Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- ELY-keskus
- Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
- Luonnonvara-alojen sopeutuminen
- Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- Mitä teemme ja tarjoamme?
- Hiilestä kiinni
- Maankäyttösektorin ilmastotoimet
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
- EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen missio - kansallinen verkosto
- Sopeutumisen asiantuntijapalvelut ja koulutus
- Luonnonvara-alojen sopeutuminen
- Rahoitusta sopeutumisen hankkeisiin
- Horisontti Eurooppa ja Euroopan aluekehitysrahasto EAKR
- Euroopan maatalous- ja maaseuturahasto (CAP) ja metka-tuet
- Tulevat rahoitukset ja rahoitusinfot
- Valuma-aluesuunnittelu
- Ajankohtaista
- In English
Ilmastoyksikkömme tukee alueellista ja paikallista sopeutumistyötä luonnonvara-aloilla
Tarjoamme asiantuntijapalveluina seuraavia:
- Järjestämme koulutustilaisuuksia sopeutumisesta itse tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
- Pidämme tilaisuuksissa puheenvuoroja sopeutumisen aiheista; voimme myös vetää ryhmäkeskusteluja ja työpajoja.
- Välitämme tietoa uusista tutkimustuloksista ja hyviksi havaituista käytännöistä.
- Jaamme osaamistamme esimerkiksi kehittämis- ja tutkimushankkeiden ohjaus- ja työryhmissä.
Lisätietoja saat ilmastoyksiköstä luonnonvara-alojen sopeutumisen asiantuntijalta Pia Lehmusvuorelta ([email protected] tai puh. 0295 038 093).
Lue alta esimerkkejä siitä, millaisia vaikutuksia muuttuva ilmasto aiheuttaa luonnonvara-aloille ja millaisia sopeutumiskeinoja niillä on käytettävissään.
Miten lämpenevä ilmasto vaikuttaa luonnonvara-aloilla?
Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa luonnonvara-aloille haittoja, mutta siitä voi olla myös hyötyjä. Viljelykasvi- ja puulajisto monipuolistuvat. Lajeille, jotka nykyisin eivät kasva Suomessa tai menestyvät vain maamme eteläisissä osissa löytyy uusia kasvualueita pohjoisempaa. Kasvukauden pidentyessä ja lämmetessä viljelykasvien sadot ja puiden kasvu voivat lisääntyä.
Toisaalta puuston kasvu ja elinvoima sekä viljelykasvien sadot ja laatu voivat heikentyä voimistuvien kuivuus- ja hellejaksojen takia. Tuholaiset ja taudinaiheuttajat todennäköisesti runsastuvat, ja puiden talvikorjuu vaikeutuu maaperän routajakson lyhentyessä.
Poroille ja riistaeläimille muuttuva ilmasto tuo omat haasteensa. Esimerkiksi talvella plussa- ja pakkaskelien vaihtelu voi muodostaa laitumelle jääpeitteen, jonka läpi porot eivät pysty kaivamaan ravintoa. Lumisen ajan vähentymisen takia valkoturkkiset eläimet päätyvät aiempaa helpommin petoeläinten saaliksi.
Kalatalous ja luonnon kalakannat kärsivät vesistöjen lämpenemisestä, lisääntyvistä hellejaksoista ja vesistöjen rehevöitymisestä. Tosin eräät lämpimän veden kalat, kuten kuha ja ahven, voivat hyötyä lämpötilojen noususta.

Sopeutumistoimia kannattaa ottaa käyttöön
Toimia, joilla voi edistää luonnonvara-alojen sopeutumista muuttuvaan ilmastoon, on olemassa. Paikallisiin oloihin kohdistuvat ilmastoriskit ja haavoittuvuudet on hyvä ensin tunnistaa. Sen jälkeen valitaan niihin soveltuvat sopeutumistoimet. Aktiivisilla toimilla hillitään ilmaston lämpenemisestä syntyviä haittoja ja pyritään lisäämään mahdollisia hyötyjä.
Sopeutumistoimet voivat vähentää kustannuksia ja tulonmenetyksiä. Lisäksi toimista saadaan monia muita hyötyjä: niistä useat auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta, lisäävät luonnon monimuotoisuutta sekä pidättävät ravinteita pelto- ja metsämaahan ja siten vähentävät vesistöjen rehevöitymistä.
Hyvässä kunnossa oleva peltomaa auttaa kasveja kestämään paremmin sään ääri-ilmiöitä, kuten kuivuusjaksoja. Pelto kiittää muun muassa kasvilajivalikoiman monipuolistamisesta ja talviaikaisesta kasvipeitteestä.
Metsässä oikea-aikaiset hoitotoimet lisäävät puuston elinvoimaisuutta ja kestävyyttä muuttuvaan ilmastoon. Uusia taimia tai kylvösiementä valittaessa noudatetaan periaatetta ”oikea puulaji oikealle kasvupaikalle”. Metsän hoidossa suositaan sekapuustoisuutta. Monimuotoisella metsällä on parhaat valmiudet kestää muuttuvia sääoloja.
Vesien viivyttäminen ja varastointi siihen sopivilla alueilla auttaa vähentämään tulva- ja kuivuusriskejä niin pelloilla kuin metsissä.
Poronhoidossa muun muassa laidunkiertoa lisätään mahdollisuuksien mukaan ja tarvittaessa panostetaan aiempaa enemmän porojen lisäruokintaan. Luonnon kalakantoja voidaan auttaa kunnostamalla niiden elinympäristöjä. Kalankasvatuksen sopeutumiseen odotetaan apua uusista teknologioista.
Lue lisää
Sopeutuminen muuttuvaan ilmastoon tuottaa monia hyötyjä maa- ja metsätaloudelle - Pia Lehmusvuoren, Karoliina Rimhasen ja Nora Arnkilin yliö Maaseudun Tulevaisuudessa 15.2.2025
Motivointi ja toisilta oppiminen tukevat viljelijöiden sopeutumista muuttuvaan ilmastoon - Pia Lehmusvuoren ja Karoliina Rimhasen blogikirjoitus 4.12.2024
Vaelluskalojen elinympäristöjä kunnostetaan muuttuvassa ilmastossa - Maare Marttilan ja Pia Lehmusvuoren blogi 23.8.2024
Maa- ja metsätalouden ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja muutoksen hillintään on tarjolla vaikuttavia keinoja ja monipuolisia tukia - Pia Lehmusvuoren blogikirjoitus 3.5.2024
Päivitetty: 03.03.2025