Monipaikka

Paikasta riippumattoman työn edistäjä

Blogikirjoitukset

Sovellukset hälyttävät, sähköpostilaatikko on tukossa, kalenteri täynnä kokouksia ja selkä on kipeänä. Mutta eikös etätyön pitänyt olla mukavaa ja parantaa elämänlaatua? Etätyössä on omat haasteensa, ja stressikäyrä voi olla korkealla, jos asiat etätyön suhteen eivät ole kunnossa.
 

Kuva 1. Etätyön haasteita ovat mm. työn ja vapaa-ajan sekoittuminen, keskeytykset ja toimistotyötä huonompi ergonomia.
Kuva 1. Etätyön haasteita ovat mm. työn ja vapaa-ajan sekoittuminen, keskeytykset ja toimistotyötä huonompi ergonomia.

 

Etätyöntekijän hyvinvointiin vaikuttavat kolme tekijää. Työhyvinvointiin voit vaikuttaa itse, mutta myös työyhteisöllä sekä johtamisella ja organisaation käytännöillä on suuri merkitys.
Kuva 2. Etätyöntekijän hyvinvointiin vaikuttavat kolme tekijää. Työhyvinvointiin voit vaikuttaa itse, mutta myös työyhteisöllä sekä johtamisella ja organisaation käytännöillä on suuri merkitys.


Voit itse vaikuttaa ja panostaa työpisteen viihtyvyyteen ja työn ergonomiaan. Etätyön tekemiseen liittyen, esimerkiksi kotitoimiston sähköpöytään, on mahdollista saada myös verovähennyksiä. Jos haluat tietää aiheesta lisää tervetuloa maksuttoman Etätyön verotus -webinaariin keskiviikkona 27.10.2022.

Mikäli työtehtävät sallivat, voit myös vaikuttaa itse työpäiväsi kulkuun. Voit pyrkiä esim. suunnittelemaan tehtävät niin, että teet haastavimmat tehtävät siihen kellon aikaan, kun olet virkeimmilläsi ja säästät pienemmät tai helpommat tehtävät siihen, kun et ole parhaimmillasi. Voit myös pitää huolen siitä, että pidät riittävästi mikrotaukoja työpäivän lomassa.

Johtaminen ja organisaatio vaikuttavat siihen, että etätyöntekijällä on selkeät pelisäännöt, joiden raameissa voi toimia. Tämä vähentää stressiä esimerkiksi siitä, mitä saan työpäivän aikana tehdä ja kuinka voin työaikani käyttää. Saanko pitää pienen tauon kesken työpäivää ja ladata esimerkiksi pyykkikoneen? Onko jokin kokous sellainen, että voin osallistua siihen pelkästään kuunnellen ja käydä samalla vaikka kävelyllä? Missä on ylipäätään sallittua tehdä etätöitä ja koska ja miten minun täytyy olla kollegoiden, esimiehen tai asiakkaiden tavoitettavissa?

 

Kuva: Hyvinvoiva etätyöntekijä on tehty selkeistä työtehtävistä ja vastuista, psykologisesta turvallisuudesta, hyvästä johtamisesta, työn suunnittelusta, yhteisöllisyydestä, ergonomiasta ja toimivasta työpisteestä sekä työn ja vapaa-ajan tasapainosta.
Kuva 3. Hyvinvoiva etätyöntekijä on tehty selkeistä työtehtävistä ja vastuista, psykologisesta turvallisuudesta, hyvästä johtamisesta, työn suunnittelusta, yhteisöllisyydestä, ergonomiasta ja toimivasta työpisteestä sekä työn ja vapaa-ajan tasapainosta.


Mietityttääkö sinua etätyöntekijän hyvinvointi? Tervetuloa mukaan torstaina 6.10. Jämsään kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta lisää! Mahdollisuus osallistua myös etänä Teamsin kautta.

Päivitetty: 05.10.2022