Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

Juha Palonen ja Sauli Muotio seisomassa Suomen Muovituote Oy:n tehtaan edessä.

Suomen Muovituote Oy kehitti toimintaansa henkilöstön TäsmäKoulutuksella

Suomen Muovituote Oy on vuonna 1996 perustettu yritys, joka valmistaa räätälöityjä muovituotteita ruiskupuristustekniikalla. Nykyään yritys toimii kahdessa eri tehdashallissa ja työllistää noin 25 työntekijää. Yritys valmistaa sopimusvalmistajana asiakkailleen avaimet käteen -periaatteella muoviosat ja kokoonpanotuotteet. Tähän sisältyy tuote- ja muottisuunnittelua, muottien valmistuttamista, tuotteiden valmistus sekä erilainen viimeistely, kuten painatus, kokoonpano ja pakkaaminen.

Valmistettavista muovituotteista tehdään yrityksen operatiivisen johtajan, Juha Palosen, mukaan valtavat määrät erilaisia laatumittauksia. Niillä varmistetaan tuotannon tasainen laatu.

Kappaleen lopullisen laadun määrittää Palosen mukaan kuitenkin ruiskupuristuskoneen käyttäjä.

- Muoveissa ja koneissa on pientä eroa. Laatua pitää tarkastella kriittisesti, mittailla ja säätää konetta niin, että sieltä tulee juuri oikeanlaista kappaletta. Tällaisia osaajia ei ole valmiina saatavilla, hän taustoittaa.

Siitä lähtikin Palosen mukaan idea kehittää työssä olevien työntekijöiden osaamista TäsmäKoulutuksella.

Räätälöityä koulutusta työssä oleville

TäsmäKoulutus on henkilöstön tarpeisiin muokattua ammatillista koulutusta. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tukenut Suomen Muovituote Oy:n henkilöstön TäsmäKoulutusta, joka toteutettiin yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston sekä Puuteko Oy:n kanssa.

Laatumittauksen lisäksi koulutuksella haluttiin Palosen mukaan kehittää henkilöstön kokonaisvaltaista osaamista.

- Nyt kaikilla osaajilla on parempi osaaminen, materiaalien ominaisuuksista, laatukriteereistä ja toleransseista, automaattilinjojen ohjelmoinnista, asetteiden tekemisestä, työympäristön ergonomiasta ja työturvallisuudesta.

Lisäksi koulutuksessa pyrittiin hänen mukaansa kehittämään työntekoprosesseja, ja näin parantamaan muun muassa tuottavuutta.

Haasteellisinta koulutuksen suunnittelussa oli TäsmäKoulutuksen vastuuhenkilö Sauli Muotion mukaan aikataulujen yhteensovittaminen. Hänen mukaansa yrityksen asiakkaat pitääkin pystyä palvelemaan koulutuksen rinnalla, jolloin aikataulussa tulee edetä tuotannon ehdoilla.

- Kun tällaista räätälöityä koulutusta tehdään työssä oleville, niin sen tietää, että päivämääriä tullaan siirtelemään. Tällä paketilla, minkä me teimme, ja näillä kouluttajilla se onnistui kyllä hyvin, hän kertoo.

Erikoistunutta ja käytännönläheistä opetusta

Koulutukseen osallistui Palosen mukaan lähes koko henkilökunta. Kouluttajia oli 11, joista osa oli laite- ja materiaalitoimittajia, osa maahantuojia ja osa konsultteja tai kouluttajia, Muotio kertoo.

- On erilaista ja erimerkkistä konekantaa. Tietyt kouluttajat ovat erikoistuneet tiettyihin koneisiin, hän taustoittaa.

Muotion mukaan kouluttajilta toivottiin konkretiaa ja käytännönläheistä opetustapaa.

- Kouluttajien piti kyetä vetämään haalarit päälle, mennä tekemään mallisuoritusta ja kehittämään työympäristöä hallin puolella, hän havainnollistaa.

Koulutuksissa käytettyjä materiaaleja pyritään Palosen mukaan hyödyntämään työntekijöiden perehdyttämisessä myös tulevaisuudessa.

Koulutuksen konkreettiset hyödyt

Muotion mukaan TäsmäKoulutuksen konkreettinen hyöty tuli esille jo koulutusvaiheessa. Esimerkiksi teollisuusautomaation koulutusta lisättiin, jotta opittu juurtuisi toistojen avulla käytäntöön.

TäsmäKoulutuksen seurauksena nuoret koneenkäyttäjät pystyvät Palosen mukaan työskentelemään entistä itsenäisemmin. Myös tuottavuus on parantunut.

- Sen huomaa jo nyt, kun kesäloma-aikana puolet on lomalla ja pystytään siitä huolimatta valmistamaan myös haastavia tuotteita, Palonen kertoo.

Hänen mukaansa koulutuksella oli myös yllättäviä seurauksia.

- Yleinen ilmapiiri koulutuksia kohtaan kehittyi suotuisammaksi ja havaittiin, että se on oleellinen osa yrityksen toimintaa. Muutama on ilmoittautunut oppisopimuksella opiskelemaan lisää robotiikkaa, ja yksi on lähdössä monimuoto-oppimisella automaatioinsinööriopintoihin, Palonen kertoo.

Hänen mukaansa koulutus ei olisi toteutunut nykyisessä mittakaavassaan ilman ELY:n tukea.

- Pystyttiin järjestämään kattava koulutus ja kerralla viemään toimintaa iso askel eteenpäin. Tämähän on melkein parasta mahdollista julkista tukea, mitä yritys voi saada.

Päivitetty: 07.11.2024