I samarbete med

LIFE Revives-projektet

Restaurering av flodpärlmusslans livsmiljöer

Genvägar

Uppföljningsresultat från Lappfjärds å-Storå

Karteringar av flodpärlmussla har gjorts i Lappfjärds å-Storå i årtionden före LIFE Revives-projektet. På basis av karteringarna förekommer flodpärlmussla på ett relativt litet område i åns mellersta lopp. Under Revives-projektet har man för avsikt att precisera förekomsten av flodpärlmussla i detta område och få en täckande bild av antalet flodpärlmusslor i området. I projektet karteras hur väl de små flodpärlmusslorna som fötts i Konnevesi har överlevt och avsikten är att släppa ut de små musslorna som lever i grusfyllda askar ungefär under sommaren 2024. Ynglens första levnadsår är det kritiska för överlevnaden och det har uppskattats att för tillfället är cirka 20 000 individer av flodpärlmusslorna i de grusfyllda askarna vid liv.

Spiktest

Med hjälp av spiktest utreds syreläget i porvattnet genom att sänka ner spikarna för minst en månad i åns bottengrus såväl på de restaurerade som de icke restaurerade objekten. Rostig spik indikerar god syresituation i porvattnet, vilket återigen ger information om hur restaureringarna har lyckats. I Lappfjärds å-Storå utfördes spiktest på tre objekt såväl år 2022 som år 2023. År 2022 fördes spikarna till icke restaurerade objekt. På alla tre objekten var bottnarna mycket hårda och syrefria, vilket också tydligt avspeglades i spiktestet på alla tre platserna. År 2023 fördes spikarna till restaurerade objekt. Årestaureringarna hade påverkat syresituationen i vattnet, eftersom man kunde se mer rost på spikarna än på spikarna som användes år 2022.

Även Redox-mätningar kan ge mer information om syresituationen i vattnet, eftersom mätningen fastställer reduktionspotentialen i åvattnet och porvattnet i bottengruset. Avsikten är att utföra Redox-mätningar på de restaurerade objekten under sommaren 2024.

Veden alla joen pohjassa 6 kappaletta nauloja narulla kiinni toisissaan.

Spiktest på bottnen av Lappfjärds å-Storå (foto: Kari Saari).

Elprovfiske

Med hjälp av elprovfiske kan man få information om örings- och fiskpopulationerna samt restaureringarnas konsekvenser för de aktuella populationerna. I Lappfjärds å-Storå utförs elprovfiske sommaren 2024 på tre restaureringsobjekt.

Kaksi henkilöä esittelee joella sähkökoekalastusta. Henkilöt seisovat vedessä ja käyttävät sähkökoekalastusvälineistöä.

Elprovfiske förevisas i Karijoki å (foto: Viivi Kuusisto).

Temperaturlogger

Våren 2022 fördes en temperaturlogger till Lappfjärds å-Storå. Med hjälp av en temperaturlogger följer man upp temperaturen i ån under hela projektets förlopp. Med hjälp av loggern kan man följa upp hur temperatur påverkar flodpärlmusslornas tillväxt.

Uppdaterad: 18.03.2024