Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se

Haastamme eteläpohjalaisia rakentamaan yhdessä parempaa maaseutua, sillä hyviin hankkeisiin on aina tarjolla rahoitusta.

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

null Etelä-Pohjanmaan alueellista maaseudun kehittämissuunnitelmaa vuosille 2023–2027 on päivitetty

Kohti kestävää tulevaisuutta -julkaisun kansikuvaEtelä-Pohjanmaan alueellista maaseudun kehittämissuunnitelmaa vuosille 2023–2027 on päivitetty

Kesällä 2021 toimitettuihin alueellisiin maaseudun kehittämissuunnitelmiin pyydetiin maa- ja metsätalousministeriön toimesta päivityksiä. Päivityksiä pyydettiin, koska toimenpiteiden mahdollisuudet ovat laajentuneet ja niihin kohdistuva rahoitus on täsmentynyt.

Lisäksi toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Päivitys tehtiin alkusyksyn aikana ELY-keskuksen asiantuntijoiden toimesta.

Etelä-Pohjanmaan alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman kehittämisen painopisteet ovat:

1) Ruokaprovinssin kehittäminen
2) yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäminen sekä
3) Maaseudun elinvoima ja asukkaiden hyvinvointi.

Päivitystyössä painopisteiden sisällä tehtiin vain vähäisiä tarkennuksia. Ruokaprovinssin kehittämisen osalta huoltovarmuuden merkitystä korostettiin aikaisempaa enemmän. Yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämisen osalta painotettiin työllisyyttä ja kasvua luovaa kilpailukykyistä ja monimuotoista maaseutualueiden yrittäjyyttä.

Maaseudun elinvoiman ja asukkaiden hyvinvoinnin osalta huomiota kiinnitettiin energian käytön ja energiatehokkuutta koskevan tiedon lisäämiseen maaseudun asukkaille.

Maatalouden rakennetukien osalta maa- ja metsätalousministeriö toivoi arviota kehittämisen suunnasta. Etelä-Pohjanmaalla uskotaan maatalouden kehittymiseen ja investointeihin tulevaisuudessakin. Kotieläintuotannon investoinnit ja nuorten viljelijöiden aloitustuet nähdään tärkeimpinä tukemisen kohteina. Maatilojen energiainvestoinnit ovat nousseet merkittäväksi investointikohteeksi ja ennustettavissa on, että suuntaus tulee jatkumaan myös tulevina vuosina.

Merkittävin päivitystyö alueellisen suunnitelmaan tehtiin ministeriön pyytämän yksityiskohtaisemman rahoitustaulukon osalta, johon arvioitiin hankkeiden lukumääriä ja niiden kokonaiskustannusarvioita. Alueelliset rahoitustaulukot toimivat suuntaa antavina ja luovat pohjaa ministeriön alueellisten valtuuksien jaon valmistelutyölle.

Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman alkuperäinen valmistelu on ollut laajasti alueen toimijoita ja keskeisiä sidosryhmiä sitouttava prosessi. Ilahduttavaa oli, että toimijat osallistuivat valmisteluun aktiivisesti ja toivat näkemyksensä tulevaisuuden kehittämistarpeista Etelä-Pohjanmaalla. ELY-keskuksen näkökulmasta tämä yhteistyö ja vuorovaikutus oli ensiarvoisen tärkeää ja luo vahvaa luottamusta alueellisen suunnitelman tulokselliseen toteuttamiseen. 

Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-398-092-1

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Hanke-esimerkit

Pesäpallo monessa mukana

– Oli melkoinen kesä, toteaa 100 vuotta pesäpalloa - museossa -hankkeen hanketyöntekijä Eija Koskela tyytyväisenä Suomen Pesäpallomuseon uudistamisesta sekä sen saamasta huomiosta ja runsaasta kävijämäärästä kuluneen kesän aikana. Kaiken kruunasi Vimpelin Vedon Suomen mestaruus!

Suomen toinen UNESCO Global Geopark syntyi Maaseuturahaston tuella

Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geopark rakennettiin lähes tyhjästä kuluneen Maaseuturahaston kauden 2014-2022 aikana. Alueen kehitys ja Geopark-statuksen saavuttaminen on monien tahojen hienon yhteistyön tulos.

Kotimaassa suunniteltu ja valmistettu, mutta mistä lisää myyntiä?

Meillä elää edelleen vahvana tiettyjen alojen käsityötaito. Tällä taidolla valmistetaan niin koti- kuin julkitilakohteisiin laadukkaita sisustuselementtejä aina ryijyistä sohviin. Se on jotakin todella uniikkia, jota ei kuitenkaan aina tunnisteta tai osata arvostaa.

Tatuointeja vaaleanpunaisessa KuuKartanossa

Ilmajoen Koskenkorvalla, keskellä peltolakeutta, sijaitsee vaaleanpunainen, taianomainen KuuKartano-niminen talo. Sanna Keltaniemi toimii yrittäjänä KuuKartanossa toimivassa MagaLacrima Oy:ssa. Keltaniemen päätoimialana on tatuointistudion pyörittäminen ja lisäksi yritystoimintaan kuuluu mm. suomalaiseen kansanperinnemagiaan liittyjien tuotteiden valmistaminen ja myyminen sekä ohjelmapalveluiden tuottaminen.

Kortesjärven Yrittäjät vauhdittaa tapahtumajärjestämistä 

Kortesjärven Yrittäjät ry:n hankkeet, siirrettävä esiintymislava ja wc-trailer, ovat helpottaneet yhdistyksen markkinatapahtuman järjestämistä. Samalla hankinnat ovat synnyttäneet pitäjään kaksi uutta kesätapahtumaa sekä Kortesjärven kulttuurin arvostajat -yhdistyksen. 

Päivitetty: 28.09.2022