa hyvinvointialueita ja työllisyysalueita ohjaamaan täsmätyökykyisiä hyvinvoinnin ammattilaisia arkikuntoutustiimeihin.  

    Kehitettävässä toimintamallissa koulutetaan pelillistämisen keinoin täsmätyökykyisiä työntekijöitä toteuttamaan ikääntyvien arkikuntoutusta, joka on muuta hoitotyötä kevyempää fyysisesti ja henkisesti. Hanke testaa tapoja, joilla teknologia voi keventää työkuormaa. Arkikuntoutustiimeihin palkattavat ammattilaiset ovat esimerkiksi lähihoitajia, sairaanhoitajia, toiminta- ja fysioterapeutteja sekä sosionomeja, jotka kokevat työkykynsä heikentyneen tai heikentyvän, mutta jotka ovat kiinnostuneita jatkamaan sosiaali- ja terveysalalla ja työskentelemään ikääntyneiden parissa.  

    Hankkeen pilotointialueita ovat Länsi-Uudenmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet. Hanke on valtakunnallinen ja kaikki hyvinvointialueet ja työllisyysalueet ovat tervetulleita mukaan yhteistyöhön! 

    Toimintakausi

    1.9.2024-31.8.2027

    Lisätietoja

    Satu Niskanen
    Projektipäällikkö
    [email protected]

    Annikki Arola
    Projektikoordinaattori
    [email protected]

    Tero Kulha
    Pelillistämisen yhteyshenkilö
    [email protected]

    Lue lisää hankkeen sivuilta (peda.net).

    Lue tästä lisää Kuntoutusäätiön sivuilta.

Päivitetty: 27.01.2025