Yhteistyössä

Valtakunnallinen ilmastoyksikkö

Oikopolut

Mikä missio?

Maaperä on yksi viidestä EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman missiosta, joiden avoitteena on löytää ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin. Valtakunnallinen ilmastoyksikkö on vastuussa maaperämission kansallisen verkoston koordinoinnista Suomessa. Maaperän terveyden lisäksi työhömme kytkeytyy myös ilmastonmuutokseen sopeutumisen missio.

Maaperän terveys on elintärkeää, sillä maaperä mahdollistaa ruoantuotannon ja kytkeytyy suoraan hiilensidontaan, veden puhdistumiseen ja tulvien tasaukseen  – tärkeisiin ekosysteemipalveluihin. Maaperä on myös lukemattomien eliöiden elinympäristö. Maaperään on sitoutunut suuri määrä hiiltä. Maaperä myös kykenee sitomaan hiiltä lisää, mikä auttaa ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Lisäksi maaperä voi auttaa sään ääri-ilmiöihin  – kuivuuteen ja tulviin  – sopeutumisessa.

Kansallinen verkosto syntymässä

ELY-keskusten valtakunnallinen Ilmastoyksikkö vastaa EU:n maaperämission toimeenpanosta Suomessa ja kansallisen verkoston luomisesta osana ilmastoyksikön koordinoimaa Hiilestä kiinni -yhteisöä.

Kaikille avoimeen verkostoon halutaan mukaan laajasti eri sidosryhmiä: kuntia, alueita, tutkimus- ja koulutuslaitoksia, yrityksiä, järjestöjä, maanomistajia ja yksityishenkilöitä. Verkostossa jaetaan hyviä käytäntöjä ja tietoa rahoitusmahdollisuuksista, keskustellaan haasteista, verkostoidutaan ja vertaisopitaan.

Verkoston toiminta käynnistyy vuoden 2024 aikana. Yhteyshenkilönä toimii ELY-keskuksen valtakunnallisen ilmastoyksikön johtava ilmastoasiantuntija Paula Ollila ([email protected]).

 

 

EU:n maaperämissio edistää kestävää maankäyttöä ja maaperän hoitoa kaupunki- ja maaseutualueilla.

Missio pyrkii

  • säilyttämään maaperän orgaanisen hiilen varastoja 
  • lopettamaan maaperän sulkeminen läpäisemättömillä pintarakenteilla ja lisäämään kaupunkimaiden uudelleenkäyttöä
  • vähentämään maaperän saastumista ja tehostamaan kunnostamista
  • estämään eroosiota
  • vähentämään aavikoitumista
  • parantamaan maaperän rakennetta maaperän biologisen monimuotoisuuden lisäämiseksi
  • lisäämään tietoisuutta ja ymmärrystä maaperästä yhteiskunnassa
  • pienentämään EU:n maailmanlaajuista jalanjälkeä maaperään.

Vuoteen 2030 mennessä EU:n alueella luodaan sadan elävän koealueen (living labs) ja kärkihankkeiden (lighthouse) verkosto. Verkoston avulla haetaan ratkaisuja ja hyviä toimintatapoja maaperän terveyteen ja hoitoon sekä maa- ja metsätalousalueilla että kaupunkiseutujen ja teollisuuden vaikutuspiirissä olevilla alueilla. Missiolla edistetään yhdenmukaista maaperän seurantaa EU:ssa sekä uusia liiketoimintamalleja maaperää säästäviä ja hiilineutraaleja arvoketjuja varten.

 

 

Päivitetty: 12.04.2024