Vauhtia pohjalaismaakuntien JTF-ennallistamisiin -hanke on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen JTF-aktivointihanke, joka tunnetaan paremmin hankkeen lyhyemmällä nimellä PohjaNeva.
PohjaNeva-hankkeen tavoitteena on aktivoida turvetuotantoalueiden ennallistamista ja turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista JTF-rahoituksen avulla Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Hankkeen toimet sijoittuvat 94 % Etelä-Pohjanmaalle ja 6 % Pohjanmaalle. Prosenttiosuudet ovat suhteutettu maakuntien siirtymäsuunnitelmien ennallistamistavoitteisiin. Hanke käynnistyi vuoden 2024 alussa ja kestää 30.6.2026 asti. PohjaNeva-hankkeen kokonaisbudjetti on 581 800 euroa.
PohjaNeva-hanke kartoittaa potentiaalisia JTF-ennallistamis- ja kunnostuskohteita kahdessa pohjalaismaakunnassa sekä etsii kohteille hakukelpoiset hakijat. Hanke tekee yhteistyötä turvetuotantoalueiden maanomistajien kanssa, ja hankkeessa toteutetaan ennakkosuunnitelmia entisille turvetuotantoalueille, jotka soveltuvat JTF-kohteiksi. Hankkeen ennakkosuunnitelmat tehdään aina maanomistajien suostumuksella ja valmiit suunnitelmat julkaistaan PohjaNeva-hankkeen sivustolle. Ennakkosuunnittelun avulla edistetään yhteistyötä maanomistajien kanssa, yhteensovitetaan intressejä sekä tuetaan että sujuvoitetaan varsinaisten hankesuunnitelmien toteuttamista.
Lisäksi hankkeessa edistetään ja suunnitellaan vesistökunnostuksia turvetuotannon kuormittamille vesistöille, joissa ELY-keskus voi toimia myös toteuttajana. PohjaNeva-hankkeessa kunnostetun ja jälkikäyttöön otetun maaperän pinta-alan hehtaaritavoitteet ovat 64 hehtaaria.
PohjaNeva tiedottaa hankkeen tavoitteista, toiminnasta ja etenemisestä avoimesti ja monikanavaisesti. Aktiivisella ja oikea-aikaisella tiedotuksella halutaan lisätä tietoisuutta aiheen ympärillä ja aktivoida maanomistajia sekä potentiaalisia hanketoimijoita osallistumaan ennallistamis- ja vesistökunnostushankkeisiin.
Hei maanomistaja!
PohjaNeva-hankkeessa toteutetaan ennallistamisen ennakkosuunnitelmia entisille turvetuotantoalueille. Ole yhteydessä, mikäli sinulla on kohde, jolle kaipaat ennakkosuunnitelmaa. Projektipäällikön ja suunnittelijan yhteystiedot löydät tämän sivun alalaidasta.
Turvetuotantoalueiden ennallistaminen
Turvetuotannosta vapautuneiden alueiden ennallistaminen tarkoittaa alueiden vettämistä, jolloin palautuminen kohti luonnontilaa alkaa. Patoamalla ja ympäröivien alueiden ojia alueelle kääntämällä saadaan vedenpintaa alueella nostettua. Kosteikkorakentaminen on perinteisin tapa, mutta myös uudelleen soistaminen on mahdollista. Kosteikoilla ja uudelleen soistetuilla alueilla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä, lisätään luonnon monimuotoisuutta ja parannetaan vesiensuojelua.
Vesistökunnostukset
JTF-rahoituksella tuetaan vesistökunnostuksia, mikäli toimenpiteet kohdennetaan vesistöihin, joihin turvetuotantoalueilla on ollut kuormittava vaikutus. Kunnostustoimenpiteet voivat olla esimerkiksi hoitokalastusta, hapetusta, ruoppausta tai vedenpinnan nostamista. Tarkista tukikelpoisuus ja vesilain mukainen luvan tarve varhaisessa vaiheessa ELY-keskuksesta.
Muualla verkossa
Toimintaa ja tuloksia
Ennakkosuunnitelmakohteet
Loukasneva
Loukasnevan entinen turvetuotantoalue sijaitsee Alavudella Kuivasjärven valuma-alueella. PohjaNevan laatiman ennakkosuunnitelman pohjalta kohteelle on mahdollista tehdä tarkempi suunnitelma. PohjaNeva-hanke etsii Loukasnevan kosteikon suunnittelu- ja toteutushankkeelle hanketoimijaa.
Loukasnevan ennakkosuunnitelma on luettavissa täällä.
Myllynevan kosteikko
Alavudella sijaitsevan Mylly-Sikanevan turvetuotanto on päättynyt vuonna 2015. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on teettänyt Myllynevan alueelle kosteikkosuunnitelman. Paikalliselle maanrakennusyritykselle on myönnetty JTF-tukea kosteikon rakentamiseen. Myllynevan ennallistamishanke käynnistyy loka-marraskuun vaihteessa.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus toteutti Alavuden Kuivasjärven Natura 2000 –alueen rehevöityneellä Pikkuselällä lintuvesikunnostuksen vuoden 2024 alussa. Hankkeessa lisättiin rehevöityneen järven avovesialaa ruoppaamalla 7,2 hehtaaria. Tavoitteena oli kolminkertaistaa Pikkuselän avovesialue, parantaa veden vaihtuvuutta ja pyrkiä vaikuttamaan hävinneiden lintulajien palaamiseen osaksi pesimälajistoa. Ruoppausurakan toteutti Juhan Paja Oy. Hankkeen budjetti oli 500 000 € ja se toteutettiin EU:n JTF-rahaston tuella.
Pikkuselkää on kuormittanut merkittävästi valuma-alueen turvetuotanto. Sen valuma-alueen pinta-alasta (47 km2) on turvetuotantoalueita 2,2 km2, eli 4,7 %.