Yhteistyössä

Valtakunnallinen ilmastoyksikkö

kuvituskuva

Muuttuva ilmasto haastaa luonnonvara-aloja – monialaisessa tapahtumassa jaettiin tietoa ja ideoita sopeutumiseen

Muuttuva ilmasto vaikuttaa kaikkiin luonnonvara-aloihin maa- ja metsätaloudesta poro-, kala- ja riistatalouteen. Luonnonvara-alojen toimijat kokoontuivat 3.12.2024 tapahtumaan, joka tarjosi mahdollisuuden syventyä aiheeseen monipuolisesti yli sektorirajojen. Tilaisuus tavoitti yhteensä noin 200 kiinnostunutta, osin live-tilaisuudessa Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja osin striimin päässä ympäri Suomen. Päivän ohjelma oli täynnä inspiroivia puheenvuoroja, käytännön esimerkkejä ja uusia menetelmiä, jotka tukevat ilmastonmuutokseen sopeutumista eri luonnonvara-aloilla.

Käytännön kokemuksia ja uusinta tutkimustietoa 

Aamupäivän aikana maa- ja metsätalousyrittäjä Mattias Anomaa jakoi kokemuksiaan niistä lukuisista konkreettisista sopeutumisen toimista, joita hän toteuttaa maatilan arjessa niin maa- kuin metsätaloudessa. Maa- ja metsätalousministeriön puheenvuorossa Jaana Kaipainen kertoi ajankohtaiset viestit ilmastonmuutokseen sopeutumisesta EU- ja kansallisella tasolla.

Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat Jaana Sorvali ja Nina Pirttioja esittelivät uusimpia sopeutumisen tutkimushankkeita ja niiden käytännön sovelluksia. Keskustelussa tutkimustiedon hyödyntämisestä ProAgria Länsi-Suomen Sami Iltanen ja Tapion Olli Äijälä avasivat uusia näkökulmia siihen, miten maatiloilla, metsänhoidossa ja muilla luonnonvara-aloilla voitaisiin ottaa tutkimustietoa käytäntöön entistä paremmin, ja minkälaisia tutkimustarpeita kentällä tunnistetaan. 

Uusia työkaluja ja menetelmiä

Iltapäivän ohjelmassa keskityttiin konkreettisiin työkaluihin ja menetelmiin, joita voidaan hyödyntää ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. ProAgria Keskusten Liiton Annika Harlio Climate Farm Demo- ja Climate Smart Advisors -hankkeista esitteli maatiloilla pilotoituja sopeutumistyökaluja ja MountResilience-hankkeen erikoistutkija Antti Pekkarinen Luonnonvarakeskuksesta poronhoidon sopeutumisen suunnittelussa hyödynnettyjä innovatiivisia menetelmiä. Lisäksi kuultiin inspiroivia esimerkkejä metsätalouden mallikohteista E-Täsmä-hankkeesta Luonnonvarakeskuksen tutkija Janne Miettiseltä. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen INSPIRE-vieraslajihankkeen Markus Seppälä kertoi yleisölle luovista tavoista hallita vieraslajeja. Keskusteluosiossa Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon Petri Pajunen ja Hämeen ammattikorkeakoulun Emma Nylund keskustelivat muun muassa luonnonvara-alojen toimijoiden sopeutumisosaamisen kehittämisen tarpeista. 

Päivän loppupuolella käsiteltiin hankkeiden rahoitusta ja niiden vaikuttavuuden lisäämistä. Elli Saari Motivasta puhui hankkeiden vaikuttavuuden lisäämisen keinoista. Johanna Helkimo ELY-keskuksen valtakunnallisesta ilmastoyksiköstä kävi kattavasti läpi eri rahoitusmahdollisuuksia luonnonvara-alojen sopeutumiselle, ja lopuksi Milla Anttila esitteli valtakunnallisen vihreän siirtymän EAKR-teemakokonaisuuden ilmastonmuutokseen sopeutumisen rahoitusta. 

Katse tulevaisuuteen

Tapahtuma tarjosi arvokkaita oivalluksia ja konkreettisia työkaluja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseksi. Tilaisuuden monialaisuus herätti ajatuksia siitä, kuinka luonnonvara-alat voisivat tehdä yhteistyötä muuttuvan ilmaston tuomiin haasteisiin vastaamisessa. Vaikka kullakin luonnonvara-alalla on omat erityiset haasteensa, eri ratkaisuista ja hyvistä käytännöistä myös muut alan sektorit voivat saada oppia ja löytää vaikkapa uusia tutkimus- ja hankeideoita. Yhteistyö ja tiedon jakaminen ovat avainasemassa kestävyysratkaisujen löytämisessä. 

Tällaiset tapahtumat ovat erinomainen tilaisuus välittää uusinta tietoa, syventää osaamista ja rakentaa kestävämpää tulevaisuutta luonnonvara-aloilla. Läsnätilaisuuksien mahdollistamat vapaamuotoiset kohtaamiset ovat korvaamattomia yhteistyön synnyttämisen ja kehittämisen paikkoja!

Lämmin kiitos kaikille esiintyjille ja tilaisuuden juontajalle MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönnille! 

Pääset tutustumaan tilaisuuden ohjelmaan ja esityksiin valtakunnallisen vihreän siirtymän koordinaatiohankkeen sivuilla. Esitykset ja tallenne ovat saatavilla kahden viikon ajan.

Tapahtuman järjestäjiä olivat ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö ja vihreän siirtymän valtakunnallinen koordinaatiohanke.
  
Milla Anttila ja Pia Lehmusvuori

Milla Anttila on projektipäällikkö vihreän siirtymän valtakunnallisessa koordinaatiohankkeessa ja Pia Lehmusvuori luonnonvara-alojen ilmastonmuutokseen sopeutumisen asiantuntija ELY-keskusten valtakunnallisessa ilmastoyksikössä. Kiitos tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneille kollegoillemme ilmastoyksikössä ja koordinaatiohankkeessa!

Päivitetty: 25.02.2025