YLVA

Övervakningsdelen i datasystemet för miljövårdsinformation

Allmänt om YLVA-datasystemet

Allmänt om YLVA-datasystemet

YLVA är ett elektroniskt system som utnyttjas i tillsynen enligt miljöskyddslagen. Om det på verksamhetsutövarens objekt uppkommer avfall eller utsläpp som kan vara skadliga för miljön om de inte övervakas, ska verksamhetsutövarna rapportera om dessa till kommunerna och staten. YLVA har skapats för detta behov och i utvecklingen av den strävar man efter att svara på de ständigt föränderliga lagarna och rapporteringsskyldigheterna till EU. 

Bildförsedd allmän anvisning om användningen av YLVA-datasystemet (pdf)

Bakgrund

YLVA-datasystemet har i första hand utarbetats för att stödja tillsynen över miljöskyddslagen (527/2014) och avfallslagen (646/2011). Det föregicks av Vahti-systemet, som hade skapats för samma behov, men innehöll också andra objekt än de som avses i miljöskyddslagen, såsom objekt som för närvarande ingår i avfallshanteringsregistret. Med stöd av miljöskyddslagen används YLVA-systemet för att hantera och behandla uppgifter om miljötillståndspliktig, anmälningspliktig och registreringspliktig verksamhet som övervakas av både staten och kommunerna, med undantag av verksamhet som orsakar tillfälligt buller och skakningar samt verksamhet av försöksnatur.

YLVA-datasystemet är ett öppet informationssystem, vilket innebär att endast offentlig information kan hanteras i systemet. Sekretessbelagda uppgifter hanteras i NTM-centralernas ärendehanteringssystem USPA och i kommunerna i deras egna system. Med stöd av 210 § i miljöskyddslagen (527/2014) är verksamhetsrelaterade utsläpps- och kontrolluppgifter samt miljökvalitetsuppgifter inte sekretessbelagda.

Av de uppgifter som verksamhetsutövarna rapporterat till systemet produceras rapporter enligt Finlands IE-direktiv och E-PRTR-förordningen till EU-kommissionen. Finlands miljöcentral och Statistikcentralen använder uppgifterna i YLVA för uppföljning, forskning, planering och produktion av olika rapporter om miljöns tillstånd. Uppgifterna i YLVA används vid lagberedningsarbete. Även andra myndigheter kan använda uppgifterna i YLVA för att sköta sina egna uppgifter.

Övervakaren av objektet som skapas i YLVA bestäms enligt kommunen där objektet är beläget och typen av tillstånd. Funktioner som övervakas av kommunerna och staten görs till separata objekt i systemet. Objekten indelas i tillståndspliktig, anmälningspliktig och registreringspliktig verksamhet. Övervakarna förvaltar objekten i YLVA, där det är möjligt att följa inspektionerna och rapporteringen av objekten med önskad noggrannhet. YLVA finns på Y-plattformen, där det numera också finns många andra system för förvaltningen av olika objekt.

Objektsökning i YLVA

Med funktionen Objektsökning kan du söka objekt som lagts till i YLVA, men också andra objekt på Y-plattformen. Officiellt räknas endast objekt som omfattas av filtret "MSL och MYSL verksamhet" som YLVA-objekt. De övriga systemen omfattar andra objekt som införts på Y-plattformen: datasystemet för markgrundens tillstånd, avfallshanteringsregistret, markbyggnad, producentansvarsregistret, dikningsanmälningar samt anmälningar om muddring och slåtter. Alla objekt i Y-plattformens system ingår som standard i sökningen, men anvisningarna på denna webbplats kommer inte att behandla andra objekt än YLVA-objekt. Bekanta dig bättre med funktionen objektsökning i YLVA:s sökfunktion med hjälp av anvisningen allmänt om YLVA (pdf) .

Om verksamhetslogiken bakom systemet

YLVA har integrerats med flera andra datasystem, som är

  • ATV, Kunddatalagret
  • USPA, NTM-centralernas ärendehanteringssystem
  • SPAv2, regionförvaltningens elektroniska serviceplattform som upprätthålls av UF-centret och via vilken verksamhetsutövarna rapporterar sina uppgifter
  • LAPA, faktureringssystem som upprätthålls av UF-centret
  • Oskari, Lantmäteriverkets karttjänst
  • Mylly-plattformen, rapporter som sammanställs av uppgifter i systemen

I framtiden kommer även verksamhetsstället KemiDigi i TUKES kemikaliedatasystem att kunna kopplas till ett YLVA-objekt.

Uppdaterad: 14.02.2024