Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- ELY-keskus
- Valtakunnallinen ilmastoyksikkö

- Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- Mitä teemme ja tarjoamme?
- Hiilestä kiinni
- Maankäyttösektorin ilmastotoimet
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
- EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen missio - kansallinen verkosto
- Sopeutumisen asiantuntijapalvelut ja koulutus
- Luonnonvara-alojen sopeutuminen
- Rahoitusta sopeutumisen hankkeisiin
- Horisontti Eurooppa ja Euroopan aluekehitysrahasto EAKR
- Euroopan maatalous- ja maaseuturahasto (CAP) ja metka-tuet
- Tulevat rahoitukset ja rahoitusinfot
- Valuma-aluesuunnittelu
- Ajankohtaista
- In English
Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö tukee ilmastotyötä koko Suomessa. Yksikössämme työskentelee ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja maankäyttösektorin ilmastotoimien asiantuntijoita. Teemme työtämme monipaikkaisesti alueellisissa ELY-keskuksissa eri puolilla Suomea.
Ilmastoyksikön työ käynnistyi vuonna 2023. Yksikön toiminta perustuu ilmastolakiin. Tuemme sekä valtakunnallisen että alueellisen tason toimijoita ilmastolain mukaisissa toimissa.
Rakennamme yhteistyötä ELY-keskusten, maakuntaliittojen, kuntien, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Suuri osa työstämme tapahtuu kansallisissa ja EU-tason verkostoissa. Voit lukea työstämme lisää valikosta löytyvillä alasivuilla.
Jos olet kiinnostunut asiantuntijuudestamme ja palveluistamme, ota yhteyttä ja jutellaan yhteistyömahdollisuuksista: [email protected]
Yhteystiedot
Yksikön päällikkö Riitta Syvälä, p. 0295 036 389, [email protected]
Tapahtumat
Främmande växtarter och skogsskadeinsekter – identifiera i fält och hantera i myndighetsarbete -webbinarium 11.6.2025
Är detta hönshirs? Har trädet drabbats av skarptandad barkborre? Välkommen att lära dig om främmande växtarter och skogsskadeinsekter i webbinariet onsdagen den 11.6.2025 kl. 9–11.30.
Vieraslajikasveja ja metsien tuhohyönteisiä -webinaari 2.6.2025
Onko tämä rikkakananhirssi? Iskikö puuhun okakaarnakuoriainen? Tervetuloa oppimaan vieraslajikasveista ja metsien tuhohyönteisistä webinaarissa maanantaina 2.6.2025 klo 13–15.30.
Sopeutumisen missioverkosto kokoontuu Rovaniemellä 13.5.2025
Sopeutumisen missioverkoston tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia sopeutumisen asiantuntijoiden kesken ja tutustua toisiin NOCCA2025-konferenssivieraisiin. NOCCA2025-konferenssi järjestetään Rovaniemellä 14.–15.5.2025.
Ilmastoyhteistyön parhaat ideat – ota talteen ja vie käytäntöön. Tervetuloa webinaariin 23.4.2025!
Missä ilmastoyhteistyössä mennään eri puolilla Suomea, mitkä ovat suurimmat haasteet ja mitkä ratkaisut todella toimivat? Jos työssäsi kehität ilmastoyhteistyötä ja etsit uusia tekemisen tapoja, saat tästä webinaarista käyttökelpoisia työkaluja. Tervetuloa kuulolle!
Auttaako jalostus puita ja viljelykasveja selviytymään lämpenevissä oloissa? Webinaari 1.4.2025
Tervetuloa webinaariin, jossa käsitellään jalostuksen roolia maa- ja metsätalouden selviytymisessä lämpenevässä ilmastossa.
Uutiset
Kosteikot, alueellinen ilmastoyhteistyö, valuma-alueet, sateet, suometsät – ilmastoyksikön keväässä 2025 tietoa, tapahtumia ja työkaluja
Ilmastoyksikkö tarjoaa keväällä 2025 Suomen kaikille alueille ja niillä toimiville ilmastotyötä tukevaa tietoa: ennakointia tulevista kehityskuluista, vinkkejä rahoituskanavista ja mahdollisuuksia yhteistyötä rakentavaan keskusteluun. Olemme myös tuottaneet monenlaisia työkaluja. Tule kuulolle ja nappaa parhaat vinkit vapaasti käyttöösi!
Ilmastobarometri 2025: Suomalaisilta tukea maa- ja metsätalouden ilmastotyölle ja sen tekijöille
Maa- ja metsätalouden kestävyyssiirtymän kannalta on tärkeää, että yhteiskunnassa vallitsee yhteisymmärrys suurista linjoista ja luottamus eri osapuoliin. Tuore ilmastobarometri osoittaa, että tilanne on tässä suhteessa kohtuullisen hyvä: enemmistö suomalaisista kannattaa metsänomistajien ja viljelijöiden tukemista ja kannustamista ilmastotoimissa. Myös metsien hakkuumääriin ja hoitotapoihin pitäisi enemmistön mielestä kiinnittää huomiota hiilinielujen säilyttämiseksi.
Miltä Hiilestä kiinni -ohjelman tutkimustulokset näyttävät tekoälyn tulkitsemana?
Jotta nopeasti kehittyvä tutkimustieto saadaan maanomistajien, yrittäjien, neuvojien ja opettajien käyttöön, tiedon pitää olla helposti saatavilla ja asiakaslähtöisessä muodossa. Lisäksi kaivataan vaikuttavuutta ja kustannusten aisoissa pitämistä. Voisiko tekoäly olla osa ratkaisua?
EU:n maaperämissio nappaa hiilestä kiinni
Maaperällä on merkittävä rooli sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa että ilmastonmuutoksen hillinnässä: Suomessa erityisesti turvemaat ovat maatalouden ja maankäyttösektorin ilmastotavoitteiden saavuttamisen avain. Ne ovat monella mittarilla valtava kysymys, niin pinta-alaltaan, hiilivarastoltaan kuin monimuotoisuudeltaankin.
Miksi sateisuuden muutoksella on väliä? Tuore raportti valottaa alueellisia muutoksia päätöksenteon tueksi
Tieto ja ennakointi ovat avainasemassa aina, kun halutaan tehdä ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäviä viisaita ja kestäviä päätöksiä.
Päivitetty: 16.04.2025