Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se

Haastamme eteläpohjalaisia rakentamaan yhdessä parempaa maaseutua, sillä hyviin hankkeisiin on aina tarjolla rahoitusta.

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

null Mahtisatoa Etelä-Pohjanmaalta -tulosseminaari kokosi kauden kehittäjät yhteen

Mahtisatoa Etelä-Pohjanmaalta -tulosseminaari kokosi kauden kehittäjät yhteen

Maaseuturahaston kautta 2014-2020 siirtymäkausineen juhlistettiin Mahtisatoa Etelä-Pohjanmaalta – maaseudun kehittämistyön tulosseminaarissa 10.11.

Ihmisiä auditoriossa
Tilaisuuden avasivat Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Mika Soinisen ja maaseutuyksikön päällikkö Ritva Rintapukan puheenvuorot

Kuluneen maaseuturahastokauden hanketoimijoita, maaseudun kehittäjiä ja aiheista kiinnostuneita kerääntyi tulosseminaarin merkeissä kokoamaan kautta yhteen. Paikalla hanketorilla oli toistakymmentä eri hanketta ja seminaarissa lähes sata osallistujaa.

Tulosseminaarin ohjelman päätähtinä olivat rahoitusta saaneiden hankkeiden ja yritysten tarinat. Osallistujat pääsivät kuulemaan tarkemmin Lapuan Kankureista, Maatalousyhtymä Mäki-Välkkilän maatilainvestoinneista, ProAgria Etelä-Pohjanmaan Ilmastosoturit-hankkeesta sekä alueen Leader-ryhmien rahoittamasta Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin Hallitukset töihin! -hankkeesta. Iltapäivän päättivät vielä Alavuden Öljynpuristamon ja Kasvua julkisten tilojen sisustamisesta -hankkeen haastattelut. Pääsivät osallistujat myös moniaistilliselle makumatkalle lakeuksille eteläpohjalaisen Ruokaprovinssin toimesta.

Hanketorilla messupöytiä ja ihmisiä
Hanketorilla oli kahvitauolla vipinää.

Seminaarissa päästiin pureutumaan tarkemmin myös hankkeiden vaikuttavuustekijöihin. Mitä maaseuturahaston tuella saatiin konkreettisesti aikaan? Ainakin yrityksen liikevaihdon kasvaminen, maatilan toiminnan vakauttaminen ja oman elinkeinon takaaminen, tutkimuksen ja tietoisuuden lisääminen ilmastotyöstä tiloilla sekä yrityksien kotimaisuusasteen kasvattaminen. Lisäksi maininnan ansaitsevat myös yhteystyön lisääntyminen, yrityksen vastuullisuuteen panostaminen ja eläinten hyvinvoinnin parantuminen. Aika hienoja tuloksia, eikö vain!

Maaseuturahaston tuella on kehitetty eteläpohjalaista maaseutua ja sen elinvoimaa lukuisilla hankkeilla, yleishyödyllisillä investoinneilla sekä maatilojen ja yritysten investoinneilla ja tuilla. Kauden lukuihin pääset tutustumaan tarkemmin alla olevalla videolla. Se esittelee eteläpohjalaista Mahtisatoa.

Kiitokset kuluneesta kaudesta yhteistyökumppaneille, kohti uutta!

Ihmisiä aulatilassa
Maaseudun yritystukien asiantuntija Juha Koski keskustelamssa Lapuan Kankureiden Jaana Hjeltin kanssa kahvitauolla hanketorilla.
Puheenvuoron pitäjät istumassa auditorion lavalla
Hankkeiden esittelijät juontajien Tuomas Metsäniemen (vasemmalla) ja Juha-Matti Markkolan haastattelussa.

Hanke-esimerkit

Pesäpallo monessa mukana

– Oli melkoinen kesä, toteaa 100 vuotta pesäpalloa - museossa -hankkeen hanketyöntekijä Eija Koskela tyytyväisenä Suomen Pesäpallomuseon uudistamisesta sekä sen saamasta huomiosta ja runsaasta kävijämäärästä kuluneen kesän aikana. Kaiken kruunasi Vimpelin Vedon Suomen mestaruus!

Suomen toinen UNESCO Global Geopark syntyi Maaseuturahaston tuella

Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geopark rakennettiin lähes tyhjästä kuluneen Maaseuturahaston kauden 2014-2022 aikana. Alueen kehitys ja Geopark-statuksen saavuttaminen on monien tahojen hienon yhteistyön tulos.

Kotimaassa suunniteltu ja valmistettu, mutta mistä lisää myyntiä?

Meillä elää edelleen vahvana tiettyjen alojen käsityötaito. Tällä taidolla valmistetaan niin koti- kuin julkitilakohteisiin laadukkaita sisustuselementtejä aina ryijyistä sohviin. Se on jotakin todella uniikkia, jota ei kuitenkaan aina tunnisteta tai osata arvostaa.

Tatuointeja vaaleanpunaisessa KuuKartanossa

Ilmajoen Koskenkorvalla, keskellä peltolakeutta, sijaitsee vaaleanpunainen, taianomainen KuuKartano-niminen talo. Sanna Keltaniemi toimii yrittäjänä KuuKartanossa toimivassa MagaLacrima Oy:ssa. Keltaniemen päätoimialana on tatuointistudion pyörittäminen ja lisäksi yritystoimintaan kuuluu mm. suomalaiseen kansanperinnemagiaan liittyjien tuotteiden valmistaminen ja myyminen sekä ohjelmapalveluiden tuottaminen.

Kortesjärven Yrittäjät vauhdittaa tapahtumajärjestämistä 

Kortesjärven Yrittäjät ry:n hankkeet, siirrettävä esiintymislava ja wc-trailer, ovat helpottaneet yhdistyksen markkinatapahtuman järjestämistä. Samalla hankinnat ovat synnyttäneet pitäjään kaksi uutta kesätapahtumaa sekä Kortesjärven kulttuurin arvostajat -yhdistyksen. 

Päivitetty: 17.11.2022