Nationell klimatenhet

Ympäri käydään, yhteen tullaan – mitä kierroksemme ympäri Suomen opetti ilmastoyhteistyöstä?

Satojen kohtaamisten ”ELY-tour” tuli päätökseen Kouvolassa 26.11.2024. ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö vieraili tänä vuonna kaikissa ELY-keskuksissa tutustumassa elyläisiin ja heidän tärkeisiin alueellista ilmastotyötä tekeviin sidosryhmiinsä.

Meille ilmastoyksikköläisille merkittäviä ovat erityisesti maa- ja metsätalouden sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisen aiheet. Suomen eri kolkissa päästiin pureutumaan alueiden tärkeisiin ilmastokysymyksiin jokaisen kannalta tärkeimmistä kulmista. Joillakin alueilla keskustelua herättivät turvemaiden päästöt, toisilla kuivuus tai metsät – yksi tilaisuuksista toimi myös alueen ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelman laatimisen lähtölaukauksena.

Törmäsimme kiertueella monenlaisiin ilmastotyön painopisteisiin ja erilaisiin tapoihin tehdä ilmastoyhteistyötä. Kaikkialla esiin nousi sama havainto – tarvitaan yhteistyötä, jota luodaan kasvokkain tapahtuvissa kohtaamisissa. Myös tämä kysymys toistui: keneen ottaisin yhteyttä, kun tarvitsen apua ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä?

Tärkeää oppia alueilta – ilmastotyö etenee kaikkialla omanlaistaan polkua

Meille valtakunnallisen ilmastotyön tekijöille vierailut eri ELY-keskusten toiminnan arkeen ovat olleet tärkeä osa ilmastotyön tilannekuvan hahmottamista. Kun on kokoonnuttu yhteisen pöydän ääreen, on saatu arvokasta tietoa siitä, mitkä asiat alueilla puhututtavat, millaisia suunnitelmia tai hankkeita on työn alla tai minkälaisissa kysymyksissä tarvitaan asiantuntijatukea.

Nyt kun tilannekuva on selvempi ja kasvot tuttuja, voimme auttaa alueita ilmastotyössä tehokkaasti – esimeriksi tunnistettujen tarpeiden perusteella suunnitelluilla koulutuksilla, viestimällä juuri oikeista rahoitusmahdollisuuksista tai vaikkapa tuomalla valtakunnallista näkökulmaa alueellisen hankkeen ohjausryhmätyöhön.

Kiertueella on haluttu myös vahvistaa alueiden omaa toimijuutta. Kumppaninamme kiertueella toimi Motiva, jonka työpajat alueellisesta ilmastoyhteistyöstä ovat laittaneet osallistujat yhdessä pohtimaan, mikä alueen ilmastotyössä toimii, mikä mättää ja keiden pitäisi tehdä enemmän yhdessä.

Mikä meitä yhdistää? Mitä kannattaa vielä vahvistaa?

Vaikka maakunnat ja alueet ovat vähän eri vaiheissa omassa ilmastotyössään, kiertueellamme tunnistettiin enemmän yhtäläisyyksiä kuin erottavia tekijöitä. Jokaisessa ELY-keskuksessa on muun muassa jo pitkälle vietyä ilmasto-osaamista, sillä omaa ilmastotoimijuutta on jo pitkään vahvistettu, esimerkiksi Pirkanmaan ELY-keskuksen ansiokkaasti vetämien tiekarttahankkeen ja ilmastoasiantuntijaverkoston avulla.

Eniten kiertueella palautetta saanut asia liittyi siihen, kuinka tärkeää on tavata etäkokousten aikakaudella kasvokkain. Arvokkaana on pidetty myös sitä, että juuri ELY on järjestänyt tilaisuuden ja kutsunut kylään. Eräällä vierailuilla sidosryhmän edustaja totesi, että ”onpa kiva, kun meidätkin on kutsuttu”. Vaikka hyvin toimivia verkostoja ja yhteistyötä voi pitää itsestäänselvyytenä, kiertueen palautteen perusteella mahdollisuus kokoontua ja keskustella yhdessä oli poikkeuksetta ilon aihe. Kohtaamiset myös poikivat pienemmän porukan palavereita, yhteystietoja vaihdettiin vilkkaasti ja hankeideoitakin syntyi.

Kimuranttien ilmastoasioiden etenemisen esteenä voi toisinaan olla tuttuihin kuvioihin juuttuminen. Jos jokin asia ei etene, voisiko yhteiseen pohdintaan kutsua uusia, innokkaita ihmisiä uusine näkökulmineen ja ideoineen – ehkäpä tutun boksin ulkopuolelta? Yhteistyö ja verkostotyö ovat tärkeä myönteinen lisäresurssi: vaikka minä en osaa, joku toinen ehkä osaa! Ja nyt kun olen tavannut nämä ihmiset ja saanut nimille kasvot, on helpompi pyytää sparrailuapua.

Kohtaamisen ja tiedonvaihdon merkitys on erityisen tärkeää nyt aluehallintouudistuksen kynnyksellä – vuorovaikutusta, tiedonkulun varmistamista ja yhdessä tekemisen turvaamista tarvitaan entistä enemmän virastorakenteen muuttuessa.

Alueellisen ilmastotyön työkirja jatkaa tourin jäljillä vuonna 2025

Kiertueella syntyneitä oivalluksia kootaan parhaillaan alueellisen ilmastoyhteistyön työkirjaan. Se lanseerataan ja jaetaan kaikkien alueiden käyttöön ensi vuonna. Toivottavasti verkostomaista työtä tukeva materiaali pääsee aktiiviseen käyttöön ja tukee omalta osaltaan alueellista ilmastoyhteistyötä!

Me ilmastoyksikköläiset haluamme lämpimästi kiittää hyvästä yhteistyöstä kaikkia elyläisiä, kuntien ja alueiden edustajia, paikallisten oppilaitosten väkeä sekä kaikkia muita alueellista ilmastotyötä tekeviä sidosryhmiä. Esimerkiksi Metsäkeskuksen ja ProAgrian edustajat kohtasimme usealla vierailulla

Tästä jatketaan!