Talent Coastline
Boosting Growth in Ostrobothnian Regions
- ELY-keskus
- Talent Coastline
- Tapahtumat
Tulevat tapahtumat
-
Emigration Expo (Houten, Hollanti), 1-2.4.2023
Rekrytointimessut Emigration Expo on Euroopan suurin maastamuuttotapahtuma. Tapahtumassa käy vuosittain noin 11 000 työnhakijaa tai työperäistä maastamuuttoa harkitsevaa osaajaa.
Suomi on tapahtumassa mukana #FinlandWorks osastolla. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton Talent Coastline -ekosysteemistä messuilla edustaa Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordia sekä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan Eures-asiantuntija.
Yritys, haluatko työnantajana saada näkyvyyttä Emigration Expon työnhakijoiden joukossa?
Talent Coastline tarjoaa osana Emigration Expon FinlandWorks-osastoa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan työnantajille mahdollisuuden tavoittaa potentiaalisia työntekijöitä Hollannista.
Voit ilmoittaa meille avoimesta työpaikastasi ja välittää työpaikkailmoituksen, jolloin me hoidamme näkyvyyden messuilla puolestasi maksuttomasti. Avustamme tarpeen mukaisesti englanninkielisen työpaikkailmoituksen laatimisessa. Näkyvyyttä edistetään mm. FinlandWorks messuosastolla, tapahtuman internetsivuilla, WorkInFinland-sivustolla ja sosiaalisessa mediassa. Voit myös lähteä mukaan messuille ja edustaa omaa organisaatiotasi FinlandWorks-osastolla. Messuille osallistumisesta ei peritä erillistä maksua mutta organisaatio vastaa omista majoitus- ja matkakustannuksistaan.
Menneet tapahtumat
-
TE-live-lähetys: Onnistu kansainvälisissä rekrytoinneissa kolmansista maista
Pelottaako ajatus kansainvälisestä rekrystä? Kansainväliset rekrytoinnit EU/ETA-maiden ulkopuolelta ovat mainettaan helpompia.
TE-live-lähetyksessä pääset kuulemaan esimerkkejä siitä, miten ELY-keskuksen työlupalinjaus nopeuttaa prosessia.
Lähetyksessä pääset myös tutustumaan hoivapalveluyritykseen Attendoon, jolla on pitkä kokemus filippiiniläisten hoitajien rekrytoimisesta Suomeen.
Katso lähetyksen tallenne tästä (te-live.fi).
-
Find your Career in Europe, Cyprus
Find your Career in Europe- 2023 on osaa 2023 Cyprus International Education and Career tapahtumaa, joka on suurin lajissaan Kyproksella. Joka vuosi yli 5000 ihmistä vierailee messuilla etsimässä uravaihtoehtoja Kyprokselta ja ulkomailta.
Haluatko työnantajana saada näkyvyyttä Find Your Career in Europe- 2023 työnhakijoiden joukossa?
Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on työvoimapulaa tietyillä osa-alueilla. Kotimainen tarjonta työvoimasta ei pysty vastaamaan kysyntään. Talent Coastline tarjoaa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan työnantajille mahdollisuuden tavoittaa potentiaalisia työntekijöitä Kyproksella. Ilmoita avoimesta työpaikastasi ja välitä työpaikkailmoituksesi, jolloin me hoidamme näkyvyyden messuilla puolestasi maksuttomasti.
-
Talent Boost Summit kokosi yhteen keskeisimmät tekijät ja ajankohtaisimmat esimerkit työperäisen maahanmuuton saralla
Talent Boost Summit on vuosittain järjestettävä valtakunnallinen tapahtuma, joka tarjoaa kuulijoille ajankohtaista tietoa kansainvälisten osaajien houkutteluun, maahanmuuttoon ja Suomeen juurtumiseen liittyen. Viidettä kertaa järjestetty Talent Boost Summit järjestettiin marraskuussa Vaasassa. Se kokosi yhteen lähes 500 osallistujaa - työnantajia, kansainvälisiä osaajia ja laajan sidosryhmän - yhteisen teeman ympärille. Tänä vuonna tapahtumassa keskityttiin erityisesti veto- ja pitovoimatekijöihin nostamalla esiin hyviä käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä eri puolilta Suomea.
Tapahtuma kokosi yhteen kunta- ja aluekehittäjiä, korkeakoulujen ja oppilaitosten asiantuntijoita sekä laajan edustuksen muista teemaan liittyvistä sidosryhmistä keskustelemaan ja kuuntelemaan kansainvälisen työvoiman veto- ja pitovoimaa, asettautumista sekä monimuotoisen työvoiman tuomia etuja. Myös kansainväliset osaajat osallistuivat aktiivisesti tapahtumaan. Koko päivän kestävä tapahtuma sisälsi useita puheenvuoroja, paneelikeskustelun sekä aikaa verkostoitumiselle. Tapahtuman varsinainen ohjelma oli yksipäiväinen, mutta verkostoitumista pystyi jatkamaan seuraavana päivänä virtuaalisesti.
- Tapahtuman järjestäjän näkökulmasta voimme todeta, että tapahtuma oli onnistunut. Se houkutteli paikan päälle Vaasaan lähes 300 aiheesta kiinnostunutta osallistujaa. Lisäksi noin 150 osallistujaa seurasi tapahtuman striimiä etänä. Saimme mahdutettua päivään runsaasti hyviksi koettuja käytäntöjä, jotka varmasti toimivat inspiraationa muille samojen haasteiden parissa painiville tahoille eri puolella Suomea, summaa tapahtuman koordinaattori Anna Korsbäck Pohjanmaan TE-toimistosta.
Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Työ- ja elinkeinoministeriön, Opetus- ja kulttuuriministeriön, Business Finlandin, Kokka kohti Suomea -hankkeen (Varsinais-Suomen ELY-keskus, ESR), Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Pohjanmaan TE-palveluiden kanssa.
Työvoiman veto- ja pitovoima on kaikkien vastuullaVeto- ja pitovoiman merkitys on suuri, kun työnantajat kilpailevat osaavasta työvoimasta sekä Suomen sisäisesti että globaalisti. Kokonaisuutta voidaan tarkastella yksittäisen työantajan näkökulmasta, mutta myös laajemmin – kaupungin, alueen tai koko Suomen näkökulmasta. Kyseessä on kompleksinen kokonaisuus, jossa korostuvat niin yksittäisen yrityksen työnantajakuva, kuin erilaiset innovatiiviset kumppanuudet sekä paikallisesti ja valtakunnallisesti tehtävä sektorirajat ylittävä yhteistyö. Yritykset tarvitsevat julkista sektoria turvaamaan työvoiman saantia, kunnat tarvitsevat menestyviä yrityksiä edistämään elinvoimaisuutta. Työperusteisen maahanmuuton onnistuminen puolestaan vaatii koko ketjun toimimista aina Suomen houkuttelevuudesta yksittäisen osaajan ja hänen perheensä asettautumiseen saakka.
Aihe on ajankohtainen, sillä Suomen väestörakenteen muuttuessa yrityksillä on suuri tarve työntekijöille. Siihen kansainväliset osaajat voivat vastata ja lisäksi mahdollistaa yritykselle hyötyä esimerkiksi uusien asiakkaiden ja verkostojen myötä. Katseita ei välttämättä tarvitse kohdistaa Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä suomalaisissa korkeakouluissa opiskelee tälläkin hetkellä noin 20 000 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa.
Talent Boost Summitissa keskityttiin tänä vuonna veto- ja pitovoimatekijöihin niin koko Suomen kuin eri alueiden näkökulmista käsin. Tapahtumassa pureuduttiin olemassa oleviin palveluihin ja hyviksi todettuihin käytänteisiin sekä siihen, miten niiden avulla voidaan vahvistaa veto- ja pitovoimaa eri alueilla, kaupungeissa ja kunnissa.
Vetovoimaa voidaan tarkastella useista eri näkökulmista käsin. Alueen vetovoimanäkökulmasta saatiin kuulla ajankohtainen esimerkki, kun Projektipäällikkö Ding Ma Etelä-Karjalan liitosta kertoi 3 months (or more) by Lake Saimaa -kampanjasta. Liiton ja sen kumppaneiden toteuttama hanke on tarjonnut mahdollisuuden japanilaisille ja hongkongilaisille Green Tech -alan osaajille, opiskelijoille, yrittäjille ja sijoittajille, ja heidän perheilleen tutustua eteläkarjalaiseen toimintaympäristöön, ja sitä kautta edistää kasvua ja kansainvälisyyttä. Kampanjasta on saatu hyviä kokemuksia, ja se on oiva esimerkki siitä, miten myös suurien kaupunkien ulkopuoliset alueet kykenevät houkuttelemaan huippuosaajia Suomeen. Taina Tuovinen ja Satu Remmer Satakunnan TE-toimistosta puolestaan kertoivat tuoreesta EURES-verkoston yhteisponnistuksena toteutetusta kokonaisvaltaisesta rekrytointiprosessista, jossa satakuntalaiset hoiva-alan työnantajat rekrytoivat hoitajia Espanjasta Satakuntaan. Yhteistyön merkitys korostuu niin rekrytoinnissa kuin osaajien asettautumisessa uuteen kotikuntaan ja työyhteisöön.
Iltapäivän ohjelmassa keskityttiin pitovoiman kehittämiseen niin yksittäisen työyhteisön kuin alueen, kaupungin tai kunnan näkökulmasta käsin. Veto- ja pitovoiman kehittäminen ovat molemmat tärkeitä, mutta pidemmällä juoksulla pitovoiman ja onnistuneen asettautumisen merkitys korostuvat. Paneelikeskustelussa pohdittiin erilaisia kumppanuuksia pitovoiman vahvistamiseksi, ja todettiin että työnantajan rooli työntekijän kotoutumisen edistämisessä on ensiarvoisen tärkeää. Paneelissa keskusteltiin myös kieliosaamisen haasteista ja tärkeydestä monimuotoistuvassa yhteiskunnassa ja työyhteisöissä. Panelisti Francesca Cucinotta (Director, International Affairs, Centria University of Applied Sciences) painotti kieliosaamisen (suomi/ruotsi) merkitystä suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisessa, vaikka työyhteisössä pärjäisikin englannin kielellä. Toinen panelisti, Tim Wallin (Lead strategist at Atea, Founder of Gambit), puolestaan nosti esiin sen, että kasvua tavoittelevat yritykset eivät tule jatkossa pärjäämään ainoastaan suomen kielellä.
Päivän viimeisen puheenvuoron piti Senior Director ja Work in Finland -yksikön päällikkö Laura Lindeman Business Finlandista summasi Talent Boost- ohjelmassa vuosien varrella tehtyä työtä työelämän kansainvälistymisen vauhdittajana. Hyvää työtä on tehty, ja tehdään myös jatkossakin!
Ensi vuoden Talent Boost Summit -tapahtuman järjestämisvastuussa on Talent Vantaa. Ajankohta ilmoitetaan pian.
Jos haluat tutustua Talent Boost Summitin ohjelmaan ja puheenvuoroihin tarkemmin, voit katsoa striimitallenteen täällä (YouTube). -
Talent Cafe (in English)
Talent Café #5 – Meet the employers: Vaasa and Sydösterbotten regions
Talent Café #5 was organised on November 26th, at 16:00–18:00. During the event we got an overview of the business environment in Vaasa and Sydösterbotten regions and a closer look at five strong and innovative companies, their functions and talents: Gambit, Stora Enso, Hitachi ABB Power Grids, Kone-Ketonen, Wärtsilä. Also, useful tips for job search was provided during the event.
Talent Café #4 – Meet the employers: Jakobstad and Kokkola regions
The regions of Ostrobothnia and Central Ostrobothnia are known for strong entrepreneurship and the largest number of companies per capita on the mainland of Finland. The export share of approximately 71 % is also exceptionally high. What are these companies? Are you eager to get more information of their functions and recruitings? Jump into our online tour across Ostrobothnia and Central Ostrobothnia! Our first stop is at Jakobstad and Kokkola. Welcome to hear inspirational presentations of these strong companies! The event took place at October 26th, 2020.
Talent Café #3 - Entrepreneurship
The third Talent Café's theme was Entrepreneurship. The event took place on Microsoft Teams on August 20th at 16.00-17.30. International jobseekers have the opportunity to make their own opportunity and start their own business. We brought five speakers to the event, and each of them held a presentation about the theme of entrepreneurship for the event's participants.
Perttu Kellomäki, TE-Services, had a very detailed and informative presentation on the TE-services for new entrepreneurs. Jarl Matti Anttila, Jakamo, was born in Norway and is a local entrepreneur. He gave an inspirational speech about what kind of team you need to build if you want to build a successful company. Francis Oyeyiola, YA/part time entrepreneur, had a speech about work life skills: knowledge, the ability to practice the knowledge, and the talent. Marcus Wikars, Auga Technologies, brought up some very interesting points: for example that it is important to build an environment in the company that makes people feel happy, not always hiring the most skilled people but hiring the people that fit the company best, as skills can always be improved with experience. Tommi Virkama, VASEK (Startia), discussed the process of starting a business, start up grant, financing, subsidies, taxation and light entrepreneurship, between the others.
Talent Café #2 - Networking
The second Talent Café was about networking, and it took place on Teams on Thursday, July 2nd.
Jobseekers can find a new position often through their network. Moving to a new country means leaving behind a network of people and stepping into a blank sheet of new potential relationships and networks. We all know networking is very important when searching for a job. But how to do that?
We had the pleasure to have three speakers who gave useful tips and advice on how to boost your networking skills: Shaima Abdelmageed, Business Solutions Manager, Kamilla Sultanova, Project Manager at Hanken and Johanna Kauppinen, Managing Counsel at Wärtsilä.
Talent Café #1 - Job Search During Corona
The Coronavirus situation brought many challenges to the workforce and business life of Finland as well as the rest of Europe and the world. Talent Coastline planned a series of online events called Talent Café. The Talent Café is meant for the internationals living in the Ostrobothnia and Central Ostrobothnia regions who are searching for a job, have recently been laid off or who are employed but will start searching for a new position in the close future. The first event took place on Microsoft Teams on Thursday 4th of June at 16.00-17.00.
After a short introduction about Talent Coastline given by Francesca Cucinotta, Competence and Internationalisation Manager and Talent Coastline Manager, there was a presentation by Anna Korsbäck, TE-Services, about the current issues in the job market in Finland and the most updated information on employment trends, with useful links for the international talents, as well as advice on job search during the Coronavirus time, provided by Eleonora Matrella, Talent Coastline Expert. The event was facilitated by Narashima Boopathi, international entrepreneur.
-
Talent Coastline Match&Catch (in English)
Talent Coastline Match&Catch was an event that connected the employers and international talents in Ostrobothnia and Central Ostrobothnia. The event was held on Septmber 29th, 2021. In the event the international job seekers around the area had a chance to get
- an overview of the business environment and employment opportunities in Ostrobothnia and Central Ostrobothnia
- to know the companies by participating in company presentations on the non-stop stage.
- the opportunity to meet employer representatives in 1:1 video meetings
- an up-to-date job search tips and information on a wide range of services supporting your integration in the region
The employers of the area had an opportunity to:
- improve their employer brand
- up-to-date tips and information on international recruitments
- present themselves to the possible future employees via virtual stand or company presentation slot in the program
- pet to know the international job-seekers in 1:1 meetings
- get to know about the public services that help employers with international recruitments
The event was organized together with actors of Talent Coastline Ecosystem. There were over 200 participants representing international talents and the local employers, over 100 arranged 1:1 meetings and around 30 live speakers.
Stay tuned until the next time!
-
We say welcome to talent, edition 2022
Mitä on työnantajakuva tai hyvä työnantajuus? Miten yritys voi löytää osaavaa työvoimaa, kun kilpailu osaajista on kovaa sekä kotimaassa että globaalisti? Millaista tukea paikalliset toimijat tarjoavat monimuotoisten rekrytointien kehittämiseksi?
Tervetuloa informaatio- ja keskustelutilaisuuteen, jossa perehdytään työperäiseen maahanmuuttoon sekä ulkomaalaisten osaajien rekrytointiin liittyviin aiheisiin. Kerromme tarjolla olevista julkisen sektorin palveluista, jotka tukevat kansainvälisen työvoiman rekrytointia, asettautumista ja monimuotoisten työyhteisöjen johtamista.
Tilaisuudet:
- Pietarsaari 18.1.2022 klo 9–11
- Kaustinen 19.1.2022 klo 9–11
- Närpiö 21.1.2022 klo 9–11
- Kokkola 25.1.2022 klo 9–11
- Vaasa 26.1.2022 klo 9–11
Päivitetty: 27.03.2023