Saaristoliikenne

Maantielauttojen ja yhteysalusliikenteen hoito on valtakunnallisesti keskitetty Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. ELY-keskus vastaa 41 lauttapaikasta, joista suurin osa sijaitsee Turun saaristossa ja Itä-Suomen järvialueilla, sekä hoitaa liikenneyhteyksiä  10 yhteysalusreitillä Saaristomerellä ja 2 Suomenlahdella. Lisäksi ELY-keskus tukee kuljetuksia Sipoon, Loviisan, Inkoon ja Raaseporin saaristoissa sekä Saariston Rengasteillä.

Kuvituskuva
Kuva: Jarmo Vehkakoski

Maantielautta- ja yhteysalusliikenteestä ei peritä maksuja. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus yhteysalusliikenteen maksuttomuudesta astui voimaan 1. syyskuuta 2009.

Poikkeuksia ovat tuetut yhteydet Saaristomerellä (Saariston Rengastie, Iniö-Houtskari, sekä Pieni rengastie, Nauvo-Seili-Rymättylä) ja Suomenlahdella (Raaseporin, Inkoon, Sipoon ja Loviisan reittialueilla), joissa kuljetukset ovat maksuttomia saariston vakituisille asukkaille. Muut käyttäjät maksavat palveluntuottajan määrittelemän kuljetusmaksun.

Asiakaspalautteet

Maantielautta- ja yhteysalusliikenteessä liikennöitsijät vastaavat siitä, että palveluiden tuottamisessa noudatetaan hyviä toimintatapoja, joissa huomioidaan sujuvan liikenteen toimivuus, liikenne- ja työturvallisuus, ympäristönäkökohdat ja sekä matkustajien asiallinen kohtelu. Asiasi käsittelyn sujuvoittamiseksi, pyydämme sinua lähettämään palautteesi suoraan asianomaiselle liikennöitsijälle.

Saariston pieni rengastie avataan tänä vuonna poikkeuksellisesti vasta 1.6.

Koronavirustilanteen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi Saariston Pieni rengastie avataan tänä vuonna poikkeuksellisesti vasta 1.6.2020. Tämän johdosta Nauvon pohjoisen reitin yhteysalus Falkö jatkaa liikennöintiä talviaikataulun mukaisesti 31.5. asti. Toimenpiteellä turvataan Seilin saaren liikenneyhteydet.

Tavanomaisesti m/s Falkö siirtyy kesäaikatauluun, kun pienen rengastien liikennöinti alkaa. Kesäaikataulun aikana pienen rengastien alus m/s Östern vastaa Seilin saaren liikenneyhteyksistä.

Tilanteen kehittymistä seurataan ja mikäli hallituksen linjaukset muuttuvat, tehdään lisäpäätöksiä tarvittaessa.

 

TIETOA ALUEELTA

Yllä olevan valtakunnallisen tiedon lisäksi asiasta ei ole täydentävää tietoa valitulta alueelta.
Päivitetty

ota yhteyttä

oikopolut

Ajankohtaista saaristoliikenteessä

ALUEELLISET LINKIT

Yllä olevan valtakunnallisen tiedon lisäksi asiasta ei ole täydentävää tietoa valitulta alueelta.