NTM-centralerna som klimataktörer

Expertis och klimatsamarbete i regionerna

Klimatarbetet vid NTM-centralen i Egentliga Finland

NTM-centralen i Egentliga Finland ansvarar också för trafik- och miljöfrågor i Satakuntaområdet

Rantaruovikkoa meren rannalla ja pilviä taivaalla.

NTM-centralen i Egentliga Finland utvecklar sina metoder för att identifiera och beakta anknytningar till klimatet i sitt eget arbete. Det regionala klimatsamarbetet är starkt i Egentliga Finland och Satakunta. 

Axplock ur klimatarbetet inom NTM-centralen i Egentliga Finland

  • Vi främjar övergången till en klimatvänlig energiproduktion genom att stödja dessa projekt i att starta och framskrida.
  • Vi utvecklar bedömningen av klimatpåverkan i projekt och planläggningen.
  • Vi utvecklar riskhanteringen för översvämningar och torka.
  • Vi finansierar projekt som främjar klimatmål och cirkulär ekonomi, bland annat genom landsbygds- och företagsfinansiering samt finansiering av havs-, fisk- och vattenbruk.
  • Vi bedriver systematiskt transportsystemarbete i landskapssamarbete för att minska klimatutsläppen. Vi utvecklar kollektivtrafiken och förbättrar attraktionskraften hos cykling.
  • Vi skyddar kolsänkorna i mark och skogar genom naturvård och effektivare markanvändning.
  • Vi övervakar genomförandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
  • Vi främjar verksamhetssätt enligt en hållbar cirkulär ekonomi inom alla våra ansvarsområden.

Vi utvecklar vårt eget arbete för att främja klimatmålen och målen för en cirkulär ekonomi med hjälp av principen för kontinuerlig förbättring. Vi investerar i klimatkompetensen hos vår personal och aktiv klimatkommunikation. NTM-centralerna i Egentliga Finland och Satakunta har ett gemensamt team för klimat- och cirkulär ekonomifrågor. Teamet främjar klimatarbetet och dess effekter i alla branscher.

Vi strävar också efter att minska vårt eget koldioxidavtryck genom att bland annat uppmärksamma pendling och energieffektivitet i affärslokaler.

Egentliga Finland och Satakunta strävar efter kolneutralitet

Klimatarbetet på landskapsnivå styrs av Egentliga Finlands klimatfärdplan 2030 och Satakuntas klimat- och energistrategi 2030. Arbetet har aktiverats av projektet Mot koldioxidneutrala kommuner och landskap (Canemure), som har resulterat i ett starkt samarbete mellan intressentgrupper i klimatfrågor. I Egentliga Finland finns det en avdelning för klimatansvar i Landskapets samarbetsgrupp (MYR) och i Satakunta finns en klimatsamarbetsgrupp.

I den regionala färdplanen för cirkulär ekonomi har man skapat stegmärken för cirkulär ekonomi i Egentliga Finland. Fokuset är på ett hållbart livsmedelssystem, teknisk cirkulation samt rörlighet och logistik.

Egentliga Finlands klimatmål och -utsläpp

Egentliga Finlands mål är att vara koldioxidneutralt år 2035 i enlighet med den riksomfattande linjedragningen. Det här innebär en utsläppsminskning med 80 procent från nivån år 2005 och att de resterande 20 procenten kompenseras genom att öka kolsänkorna. Enligt ALas-beräkningen som utförs av Finlands miljöcentral var klimatutsläppen år 2020 i Egentliga Finland 3 858 kt CO2e. Utsläppsminskningsmålet (-80 procent) innebär att utsläppen inte bör överstiga 770 kt CO2e år 2035.

Klimatutsläppen i Egentliga Finland har minskat med 36 procent åren 2005–2020. Den viktigaste utsläppskällan är vägtrafik som står för 28,5 procent av utsläppen år 2020. Utsläppen från uppvärmning och konsumtionsel har minskat betydligt under de senaste femton åren. År 2020 stod uppvärmningen för ungefär en femtedel av utsläppen. Utsläppen från jordbruket har varit nästan desamma under hela tidsperioden. De står också för cirka en femtedel av utsläppen.

Andra mindre utsläppskällor i utsläppsberäkningarna av Finlands miljöcentral är industri och arbetsmaskiner, avfallshantering och F-gaser. Denna beräkning innehåller inte utsläpp från industrianläggningar som omfattas av handeln med utsläppsrätter eller transittrafik genom kommunerna med lastbilar, skåpbilar och bussar.

Graafit: Varsinais-Suomen ilmastopäästöt ja ilmastopäästöjen kehity

Graafit: Varsinais-Suomen ilmastopäästöt ja ilmastopäästöjen kehity

Bildtext: Klimatutsläppen i Egentliga Finland och utvecklingen av klimatutsläppen: Ympäristön tilan seuranta (lounaistieto.fi/tilastot/ymparisto)

Satakuntas klimatmål och -utsläpp

Satakuntas mål är att vara koldioxidneutralt år 2030. Det här innebär en utsläppsminskning med 80 procent från nivån år 2007 och att de resterande 20 procenten kompenseras genom att öka kolsänkorna. Enligt ALas-beräkningen som utförs av Finlands miljöcentral var klimatutsläppen år 2020 i Satakunta 1 394 kt CO2e. Utsläppsminskningsmålet (-80 procent) innebär att utsläppen inte bör överstiga 460 kt CO2e år 2030.

Klimatutsläppen i Satakunta har minskat med 36 procent åren 2005–2020. Den viktigaste utsläppskällan är vägtrafik som står för 27 procent av utsläppen år 2020. Utsläppen från uppvärmning och konsumtionsel har minskat betydligt under de senaste femton åren. År 2020 stod uppvärmningen för 22 procent av utsläppen. Utsläppen från jordbruket har varit nästan desamma under hela tidsperioden och står också för 22 procent av utsläppen.

Andra mindre utsläppskällor i utsläppsberäkningarna av Finlands miljöcentral är industri och arbetsmaskiner, avfallshantering och F-gaser. Denna beräkning innehåller inte utsläpp från industrianläggningar som omfattas av handeln med utsläppsrätter eller transittrafik genom kommunerna med lastbilar, skåpbilar och bussar.

Graafit: Satakunnan ilmastopäästöt ja ilmastopäästöjen kehity

Graafit: Satakunnan ilmastopäästöt ja ilmastopäästöjen kehity

Bildtext: Satakuntas klimatutsläpp och utvecklingen av klimatutsläppen: Ympäristön tilan seuranta (lounaistieto.fi/tilastot/ymparisto)

Kommunerna verkar aktivt

I kommunerna har man utfört klimatarbete redan länge. Som stöd för arbetet utarbetar och uppdaterar man miljö- och klimatprogrammen med fokus på de klimat- och cirkulärekonomiska åtgärder som har störst effekt på kommunens klimat- och cirkulärekonomiska åtgärder. Utarbetandet av programmet krävs också enligt den nya klimatlagen från och med 2023. Ett betydande antal kommuner har anslutit sig till nätverket för kolneutrala kommuner (HINKU) och kommunernas energieffektivitetsavtal.

Valonia, en expertorganisation för hållbar utveckling under Egentliga Finlands Förbund, är ett betydande stöd för det kommunala klimatarbetet i Egentliga Finland. Satakuntaförbundet och Satakunta yrkeshögskola har stött kommunernas klimatarbete genom olika klimatprojekt.

I Egentliga Finlands webbtjänst Miljö Nu kan du bekanta dig med aktuell verksamhet och landskapens mål för att dämpa klimatförändringen:

Mer information

I frågor som rör klimatarbetet kan du kontakta följande personer

NTM-centralen i Egentliga Finland:

  • utvecklingschef Pekka Salminen
  • miljösakkunnig Nina Myllykoski
  • specialsakkunnig Sonja Lukkarinen

NTM-centralen i Satakunta (Näringar, arbetskraft och kompetens):

  • strategichef Anne Jortikk

E-postadresser har formen [email protected]

Uppdaterad: 29.09.2023