Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

Yrityksen perustamisessa hyödynnettiin monia palveluja — Voihan Vuohi Oy, toimitusjohtaja Shirin Namiq haastattelussa

Turkoosin väriset tuolit ja pöytä taustallaan pohjalainen peltomaisema ja aurinkoinen, pilvetön taivas.

Kurikan Lohiluomalla sijaitsee yritys nimeltä Voihan Vuohi Oy, joka valmistaa kotimaisesta vuohenmaidosta jäätelöjä ja juustoja. Tuotteita myydään jo tällä hetkellä ympäri Suomea. Yrityksen takana ovat siskokset Shirin ja Shahlan Namiq. Reipasta vauhtia kurikkalaistunut toimitusjohtaja Shirin hoitaa yrityksen operatiiviset toiminnot meijerillä ja Shahlan vastaa myyntipäällikön tehtävistä Espoosta käsin.
 
Voihan Vuohi Oy:n tarina on vähintäänkin mielenkiintoinen ja inspiroiva. Namiqien perheestä ja suvusta löytyy paljon yrittäjiä, mutta Shirin ja Shahlan olivat molemmat uuden edessä, kun yritystä lähdettiin perustamaan ja vieläpä heille uudella alueella, Etelä-Pohjanmaalla. Pääkaupunkiseudulla varttuneiden siskosten tausta on ollut varsin muualla kuin maitotaloustuotteiden valmistamisen parissa. Toimitusjohtaja Namiq on tehnyt opiskeluidensa jälkeen uraansa kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä. Viimeisimmän komennuksen jälkeen loppuvuodesta 2020 Shirin Namiq päätti haluavansa tehdä jotain muuta.

Voihan Vuohi Oy:n startti

Aikaisemmassa työssään Namiq tunnisti, miten suuri merkitys työllä on ihmisten hyvinvointiin. Halu tehdä hyvää erityisesti työllistämisen kautta nousi Namiqin mielessä niin suureen arvoon, että he päätyivät siskonsa Shahlanin kanssa kiertämään ympäri Suomea tutustuen myynnissä oleviin yrityksiin. Potentiaalisia yrityksiä katseltiin myös muualta kuin Suomesta, mutta kielen osaaminen ja maan tuntemus painottivat lopulta päätöstä ostaa yritys kotimaasta.

Viime marraskuussa he saapuivat Lohiluoman Pienmeijeri Oy:lle ja vierailun jälkeen he vakuuttuivat, että kyseessä oli juuri heille oikea yritys. -Totesimme, että tuotteet ovat niin mahtavia, että kaikkien tulisi saada maistaa niitä. Vastaanotto Lohiluomalla oli myös niin hyvä, että ihastuimme paikkaan heti, Namiq kertoo.

-Pohja-ajatuksena meillä on kuitenkin alusta saakka ollut halu työllistää ihmisiä ja saada aikaan hyvää sen kautta, toimitusjohtaja korostaa.

Siskoilla ei ollut aiempaa kokemusta alasta, mutta halu yrittää ja tehdä oman näköinen brändi oli kova. Yrityksen perustamisen suunnittelu lähti käyntiin liiketoimintasuunnitelman laatimisella, johon saatiin apua Uusyrityskeskus Neuvoa-antavalta. Ennen yrityksen perustamista siskokset olivat yhteydessä TE-palveluihin, jonka kautta he päätyivät hyödyntämään erilaisia Työllistymistä edistäviä palveluita.

Näistä yksi oli kuukauden mittainen työkokeilu, jonka avulla Shirin Namiq työskenteli Lohiluomalla yhdessä meijerin perustajan kanssa, joka perehdytti Namiqin käytännön työhön. Kuukauden aikana Namiq opetteli valmistamaan tuotteita ja miten meijeri toimii Lohiluomalla. Toimitusjohtaja näkee tärkeänä kokemuksena, että uuden ammatin opettelu ja yritykseen tutustuminen mahdollistui ennen oman yrityksen perustamista.

Yrityksen toimitusjohtaja Shirin Namiq käytännön meijerityössä.

 
Meijeriliiketoiminnasta tehtyjen kauppojen jälkeen Namiq hyödynsi yrittäjyyskokeilua, joka mahdollisti neljän kuukauden ajan työttömyysetuuden säilymisen yritystoiminnasta huolimatta. Kevään aikana toimitusjohtaja suoritti myös TE-palveluiden kautta yrittäjävalmennuksen. Valmennuksen paras anti oli toimitusjohtajan mukaan muiden ryhmäläisten sparraus ja kommentit puolin ja toisin. Muut ryhmäläiset olivat myös omilla tahoillaan aloittamassa tai aloittaneet yrittäjänä, joten valmennuksesta sai todellista vertaistukea.

Yrityksen matkalla on ollut mukana myös Kurikan kaupungin yrityspalvelupiste Formu, josta yrittäjät ovat saaneet runsaasti vinkkejä ja tukea. Yrityskaupassa tarvitaan myös rahoitusta. Finnveran kautta mahdollistui pankkilainan takaus. Leader Suupohjan kautta Voihan Vuohi Oy haki yrityksen perustamistukea.

Palveluita yritykselle ja yrittäjälle

Oivalluksia on tullut runsaasti Voihan Vuohi Oy:n matkan varrella. Yritystoiminnan aloittamisen ja kehittämisen lisäksi Namiq kertoo, että neuvot itse yrittäjälle suunnatuista palveluista ovat olleet arvokkaita. Taloudellinen tuki sekä neuvonta yrittäjänä toimimiseen ovat toimitusjohtajan mukaan tuoneet mielenrauhaa yrityksen perustamisen alkumetreillä.
 
-Emme osanneet alkuun aavistaa, että on olemassa näin paljon tukea ja palveluita yrittäjille, toimitusjohtaja toteaa. Namiqin mukaan yrittäjähenkisyys on aistittavissa Etelä-Pohjanmaalla. Apua ja vinkkejä on saatu palveluntarjoajien lisäksi naapureilta ja muilta yrittäjiltä.

Muun muassa logistiikka- ja hankintatehtäviä kriisinhallintatyössä hoitanut Namiq on ollut tekemisissä monien yrityksien kanssa, joten kokemusta löytyy jos jonkinlaisesta yhteistyöstä. Toimitusjohtajan kokemuksien mukaan Suomessa on ollut ilahduttavaa yritysten ja muiden toimijoiden välinen yhteistyö ja sen sujuvuus.

-Suomessa ei ole sellaista kyynärpää -taktiikkaa kuten ehkä muualla olen havainnut. Täällä oikeasti pyritään auttamaan toinen toistamme. Kyetään näkemään isompi kuva, mitä toisten tukeminen voi tuoda mukanaan, Namiq sanoo.

Monipuoliset hyödyt palveluiden käytöstä

Voihan Vuohi Oy:n monipuolinen palveluiden hyödyntäminen osoittaa, että yksin ei tarvitse pärjätä ja aloittavalle yrittäjälle suunnattuja palveluita on saatavilla. Palveluiden tarkoituksena on edesauttaa yrityksien jaloille pääsemistä ja tukea neuvonnan avulla epäselvissä tilanteissa.

-Saimme varmuuden, että tämä on työ, jota haluamme tehdä. Oli aikaa oppia ja tunnistaa riskit sekä mahdollisuudet. Meidän ei tarvinnut tehdä hätiköityjä päätöksiä, toimitusjohtaja summaa palveluiden hyötyjä kokonaisuudessaan.
 
Yrityksen vauhdikkaasti startanneen alun takana onkin Namiqin mukaan rohkeus kysyä ja soitella eri toimijoille. Toinen tärkeä seikka on toimitusjohtajan mukaan eri palveluntarjoajien yhteistyö ja tietämys toistensa palveluista.

-TE-palveluista saimme todella paljon hyödyllistä tietoa. Yhteyshenkilöni siellä oli aivan huippu, saimme monia vinkkejä, jotka auttoivat eteenpäin. Meidän ei tarvinnut hakea kaikkea tietoa erikseen, vaan yhdestä paikasta sai paljon neuvoja siitä, mitä voisimme tehdä seuraavaksi ja mihin kannattaa olla yhteydessä, Namiq kertoo.

-Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on ollut helppoa ja hauskaa. Yrittäjyyden parhaita hetkiä on antoisat keskustelut eri yhteistyökumppanien kanssa. Silloin on tunne, että tässä luodaan jotakin yhdessä, Namiq tiivistää.

Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 3 työntekijää, osa-aikaisia tarvittaessa ja alan harjoittelijoita otetaan myös mielellään meijeriin työskentelemään. Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksin kanssa on tehty yhteistyötä erityisesti työharjoittelijoiden ja tuotekehityksen osalta. Voihan Vuohi Oy:n tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät: työllistää lisää ihmisiä. Namiqin mukaan intohimo ja usko omaan tekemiseen kantaa pitkälle ja heijastuu ulospäin. Silloin muidenkin on helppo lähteä mukaan tukemaan yrityksen toimintaa.

Tutustu yritykseen:

Shirin Namiq pitelee sylissään pientä kiliä.

Päivitetty: 21.08.2023