Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Maaseuturahoituskauden 2014-2020 arkistosivu

Tämä sivusto on menneen maaseuturahoituskauden 2014-2020 arkistosivu. Tätä sivua ei enää päivitetä. Uuden sivun löydät täältä maaseutu.fi/etela-pohjanmaa

  • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

    Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

    (ELY-keskus ja Leader)

  • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
    Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

    Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

    (ELY-keskus ja Leader)

  • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

    (ELY-keskus)

  • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

    (ELY-keskus)

Ajankohtaista

null Etelä-Pohjanmaan alueellista maaseudun kehittämissuunnitelmaa vuosille 2023–2027 on päivitetty

Kohti kestävää tulevaisuutta -julkaisun kansikuvaEtelä-Pohjanmaan alueellista maaseudun kehittämissuunnitelmaa vuosille 2023–2027 on päivitetty

Kesällä 2021 toimitettuihin alueellisiin maaseudun kehittämissuunnitelmiin pyydetiin maa- ja metsätalousministeriön toimesta päivityksiä. Päivityksiä pyydettiin, koska toimenpiteiden mahdollisuudet ovat laajentuneet ja niihin kohdistuva rahoitus on täsmentynyt.

Lisäksi toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Päivitys tehtiin alkusyksyn aikana ELY-keskuksen asiantuntijoiden toimesta.

Etelä-Pohjanmaan alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman kehittämisen painopisteet ovat:

1) Ruokaprovinssin kehittäminen
2) yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäminen sekä
3) Maaseudun elinvoima ja asukkaiden hyvinvointi.

Päivitystyössä painopisteiden sisällä tehtiin vain vähäisiä tarkennuksia. Ruokaprovinssin kehittämisen osalta huoltovarmuuden merkitystä korostettiin aikaisempaa enemmän. Yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämisen osalta painotettiin työllisyyttä ja kasvua luovaa kilpailukykyistä ja monimuotoista maaseutualueiden yrittäjyyttä.

Maaseudun elinvoiman ja asukkaiden hyvinvoinnin osalta huomiota kiinnitettiin energian käytön ja energiatehokkuutta koskevan tiedon lisäämiseen maaseudun asukkaille.

Maatalouden rakennetukien osalta maa- ja metsätalousministeriö toivoi arviota kehittämisen suunnasta. Etelä-Pohjanmaalla uskotaan maatalouden kehittymiseen ja investointeihin tulevaisuudessakin. Kotieläintuotannon investoinnit ja nuorten viljelijöiden aloitustuet nähdään tärkeimpinä tukemisen kohteina. Maatilojen energiainvestoinnit ovat nousseet merkittäväksi investointikohteeksi ja ennustettavissa on, että suuntaus tulee jatkumaan myös tulevina vuosina.

Merkittävin päivitystyö alueellisen suunnitelmaan tehtiin ministeriön pyytämän yksityiskohtaisemman rahoitustaulukon osalta, johon arvioitiin hankkeiden lukumääriä ja niiden kokonaiskustannusarvioita. Alueelliset rahoitustaulukot toimivat suuntaa antavina ja luovat pohjaa ministeriön alueellisten valtuuksien jaon valmistelutyölle.

Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman alkuperäinen valmistelu on ollut laajasti alueen toimijoita ja keskeisiä sidosryhmiä sitouttava prosessi. Ilahduttavaa oli, että toimijat osallistuivat valmisteluun aktiivisesti ja toivat näkemyksensä tulevaisuuden kehittämistarpeista Etelä-Pohjanmaalla. ELY-keskuksen näkökulmasta tämä yhteistyö ja vuorovaikutus oli ensiarvoisen tärkeää ja luo vahvaa luottamusta alueellisen suunnitelman tulokselliseen toteuttamiseen. 

Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-398-092-1

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila, [email protected]

Hanke-esimerkit

Hoitokalastusta talkoovoimin

Osakaskunta valmisti itse katiskat hoitokalastusta varten. Niillä nostettiin kalaa 16000kg Alajärvestä, Ojajärvestä ja Kaartusjärvestä.

Päättyvä ohjelmakausi kertoo eteläpohjalaisten kehittämisinnosta

Tämän vuoden loppuun päättyvällä ohjelmakaudella (2014-2022) eteläpohjalaiset Leader-ryhmät ovat päässeet rahoittamaan suuren määrän hankkeita. Kiitos alueen aktiivisen kehittämistyön, myönteisen päätöksen saaneita hankkeita on Leader-ryhmien hallituksissa käsitelty syyskuun 2022 loppuun mennessä yhteensä 1410 kappaletta ja hankkeiden kokonaisrahoitus on ollut yhteensä 80 miljoonaa euroa. Into kehittämistyöhön on säilynyt korkeana myös ohjelmakauden loppua kohden haastavissa, muuttuvissa toimintaolosuhteissa.  

Leader Kuudestaan kehitti kotiseutua monipuolisesti

Viime vuodet ovat radikaalisti muuttaneet toimintaympäristöä ja tuoneet uusia tarpeita, joihin kehittämistyöllä on mahdollista vastata. Rahoituksen kysyntä on Kuudestaan alueella säilynyt suurena ja tarpeet monipuolisina läpi ohjelmakauden. 

Leader Suupohjassa muutosten rahoituskausi

Uuden rahoituskauden kynnyksellä on hyvä hetki katsahtaa hiukan taaksepäin ja nähdä, mitä kaikkea sitä tehtiinkään ja saatiin aikaan vuosina 2014-2022. Ohjelmakauden alku lähti hitaasti käyntiin, mutta ’työvälineiden’ lähtiessä toimimaan hankkeita rahoitettiin ennätysmäärä. Hankkeilla saatiin upeita tuloksia muun muassa alueemme yritysten toimintaan ja kannattavuuteen sekä asukkaiden viihtyvyyteen ja elämänlaatuun liittyen.

Aisarissa lopetellaan vanhaa ja odotetaan uutta

Uuden ohjelmakauden kynnyksellä katseet ovat tulevassa, mutta käytännön työtä tehdään innolla vielä kesken olevien hankkeiden parissa. Aisapari on käyttänyt myöntövaltuutensa sataprosenttisesti, mikä on hyvä osoitus alueen toimijoiden aktiivisuudesta. Keskeneräisiä hankkeita on meneillään vielä sata.

Uppdaterad: 07.08.2023