Ruoko

Järviruo'on tietopankki

Eristelevyt

Ruoko on hengittävä ja ekologinen eriste

Ruokomateriaalin lämmöneristyskapasiteetti perustuu onton korren sisällä olevaan ilmaan. Ruokopaneelit kuten mm. Virossa valmistettavat Berger-levyt soveltuvat hyvin seinien ja lattioiden eristysmateriaaliksi. Niitä valmistettaessa ruo’on korret puristetaan tiiviiksi levyksi ja kudotaan teräslangalla kiinni paneeliin. Tällaisen paneelin lämmöneristyskapasiteetin on mitattu olevan 0,055-0,075 W/mK.

Virolaisia Berger-eristeruokolevyjä.
Virolaisia Berger-ruokoeristelevyjä. Kuva Terhi Ajosenpää

Ruokopaaleja voi myös käyttää seinärakenteiden materiaalina ja lämmöneristyksessä esimerkiksi rakennusten alapohjissa, joiden alapuolella on tuulettuva tila. Ruokopaali valmistetaan puristamalla joko lyhyeksi silputtu tai pitkä ruokomateriaali tiheäksi, yhtenäiseksi kappaleeksi.

Ruokoa voidaan käyttää myös rakenne-elementtien eristysmateriaalina. Lisäksi ruokokatonkin paksuudesta osa voidaan laskea kattorakenteen lämpöeristeeksi. Esimerkiksi 30 cm paksun katon ollessa kyseessä tämä tarkoittaisi yleensä 20 cm:n paksuista ruokokerrosta.

Järviruo’on varressa on noin 20 cm:n välein solmukohtia eli niveliä, jotka umpinaisina katkaisevat onton korren yhtenäisen ilmatilan, joka muuten jatkuisi tyvestä latvaan. Lämmöneristyksen kannalta tämä pienentää konventiovirtausta korren sisällä, mikä tekee paksusta ruokokerroksesta hyvän lämmöneristeen. Lämmöneristävyys paranee sitä mukaa, mitä vähemmän rakennekerroksissa on ilmavirtauksia ja mitä paremmin ilma pysyy paikoillaan. Esimerkiksi savirappauksella pinnoittaminen parantaa ruokorakenteen ilmatiiviyttä.

Järviruoko on luonnon oma rakennusmateriaali

Ruo’olla on tulevaisuudessa mainiot mahdollisuudet rakennusalalla, sillä ruoko on loistava eriste, jonka hiilijalanjälki on hyvin pieni. Nykyiset rakennusmääräykset vievät kohti nollaenergiarakentamista ja materiaalien hiilijalanjäljen huomiointia, joihin ruo’olla on potentiaalia rakennusmateriaalina vastata.

ely-updated 17.01.2022