I samarbete med

Tulevaisuuden työmarkkinat

Valtakunnallinen kohtaanto-teeman ESR+ -koordinaatiohanke

Euroopan unionin osarahoittama

Euroopan unionin osarahoittama

Genvägar

Blogi

null Tieto, tulkinta ja toiminta – webinaarisarjan anti ja oivallukset

Tieto, tulkinta ja toiminta – webinaarisarjan anti ja oivallukset

Työmarkkinoiden kohtaantoon liittyvän tiedon määrä on valtava ja monipuolinen, mutta miten se jalostetaan käytännön toimenpiteiksi ja johtamisen tueksi? Tähän kysymykseen haettiin vastauksia kolmiosaisessa Tieto, tulkinta ja toiminta kohtaantoa edistämässä -webinaarisarjassa. Sarja keräsi laajan osallistujajoukon – ilmoittautuneita oli 300, ja linjoilla mukana yli sata kuulijaa jokaisessa osiossa.

Sarjan ytimessä oli Tieto, tulkinta ja toiminta -malli, joka auttaa ymmärtämään, millaista työmarkkinatietoa on saatavilla, miten sitä tulisi tulkita ja miten se muutetaan konkreettisiksi päätöksiksi ja toiminnaksi. Webinaarit käsittelivät tätä kolmen teeman kautta:

1. Kohtaannon tietolähteet ja kehittämismahdollisuudet

Ensimmäisessä webinaarissa perehdyttiin kohtaantotiedon eri lähteisiin. Tilastokeskus esitteli uusia työmarkkinatietolähteitä, Jotpan Osaamistarvekompassi tarjosi katsauksen osaamistarpeista ja työmarkkinasiirtymistä kertoviin raportteihin, ja Foredata Oy:n Foreammatti-palvelu havainnollisti alueellisen kohtaantotilanteen analysointia ammattiryhmittäin sekä ennakoitua kehitystä. Voit katsoa webinaarisarjan ensimmäisen osan puheenvuorot tämän linkin kautta (youtube.com). 

2. Tiedon jalostaminen ja hyödyntäminen

Toinen webinaari syvensi tiedon tulkintaa. KEHA-keskus esitteli uuden Arviointi- ja tiedolla johtaminen -yksikön, joka tuottaa seurantatietoa työllisyys- ja kotoutumispalveluista. Ekami ja Opetushallitus käsittelivät osaamis- ja työvoimatarpeiden ennakointia, ja Vainu näytti, miten yksityiset tietopalvelut voivat tukea työvoimatarpeiden analysointia. Keskusteluissa korostui, että tiedon muokkaaminen ymmärrettäväksi vaatii asiantuntijuutta ja eri toimijoiden yhteistyötä. Voit katsoa webinaarisarjan toisen osan puheenvuorot tämän linkin kautta (youtube.com). 

3. Tiedon vieminen toiminnaksi

Päätöswebinaari keskittyi tiedolla johtamisen soveltamiseen. Jyväskylä-Muuramen työllisyysalue kertoi tiedon hyödyntämisestä työllisyyspalveluiden suunnittelussa, ja Opetus- ja kulttuuriministeriö esitteli ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilua. Varsinais-Suomen Ennakointiakatemia ja JOE-hanke tarjosivat näkökulmia jatkuvaan oppimiseen, ja KeksiAgency korosti informaatiomuotoilun merkitystä tiedon ymmärrettävyyden ja hyödynnettävyyden parantamisessa. Voit katsoa webinaarisarjan kolmannen osan puheenvuorot tämän linkin kautta (youtube.com). 

Pohdintoja ja oivalluksia

Webinaarisarja toi esiin seuraavia keskeisiä havaintoja ja mietteitä tiedolla johtamisesta:

enlightened Tietolähteen soveltuvuutta sekä tiedonlaatua on keskeistä tarkastella ja arvioida kriittisesti tarpeisiin ja edellytyksiin nähden.

enlightened Tiedon muotoilu ja viestintä ovat ratkaisevan tärkeitä – olennaisen erottaminen ja selkeä kommunikointi tukevat päätöksentekoa.

enlightened Ajantasainen ja jalostettu tieto mahdollistaa kohtaannon analysoinnin ja ennakoinnin, mutta sen hyödyntäminen vaatii asiantuntemusta, erityisesti kun käytetään yhtä aikaa lukuisia eri tietolähteitä.

enlightened Vuorovaikutus ja yhteistyö eri toimijoiden välillä ovat avainasemassa, jotta tieto muuttuu vaikuttaviksi ratkaisuiksi.

enlightened Tiedon runsauden keskellä on osattava tehdä valintoja ja priorisointeja sekä johtaa niistä olennaiset päätelmät, kun tietoa viedään osaksi päätöksentekoa ja toimenpiteitä.

Kohtaannon edistäminen tietoon perustuen ei ole vain datan hallintaa, tietomassan tuottamista ja analyysiä – se vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa tieto, tulkinta ja toiminta kulkevat käsi kädessä yhteistyön ja vuorovaikutuksen kautta. Tulevaisuudessa panostus tiedon jalostamiseen, viestintään ja sen käytettävyyteen on entistä tärkeämpää.

Kiitos kaikille osallistuneille – keskustelu jatkuu!

Teksti: Joonas Karhinen, projektiasiantuntija, Tulevaisuuden työmarkkinat -koordinaatiohanke

 

 

Uppdaterad: 04.02.2025