Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

Kohdennettua osaamista yritykseen Osaajia yrityksiin -rekrykoulutuksen kautta — Saarenpää Oy, yrittäjä Maria Saarenpään haastattelu

 

Saavumme suureen liiketilaan Seinäjoen Päivölänkadulla, jossa käy kova tohina. Uusia hyllyjä asennetaan ja tuotteita järjestellään omille paikoilleen. Olemme Saarenpää Oy:n pian avattavassa Seinäjoen myymälässä, joka on järjestyksessään yrityksen kolmas toimipiste. Aikaisemmin perustetut myymälät sijaitsevat Lapualla ja Alajärvellä. Tulevan myymälän myötä yrityksen vakituisten työntekijöiden määrä nousee 25 henkilöön.

Saarenpää Oy:n toinen perustaja sekä yrittäjä Maria Saarenpää on meitä hymyillen vastassa yhdessä toimistoharjoittelija Taru Perkiön kanssa. Maria Saarenpää on perustanut yrityksen yhdessä puolisonsa Miika Saarenpään kanssa vuonna 2004. Perheyritys kuuluu IKH Työkalu ja Varaosaketjuun. Yritys myy monipuolisesti erilaisia työkaluja, työvaatteita ja varaosia niin henkilö- kuin yritysasiakkaille.

Maria Saarenpää näkee monia hyviä puolia yrittäjyydessä lakeuksilla. –Täällä on hyvät yhteistyöverkostot ja perheen tuki on lähellä. Näiden lisäksi Etelä-Pohjanmaalla on paljon maatalouden, teollisuuden, koneurakoinnin ja rakennusalan yrityksiä. Laidasta laitaan löytyy tekijöitä, jotka tarvitsevat monenlaisia työkaluja.

Haasteellinen rekrytointitilanne

Kasvava ja kehittyvä yritys tarvitsee myös uutta osaamista. Saarenpää Oy:lla tuli keväällä tarve palkata uusi työntekijä toimistotehtäviin, mutta yrittäjille ei ollut täysin selkeää minkälainen työnkuva uudelle pestille luotaisiin.

Taustalla oli se, että yritys oli luomassa uutta työtehtävää, joka yhdistäisi useita eri tehtäviä mitä yrittäjät ovat muun muassa itse aikaisemmin hoitaneet. Tämän vuoksi yrittäjät olivat yhteydessä Yrityspalvelukeskukseen. Aikaisemmin yritys on palkannut työntekijöitä TE-toimiston kautta haettavan palkkatuen avulla, joten yrityksille suunnatut julkiset palvelut olivat jo osin tuttuja yrittäjille. Sopivaksi palveluksi osoittautui Osaajia yrityksiin -rekrykoulutus.

Osaajia yrityksiin -rekrykoulutus lähtee yrityksen tarpeista ja on yksilöllistä. Yrittäjä voi kouluttaa yritykseensä vaikka vain yhdenkin työntekijän. Mikäli ammattitaitoisia työntekijöitä tai osaajia ei saatavilla, niin kyseinen koulutus voi olla hyvä vaihtoehto siinä kohdassa.

Saarenpää näkee tärkeänä, että he ovat voineet olla mukana tukemassa usean ihmisen työllistymistä esimerkiksi palkkatuen ja nyt Osaajia yrityksiin -rekrykoulutuksen kautta.

Saarenpää Oy:n sisätiloja

Yhteisvoitto sekä työntekijälle että työnantajalle

–TE-Palvelut ovat onnistuneet antamaan kattavasti tietoa eri työllistämis- ja palvelumahdollisuuksista. Asiantuntijat työn takana ovat olleet helposti lähestyttäviä ja asioita on voitu käsitellä yhdessä käytännönläheisesti, Saarenpää kertoo.

Yritykseen valittiin haastattelun perusteella Taru Perkiö toimistoharjoittelijaksi. Yritys sekä Perkiö päätyivät yhdessä tuumin hyödyntämään Osaajia yrityksiin -rekrykoulutusta. Perkiö aloitti rekrykoulutuksessa toukokuun alussa ja koulutus päättyy kesän loppupuolella. Tavoitteena on, että Perkiö jatkaa työskentelyä samoissa työtehtävissä koulutuksen jälkeen.

Osaajia yrityksiin -rekrykoulutuksen hyödyt on jo todettu yrityksessä. Saarenpään mukaan yritys sai varmuutta uuden tehtävänkuvan luomiseen sekä varsinkin alkuvaiheessa aikaa suunnitella työnkuvaa yhdessä työntekijän ja oppilaitoksen kanssa. Näin yritys on voinut kehittää hyvän työkokonaisuuden työntekijälle.

Uutta oppien

Tällä hetkellä toimistoharjoittelijana työskentelevä Taru Perkiö kertoo työn sujuneen mukavasti.

–Toimistotyö on minulle tuttua aikaisemmista työtehtävistäni, mutta nyt olen päässyt tutustumaan muun muassa osto- ja myyntireskontraan sekä laskutukseen, jotka ovat olleet minulle uutta asiaa. On ollut mukava oppia uutta, Perkiö mainitsee kokemuksistaan.

Koulutus on ollut kokonaisuudessaan hyvin käytännönläheistä. Perkiön mukaan opinnot ovat isona tukena uuden opettelussa. Koulussa aiheisiin perehdytään yleisesti ja sitten työpaikalla pääsee syventymään samoihin asioihin käytännön kautta.

Osaajia yrityksiin -rekrykoulutuksen avulla yrityksemme on voinut kohdentaa osaamista juuri niihin konkreettisiin työtehtäviin, joihin on tarvetta, Saarenpää huomioi.

Perkiö on samoilla linjoilla Saarenpään kanssa. –On mukava tulla työhön, johon on tarvetta. Samaan aikaan koulutus antaa tukea yhdessä yrityksen kanssa siihen, että minun ei tarvitse heti osata kaikkea.

Positiivisin odotuksin kohti tulevaa

Saarenpää odottaa innolla uuden Seinäjoen myymälän avaamista. Tämän lisäksi yrityksen seuraava iso askel on verkkokaupan avaaminen, jonka parissa Perkiön on tarkoitus työskennellä lähitulevaisuudessa muiden työtehtäviensä lisäksi. Molemmat naiset ovat positiivisin mielin yhteistyöstä ja mitä palveluiden käytöllä on saatu aikaan. –Yhdessä tässä mennään eteenpäin ja opetellaan asioita puolin ja toisin, Saarenpää tiivistää lopuksi.

Saarenpää Oy:n verkkosivut: https://www.saarenpaaoy.fi/

Lisätietoa Osaajia yrityksiin -rekrykoulutuksesta: https://toimistot.te-palvelut.fi/etela-pohjanmaa/osaajia-yrityksiin

Päivitetty: 21.08.2023