Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

Yrityspalveluilla ja -tuilla merkittävä vaikutus kasvua hakevan yrityksen kehittämiseen

Alavuden Öljynpuristamo Oy:n toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha: “Mahdollisuus erilaisten tukien ja kehittämispalveluiden hyödyntämiseen on madaltanut pienen yrityksen kynnystä investoida ja kehittää toimintaansa.”


 
Istumme Alavuden Öljynpuristamo Oy:n uuden toimitilarakennuksen toimistossa yrittäjä Hanna Yli-Kuhan kanssa. Vuonna 1997 perustetun yrityksen matka tähän pisteeseen on ollut vaiherikas. Alavudella toimiva yritys sai Hannasta uuden toimitusjohtajan vuonna 2014, jonka jälkeen yritys on kasvanut tasaiseen tahtiin vuodesta toiseen. Kasvun taustalla ovat vaikuttaneet erilaiset yritystuet ja -palvelut, joita yritys on hyödyntänyt aktiivisesti.

Alavuden Öljynpuristamo Oy on Etelä-Pohjanmaalla toimiva pienpuristamo, joka valmistaa kylmäpuristettua rypsiöljyä yhteistyössä suomalaisten rypsinviljelijöiden kanssa. Kotimaisuuden lisäksi toimintaa kuvaa muun muassa vastuullisuus ja korkealaatuiset tuotantomenetelmät, joiden edistämiseen on viimeisten vuosien aikana panostettu. Uusien tuotannon digitalisointiprosessien lisäksi panostuksia on tehty myös muun muassa tuotekehittelyn ja henkilöstön kouluttamisen saralla. Näiden seurauksena yritys on kehittänyt muun muassa uuden levitteen ja kerryttänyt työntekijöiden osaamista.

‘’Olemme käyttäneet maaseudun yritystukia merkittäviin investointeihin, yritysten kehittämisavustusta ja kehittämispalvelupäiviä. Isoimpia tietysti ovat olleet investoinnit laitteisiin ja samoin uuden toimitilan rakentamiseen. Näillähän on ollut tosi iso merkitys siihen, että lähdetään ylipäänsä investoimaan.‘’

Maaseudun yritystukien hyödyntäminen kasvun, kehittymisen ja uudistumisen tukena

Yli-Kuhan kahdeksan vuoden toimitusjohtajuuden aikana muutosta on tapahtunut siis paljon. Suurimpana muutostekijänä yrittäjä mainitsee kuitenkin uusien toimitilojen rakentamisen, johon haettiin tukea Maaseudun yritystuista. Modernit tilat koettiin välttämättömänä investointina yrityksen kasvun kannalta. Uusien tuotantomenetelmien implementoinnin myötä yritys on entistä valmiimpi vastaamaan myös tulevaisuuden tarpeisiin.

‘’Edelliset tilat olivat niin ahtaat ja epäkäytännölliset meidän tuotantoprosessiin, ja halusimme kuitenkin kasvaa ja mennä eteenpäin. Oli välttämätöntä rakentaa, jotta pystyimme suunnittelemaan toimintaa meidän perusprosessien lähtökohdista.’’

"’Tietysti kaikissa investoinnissa tähdätään siihen, että tuottavuutta saadaan kasvatettua ja toimintaa tehostettua, ja pystytään näin vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Tänä päivänähän digitalisaatioon on välttämätöntä lähteä mukaan ja sen eteen meillä nyt on menossa kehityshankkeita.’’

Aikaisempien kokemusten myötä Maaseudun yritystukien hakuprosessiin lähteminen tuntui Yli-Kuhasta suhteellisen helpolta. Hankkeen etenemistä helpotti luonnollisesti myös hyvin tehty suunnittelutyö sekä asiantuntijoilta saatu apu. ELY-keskuksen lisäksi asiassa on auttanut myös Alavuden kehitys Oy.

Mitä terveisiä lähettäisit kasvamaan ja kehittymään pyrkiville yrittäjille?

Yli-Kuha kertoo, että mahdollisuus erilaisten tukien ja kehittämispalveluiden hyödyntämiseen on madaltanut pienen yrityksen kynnystä investoida ja kehittää toimintaansa. Yrittäjän viesti muille yrittäjille onkin selkeä - Apua on aina saatavilla, kunhan vain rohkeasti kysyy. Yli-Kuha suosittelee lämpimästi ELY-keskuksen palveluita muillekin yrittäjille.  

Lisätietoa:

Päivitetty: 21.08.2023