I samarbete med

LIFE Revives-projektet

Restaurering av flodpärlmusslans livsmiljöer

Genvägar

Annat intressant på NTM-centralen i Södra Österbottens område

Freshabit LIFE IP-projektet

Före det aktuella LIFE Revives-projektet var EU:s Life-finansierade Freshabit LIFE IP-projekt verksamt i Lappfjärds å-Storå. Freshabit LIFE IP-projektet avslutades år 2022. I de österbottniska landskapen var utöver Lappfjärds å-Storå dessutom Esse å och Karvianjoki å föremål för projektet som startade år 2016. I det riksomfattande EU-projektet vidtogs mångsidiga åtgärder för vattendragens bästa exempelvis genom att ta bort vandringshinder, restaurera fågelvatten, återställa myrmarksområden och vitalisera bestånden av flodpärlmussla.

På basis av resultaten från vattendragsrestaureringarna som utfördes i Freshabit-projektet har restaureringarna haft många goda effekter för status och mångfalden i strömmande vatten och deras avrinningsområden samt i fågelvattnen. Under projektet, dvs. även i LIFE Revives-projektets objektvattendrag Lappfjärds å-Storå, har restaureringsåtgärder genomförts såsom även åtgärder som främjar vatten- och artskydd. En av de mest betydande åtgärderna under Freshabit-projektet var att restaurera dammområdet vid Villamo i Storå, som var det sista fullständiga vandringshindret i ån. Tack vare restaureringarna som blev färdiga år 2018 har havsöringen återigen möjlighet att vandra upp till lekområdena i vattendragets källområden. Med hjälp av radiotelemetriuppföljningen som utfördes åren 2019–2020 har man fått många bevis på att havsöringen vandrar och sprider sig i Lappfjärds å-Storås olika delar. Uppföljningens viktigaste observation var att havsöringen vandrade till vattenområdena som ligger ovanför det restaurerade området i Villamo.

Kunnandet om exempelvis odling av flodpärlmusslor i anläggning som erhölls i Freshabit-projektet samt åtgärderna för livsmiljöerna i strömmande vatten i Lappfjärds å-Storå fortsätter i LIFE Revives-projektet.

I avsnittet ”Åar med flodpärlmusslor i NTM-centralen i Södra Österbottens område” nämns områdets andra å, dvs. Esse å, där flodpärlmussla förekommer och Freshabit-projektet också var verksamt. Under projektet lyckades man odla flodpärlmusslor från Esse å, vilket skapade en grund för odlingen av flodpärlmusslor i LIFE Revives-projektet. Åtgärderna i Esse å utfördes inte inom ramen för LIFE Revives-projektet.

Kolme ihmistä asentamassa laskuria jokiveteen, jolla seurataan meritaimenten nousua jokeen.

Inom ramen för Freshabit-projektet installerades en räknare, med vilken man följde upp havsöringens vandring till området som ligger ovanför det gamla dammområdet i Villamo (foto: NTM-centralen i Södra Österbottens bildbank).

Vattenvisionen för Lappfjärds å-Storå

För läsaren har det säkert framgått att Lappfjärds å-Storå är en av LIFE Revives-projektets åar som är föremål för åtgärder, men kring ån finns också en lokal vattenvision. Syftet med vattenvisionen för Lappfjärds å-Storå är att föra samman områdets invånare och aktörer inom olika branscher för att tillsammans göra upp en vision för vattendragets framtida tillstånd och användning. Målet med vattenvisionen är att förena bland annat hantering av översvämningsrisker, nyttjande av vattenresurser, vattenvård, tryggande av den naturliga mångfalden och fiskerihushållning i Lappfjärds å-Storå. Med vattenvisionen strävar man också efter att förankra lokalbefolkningen i verksamheten och öka kunskaperna om frågor i anslutning till vattendraget.

Vattenvisionen verkställs i workshopar som ordnas för intressegrupperna. Syftet är att skapa en gemensam vision om vattendragets framtid och planera mål och åtgärder, med vilka den gemensamma ståndpunkten kan genomföras. NTM-centralen i Södra Österbotten, planeringsgruppen för Lappfjärds å-Storå avrinningsområde och representanter för lokala intressegrupper på ett mångsidigt sätt.

Vattenvisionen för Lappfjärds å-Storå har ordnat bland annat en fototävling med temat ”Vattnets olika former” och upprätthåller geocaches i närheten av vattendraget. Med hjälp av gömmorna kan människorna stifta bekantskap med vattennaturen och lära sig om vården av vattendrag, fina vattenlandskap utan att förglömma.

LIFE Revives-projektet och vattenvisionen för Lappfjärds å-Storå ordnade 26.8.2023 på Finska naturens dag en vattennaturdag för hela familjen vid stranden av Storå. Syftet med dagen var att samla människorna i naturen och för att bekanta sig med vattennaturen och faktorer som påverkar den, såsom flodpärlmusslan som lever i Lappfjärds å-Storå. Under dagen kunde människorna besöka olika punkter, som upprätthölls av sakkunniga från Lauhavuori-Hämeenkangas Geopark, Skogscentralen, Forststyrelsen, Suupohjan Ympäristöseuralta och NTM-centralen. På punkterna kunde man bekanta sig med olika myrnaturtyper och elfiske samt fundera över vattnets ursprung. Kommunerna Storå och Bötom samt 4H-föreningen i Storå-Bötom deltog också i dagen. Evenemang som dessa och samarbete är en viktig del av LIFE Revives-projektets genomslagskraft och människonära åtgärder samt målen i vattenvisionen för Lappfjärds å-Storå.

Kuusi ihmistä kesällä ulkona joen varressa.

Vattennaturdagen som ordnades i Vanhakylä i Storå av LIFE Revives-projektet och vattenvisionen för Lappfjärds å-Storå (foto: Helena Peltonen).

Uppdaterad: 20.03.2024