Etelä-Savon ELY-keskus koordinoi maakunnallista ilmastotyötä Etelä-Savon alueella. Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa ja kehittää ilmastotyötä tiiviissä yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliiton, kuntien, koulutusorganisaatioiden, tutkimuslaitosten, yritysten sekä kansalaisten kanssa.
Suomen uudistetun ilmastolain (1.7.2022) tavoite on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen. Heinäkuussa 2023 valmistui Etelä-Savon ilmastotiekartta (2023-2035). Tiekartta linjaa painopisteet, tavoitteet ja toimenpiteet, joilla Etelä-Savo maakuntastrategiansa mukaisesti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Päästövähennysten ohella tiekartan tukemana siivitetään vihreän siirtymän investointeja ja T&K-hankkeita, jotka osaltaan vahvistavat alue- ja kuntataloutta. Ilmastotiekartta on laadittu tiiviissä yhteistyössä asiantuntijaviranomaisten, kuntien, tutkimus- ja koulutuslaitosten kanssa. Tiekartta sisältää neljä keskeisintä päästö- /nielusektoria, jotka ovat metsä, energia, maatalous ja ruoka sekä liikenne.
Etelä-Savon ilmastotiekartan lisäksi Etelä-Savon kunnat ovat laatineet ilmastosuunnitelmia kiitettävästi. Suunnitelmat ovat valmiit yhdessätoista eteläsavolaisessa kunnassa.
Vihreän siirtymän edistäminen Etelä-Savon kuntien ja PK-yritysten toiminnassa -hanke
Etelä-Savon maakuntaliitto on 7.11.2023 myöntänyt Etelä-Savon ELY-keskukselle hankerahoituksen Uudistuva ja osaava Suomi EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta (JTF). Hankkeen kokonaisrahoitus on 477 000 euroa, EU- rahoituksen osuus on 380 676 euroa.
Vihreän siirtymän (VIHTO) hankkeen tavoitteet:
Innostaa uusia yrityksiä toimintaan vihreän siirtymän sektorilla, digitalisaatiossa ja TKI-toiminnassa sekä kansainvälistymisessä. Sparrata olemassa yrityksiä uusien innovaatioiden, tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä
Parantaa PK-sektorin yritysten ja kuntasektorin toimintojen energia- ja resurssitehokkuutta, osaamista sekä yhteistyöverkostoja työn jatkuvuuden varmistamiseksi
Vähentää Etelä-Savon maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä ja lisätä hiilinieluja
Tukea alueen toimijoita ja sidosryhmiä Etelä-Savon ilmastotiekartan ja kuntien ilmastosuunnitelmien toimenpiteiden viemisessä käytäntöön
Lisätä tietoa ilmastonmuutoksesta ja siihen sopeutumisesta
Edistää osaamista liittyen vihreään siirtymään sekä turvetuotantoalueiden ennallistamiseen yhteistyössä koulutus- ja tutkimuslaitosten kanssa
Rahoitusta ilmasto- ympäristö- ja kiertotaloushankkeisiin
Nyt on aika rakentaa ilmastohankkeita. Ilmasto-, ympäristö- ja kiertotaloustyötä vauhditetaan useista eri rahoituslähteistä. Rahoitusta ilmasto-, energiatehokkuus- ja kiertotaloustoimenpiteisiin myönnetään maakunnille, kunnille, oppilaitoksille, yrityksille, yhteisöille, taloyhtiöille ja muille organisaatioille. Myös kuluttajat ja taloyhtiöt voivat hakea rahoitusta kiinteistöjen energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin sekä öljylämmityksen vaihtoon uusiutuviin energialähteisiin. Rahoituksen myöntämiseen vaikuttavat rahoituskanavan ja rahoittajan asettamat kriteerit ja hakemuksen laatu.
Etelä-Savon ELY-keskus koordinoi alueellista ilmastotyötä ja siihen liittyvää viestintää, järjestää työpajoja ja ajankohtaisista ilmastoasioista aamukahveja, seminaareja ja webinaareja.
Etelä-Savon maakuntaliitto vastaa Etelä-Savon ilmastoryhmän (maakunnallinen neuvottelukunta) toiminnasta.
Ilmastoasiantuntijaryhmä (21 jäsentä) ohjaa Etelä-Savon ilmastotyötä ja siihen liittyvää Hiilineutraali Etelä-Savo -hanketta. Ryhmän asiantuntijaorganisaatioita ovat LUKE, Lappeenrannan ja Lahden teknillinen yliopisto, pro Agria, Luomuinstituutista, ELY-keskus, Mikkelin seudun kehitysyhtiö MIKSEI, maakuntaliitto, Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen kaupungit, Etelä-Savon energia Oy ja Suur-Savon energia Oy.
Kunnat
Kuntien ilmastotyö käynnistyi vuoden 2022 alussa Etelä-Savon maakuntaliiton hankkeessa. Hankkeen (1/2022-12/2022) päätehtävä oli laatia seudulliset ilmasto-ohjelmat ja kuntakohtaiset ilmaston toimintasuunnitelmat Etelä-Savon alueelle.
Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma tukee alueen ELY-keskusten maaseudun kehittämissuunnitelmien laatimista ohjelmakaudelle 2021-2027. Ohjelmatyö aloitettiin Itä-Suomen maaseutuohjelmien väliarvioinnin suositusten pohjalta.
Työn tavoitteena oli tunnistaa Järvi-Suomen alueelle sopivia toimenpiteitä, jotka liittyvät ravinnekuormitukseen ja vesistöihin, luonnon monimuotoisuuteen sekä ilmastonmuutokseen ja hiilensidontaan. Ohjelman laativat yhteistyössä Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kaakkois-Suomen ja Keski-Suomen ELY-keskukset.