Yhteistyössä

Valtakunnallinen ilmastoyksikkö

Ilmastoyksikön työ ja asiantuntijoidemme osaaminen

Valtakunnalllisen ilmastoyksikön asiantuntijoiden osaamisaluetta ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä metsä- ja maatalousmaan, muun maankäytön ja maatalouden ilmastonmuutoksen hillintä. Yksikössämme työskentelee 12 asiantuntijaa. Taustamme ovat erilaisissa ilmastotyötä tekevissä organisaatioissa ja olemme laajalti verkottuneita niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Yksikkömme toimii maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa. Asiantuntijamme työskentelevät alueellisissa ELY-keskuksissa eri puolilla Suomea, mutta hallinnollisesti kuulumme Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen. Ilmastoyksikön tehtävät ovat osa ELY-keskusten tekemää ilmastotyötä kaikilla Suomen alueilla.

Tuemme valtakunnallisia ja alueellisia toimijoita vuoden 2022 ilmastolaissa määriteltyjen toimien toteuttamisessa. Teemme yhteistyötä erilaisten kansallisten ja EU-tason verkostojen kautta. Tärkeitä yhteistyökumppaneitamme ovat ELY-keskukset, maakuntaliitot, kunnat, yritykset ja muut sidosryhmät.

Ilmastoyksikön työ käytännössä

Ilmastoyksikkö hallinnoi maankäytön ilmastotoimia edistävää Hiilestä kiinni -kokonaisuutta. Kokoamme Hiilestä kiinni -yhteisön toimintaan innovoijia, tutkijoita, tutkimustiedon hyödyntäjiä, metsänomistajia, maatalousyrittäjiä julkishallinnosta, yksityiseltä sektorilta ja järjestöistä

Tehtävänämme on koordinoida EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen mission kansallisen verkoston toimintaa. Lisäksi kehitämme ilmastonmuutokseen sopeutumisen asiantuntijapalveluita ja koulutusta, ja koordinoimme EU:n maaperämission kansallisen verkoston toimintaa.

Lisäksi sovitamme yhteen valuma-aluetason vesienhallintaa ja maankäyttösektorilla tehtäviä ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen toimenpiteitä ja edistämme valuma-aluesuunnittelua.

Ilmastoyksikön tavoitteena on lisätä alueellisten ja paikallisten toimijoiden mahdollisuuksia hyödyntää eri rahoitusvälineitä ilmastotoimien edistämiseksi.Tarjoamme suunnittelutukea ja ideoiden sparrausta rahoitushakuihin

Kehitämme myös seurantajärjestelmiä maankäyttösektorin ilmastotoimien ja sopeutumistoimien vaikutusten seurantaan yhdessä maa- ja metsätalousministeriön ja tietoja hyödyntävien viranomaisten kanssa.

Pidämme asiantuntijapuheenvuoroja eri ilmastoteemoista alueilla ja kunnissa. Toimimme jäseninä erilaisten hankkeiden ohjausryhmissä ja asiantuntijaryhmissä, ja tarjoamme sopeutumisen asiantuntijapalveluita.

Työmme taustalla

Suomen ilmastopolitiikan tavoitteet ja puitteet on säädetty ilmastolaissa.

Ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi laissa säädetään ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnittelusta ja ohjauksesta. Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma (KISS2030) hyväksyttiin joulukuussa 2022. Se sisältää yli 70 toimenpidettä, joilla edistetään kansallisten toimijoiden tahtoa, kykyä ja keinoja sopeutua lämpenevän ilmaston aiheuttamiin muutoksiin. Valtakunnallinen ilmastoyksikkö edistää sopeutumissuunnitelman toimeenpanoa alueilla ja kunnissa.

Maa- ja metsätalousministeriö valmisteli vuosien 2021–2022 aikana maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman (MISU). Maankäyttösektorilla viitataan YK:n ilmastosopimuksen ja Pariisin sopimuksen tarkastelujen mukaisesti maankäyttöön, maankäytön muutokseen ja metsätalouteen. Maankäyttösektorin ilmastouunnitelman päämääränä on kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti edistää maankäytön, metsätalouden ja maatalouden päästöjen vähentämistä, nielujen aikaansaamien poistumien vahvistamista sekä sopeutumista ilmastonmuutokseen. Ilmastosuunnitelma edistää osaltaan kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista vuoteen 2035 mennessä sekä EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) osalta työtehtäviimme kuuluvat maataloutta koskevat sisällöt. 

Päivitetty: 30.04.2024