LIFE Revives-projektet
Restaurering av flodpärlmusslans livsmiljöer
- ELY-keskus
- LIFE Revives-projektet
- Flodpärlmusslor, Södra Österbotten
- Åar med flodpärlmusslor
Åar med flodpärlmusslor i NTM-centralen i Södra Österbottens område
På NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde finns två åar där det finns flodpärlmusslor, dvs. Lappfjärds å-Storå och Esse å. Båda åarna har klassificerats som Naturaområden och skyddsgrunden för en av åarna är just flodpärlmussla. Flodpärlmusslorna har inte konstaterats föröka sig i någon av åarna på årtionden. Man har dock lyckats stärka åarnas bestånd av flodpärlmusslor med hjälp av EU-projekt.
Lappfjärds å-Storå
Lappfjärds å-Storå hör till åarna som är föremål för LIFE Revives-projektet. Ån som rinner upp i området av Lauhanvuori på gränsen mellan Storå och Kauhajoki strömmar i en smal fåra från det övre loppet. Ställvis är liknar fåran till och med en bäck. Åns nedre lopp har vallats in och muddrats. Lappfjärds å-Storå är påverkad av grundvatten, varför åns vattenföring och vattenkvalitet är jämnare jämfört med andra strömmande vatten i västra Finland.
Lappfjärds å-Storå och åns avrinningsområde på kartan (foto: NTM-centralen i Södra Österbotten).
Lappfjärds å-Storå (foto: NTM-centralen i Södra Österbotten).
Trots att det fortfarande finns flodpärlmussla i Lappfjärds å-Storå, är åns bestånd av flodpärlmussla hotad. Alla flodpärlmusslor som påträffas i ån är över 100 år gamla och arten har inte lyckats föröka sig i ån på flera årtionden. Detta beror sannolikt på att åbottnen inte längre är så lämplig för musslorna. Partiklar såsom sand och lera som samlats från avrinningsområdet, har täppt till den porösa bottnen, vilket betyder att framför allt unga yngel av flodpärlmussla har svårt att överleva på åns botten.
Åskådlig bild av flodpärlmusslornas levnadsförhållanden när sand och lera har täppt till den porösa bottnen (foto: Eero Mäenpää).
Esse å
Esse å är en v åarna på NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde där det finns flodpärlmussla, men de åtgärder som utförs i ån görs inte inom ramen för LIFE Revives-projektet. År 2022 avslutades Freshabit LIFE IP EU-projektet i Esse å. I projektet lyckades man odla flodpärlmusslor från Esse å. För tillfället pågår dessutom miljöministeriets finansierade projekt som syftar till att årligen plantera ut nya individer för att förstärka åns nuvarande bestånd av flodpärlmusslor med hjälp av metoderna som har utvecklats i ovan nämnda Life-projekt. För att möjliggöra artens naturliga förökning återupplivas fiskbeståndet i Esse å med olika metoder bland annat genom att trygga vandringsfisken fritt tillträde till flodpärlmusslans habitat.
Uppdaterad: 18.03.2024