Yhteistyössä

JTF-ennallistaminen

Turvetuotantoalueiden ennallistaminen ja turvetuotantoalueiden alapuolisten vesistöjen kunnostaminen

kuvituskuva

EU:n osarahoittama logo

PUHTI – Yhteistyöllä puhtia turvetuotantoalueiden ennallistamisiin Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen koordinoima JTF-rahoitteinen PUHTI-hanke edistää turvetuotannosta vapautuvien ja jo käytöstä poistuneiden turvesoiden ennallistamista sekä turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa.

Hankkeessa kartoitetaan ennallistamiseen soveltuvat turvetuotantoalueet, jotka eivät ole vielä muiden hankkeiden kohteena. Lisäksi laaditaan esiselvityksiä kohteille soveltuvista ennallistamismenetelmistä sekä kartoitetaan mahdollisia toteuttajatahoja. Myös turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostusta varten valmistellaan kunnostussuunnitelmia kaikissa hankealueen maakunnissa.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on edistää Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueilla JTF-ohjelmaan sisältyvien turvetuotantoalueiden ennallistamista vauhdittamalla potentiaalisten kohteiden etenemistä toteutukseen. Tämä tapahtuu yhteistyön, neuvonnan, tiedonvälityksen ja esisuunnittelun avulla.

Tavoitteena on välillisesti saada ennallistettua entisiä turvetuotantoalueita 200 hehtaaria Pohjois-Pohjanmaalla, 50 hehtaaria Lapissa ja 50 hehtaaria Kainuussa. Ennallistamisen vauhdittamista tuetaan kokoamalla yhteen uusinta tutkittua tietoa sekä kokemuksia ennallistamistoimiin liittyen ja viestimällä niistä eri sidosryhmille.

Hankkeen tavoitteena on myös parantaa turvetuotannon kuormittamien vesistöjen tilaa kunnostussuunnittelun, tilainventointien ja kunnostustarvearvioiden kautta. Lisäksi turvetuotantoalueiden ennallistamista, vesistöjen kunnostuksia ja niihin liittyvää vaikuttavuusseurantaa on tarkoitus edistää myös pitkällä tähtäimellä JTF-ohjelman päätymisen jälkeen.

Turvetuotantoalueiden ennallistaminen

Turvetuotannosta vapautuneiden alueiden ennallistaminen tarkoittaa alueiden vettämistä, jolloin palautuminen kohti luonnontilaa alkaa. Patoamalla ja ympäröivien alueiden ojia alueelle kääntämällä saadaan vedenpintaa alueella nostettua. Kosteikkorakentaminen on perinteisin tapa, mutta myös uudelleen soistaminen on mahdollista. Kosteikoilla ja uudelleen soistetuilla alueilla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä, lisätään luonnon monimuotoisuutta ja parannetaan vesiensuojelua.

Vesistökunnostukset

JTF-rahoituksella tuetaan vesistökunnostuksia, mikäli toimenpiteet kohdennetaan vesistöihin, joihin turvetuotantoalueilla on ollut kuormittava vaikutus. Kunnostustoimenpiteet voivat olla esimerkiksi hoitokalastusta, hapetusta, ruoppausta tai vedenpinnan nostamista. Tarkista tukikelpoisuus ja vesilain mukainen luvan tarve varhaisessa vaiheessa ELY-keskuksesta.

Kuvassa turvesuo lokakuussa 2024. Taivas on punertava ja maa on huurteessa.Kuva: Oulun kaupunki

Ota yhteyttä

Mikäli olet ennallistamisesta kiinnostunut toimija Lapissa, Kainuussa tai Pohjois-Pohjanmaalla, ota yhteyttä meihin, niin tarkastellaan yhdessä mahdollisuuksia asian eteenpäin viemiseksi. Annamme tietoa JTF-rahoituksesta ja ennallistamisesta!

Tanja Jylänki
PUHTI-hankkeen projektipäällikkö
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, vesistöyksikkö
[email protected]
+358 50 396 3276

Elli Pesonen
PUHTI-hankkeen projektisuunnittelija
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, vesistöyksikkö
[email protected]
+358 50 396 0621

Päivitetty: 28.04.2025