Yhteistyössä

JTF-ennallistaminen

Turvetuotantoalueiden ennallistaminen ja turvetuotantoalueiden alapuolisten vesistöjen kunnostaminen

kuvituskuva

EU:n osarahoittama logo

Oikopolut

NEVALA – Turvetuotantoalueiden ennallistamisen selvitystä ja neuvontaa Keski-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa -hanke 

Keski-Suomen ELY-keskuksen koordinoima JTF-rahoitteinen NEVALA - Turvetuotantoalueiden ennallistamisen selvitystä ja neuvontaa Keski-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa -hanke vastaa turvetuotantoalueiden jälkikäyttöön liittyviin haasteisiin ja tukee jälkikäytön ohjautumista kestäviin käyttömuotoihin. 

NEVALA-hankkeen tavoitteena on edistää käytöstä poistuneiden turvetuotantoalueiden ennallistamisen ja jälkikäytön tavoitteisiin pääsyä Keski-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Hankkeessa tunnistetaan ennallistamiseen soveltuvia turvetuotantoalueita ja niihin kytkeytyviä vesistökohteita sekä aktivoidaan maanomistajia ja muita tahoja ennallistamis- ja kunnostustoimiin. 

NEVALA-hankkeen kokonaisbudjetti on 648 909 euroa ja hankeaikaa on 30.6.2026 asti. 

Mitä NEVALA-hanke tekee? Entiselle turvetuotantoalueelle rakennettu kosteikko

Hanke kartoittaa ennallistamiseen soveltuvia turvetuotantoalueita ja vesistökunnostukseen soveltuvia turvetuotannon alapuolisia vesistöjä sekä aktivoi maanomistajia ja hanketoimijoita toimenpiteiden toteutukseen Keski-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa. 

Hankkeessa tuotetaan turvetuotantoalueiden ennallistamisesta kiinnostuneille maanomistajille esiselvityksiä. Esiselvitykset ovat vapaaehtoisia, maksuttomia ja julkisia. Niistä saa hyvän käsityksen alueen nykytilasta sekä ennallistamis- ja rahoitusmahdollisuuksista. Hankkeen aikana tuotetaan 10-20 esiselvitystä, jotka julkaistaan NEVALA-hankkeen sivustolle.

NEVALA-hanke tekee aktiivista yhteistyötä maanomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Hankkeen tavoitteena on löytää soveltuville ennallistamis- ja vesistökunnostuskohteille taho, joka voi toteuttaa käytännön ennallistamis- tai kunnostustyön erillisenä toteutushankkeena.  

Lisäksi NEVALA-hanke viestii aktiivisesti turvetuotantoalueiden ennallistamisen mahdollisuuksista ja hyödyistä sekä hankkeen toiminnasta. Hanke neuvoo maanomistajia ja hanketoimijoita ennallistamiseen, vesistökunnostukseen ja rahoitukseen liittyvissä asioissa. 

Turvetuotantoalueiden ennallistaminen 

Ennallistamisella tarkoitetaan toimenpiteitä, joiden avulla ihmistoiminnan muokkaama ekosysteemi palautetaan kohti luonnontilaa. 

Turvetuotantoalueen ennallistamisen tarkoituksena on luoda alueelle sellaiset olosuhteet, joissa suokasvillisuuden ja turpeen kertyminen alkavat palautua. Tämä edellyttää alueen vettämistä eli pohjavedenpinnan nostamista sellaiselle tasolle, että se pysyy läpi vuoden riittävänä suokasvillisuuden kannalta. Vettäminen voidaan toteuttaa kosteikon rakentamisella tai tukkimalla ja patoamalla turvetuotantoalueen ojia.  

Turvetuotantoalueiden ennallistaminen vähentää hiilidioksidipäästöjä ja vesistökuormitusta. Ennallistettu turvetuotantoalue myös puhdistaa alueen vettä, tasaa veden määrää ja lisää luonnon monimuotoisuutta. 

NEVALA-hanke auttaa ennallistamiseen liittyvissä kysymyksissä, kuten: 

  • millainen alue sopii erityisesti ennallistamiseen 

  • mitä lupia tarvitaan 

  • kuuluuko alue arvokkaisiin alueisiin  

  • mikä on alueen vesien tila 

  • voidaanko alueen vesienhallintaa parantaa toimenpiteillä 

Kiinnostuitko ennallistamisesta? Ota yhteyttä – ensi vuoden kohteita valitaan parhaillaan

Vuoden 2024 maastokausi on jo täyteen varattu, mutta vuodelle 2025 sovitaan parhaillaan esiselvityskohteita. Jos haluat selvittää turvetuotantoalueesi ennallistamismahdollisuuksia tai olet kiinnostunut ennallistamishankkeiden vetämisestä, niin ota yhteyttä hyvissä ajoin hankkeen projektipäälliköihin. Yhteystiedot löytyvät sivuston alareunasta.

Vesistökunnostukset 

Vesistökunnostuksella tarkoitetaan järvien, jokien ja pienvesin kunnostamista. Tarkoituksena on parantaa vesistöjen tilaa ja veden laatua sekä edistää virkistyskäytön ja muun käytön mahdollisuuksia.  

Turvetuotanto on voinut vaikuttaa valuma-alueen vedenpidätyskykyyn, kiintoaine-, ravinne- ja humuskuormitukseen. Heikentynyt vedenpidätyskyky voi lisätä valuma-alueen veden virtaamaa, mikä puolestaan voi lisätä eroosio-, tulva- ja kuivuushaittoja.  Kiintoaine-, ravinne- ja humuskuormitus rehevöittävät vesistöjä ja lisäävät happikatoa. Tämä heikentää monien eliölajien elinympäristöä sekä vaikuttaa vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksiin.

Lisäksi happamilla sulfaattimailla olevat turvetuotantoalueet voivat aiheuttaa ongelmia. Kun sulfidisaostumat altistuvat ilmalle ja siten hapettaville olosuhteille, muodostuu happamia aineita ja vapautuu metalleja. Happamilta sulfaattimailta tulevat päästöt voivat aiheuttaa vahinkoa vesistöissä ja seurauksena voi olla esimerkiksi kalakuolemia. 

JTF-rahoitusta voi saada turvetuotantoalueiden kuormittavien vesistöjen vesistökunnostushankkeisiin. Kunnostustoimenpiteitä ovat esimerkiksi vedenpinnan nosto, ruoppaus ja hoitokalastus. 

Muualla verkossa

Toimintaa ja tuloksia

  • Haapasuo

    Haapasuon entinen turvetuotantoalue sijaitsee Joutsan Leivonmäellä, Rutajoen valuma-alueella.

    NEVALA-hanke on laatinut osalle alueesta esiselvityksen, jossa on tarkasteltu ennallistamismahdollisuuksia. Esiselvitys antaa suuntaviivoja kohteen ennallistamiselle, kosteikkorakentamiselle tai muulle mahdolliselle jälkikäytölle sekä eri käyttömuotojen yhdistämiselle alueella. Esiselvitys toimii pohjana tarkemmalle suunnitelmalle.

    Haapasuon esiselvitys on luettavissa täällä.

     

    Pirttineva

    Pirttinevan entinen turvetuotantoalue sijaitsee Kihniössä, Ratikylän ja Kankarin kylien alueella. Pirttinevan alue sijoittuu Naarmijärven ja Kankarinjärven valuma-alueille.

    NEVALA-hanke on laatinut Pirttinevan entiselle turvetuotantoalueelle esiselvityksen alueen jälkikäyttömahdollisuuksista, erityisesti ennallistamisen näkökulmasta. Esiselvitys toimii pohjana tarkemmalle suunnitelmalle.

    Pirttinevan esiselvitys on luettavissa täällä.

     

    Loukaskeidas

    Loukaskeitaan entinen turvetuotantoalue sijaitsee Karviassa, Ojajoen valuma-alueella.

    NEVALA-hanke on laatinut esiselvityksen osalle alueesta. Esiselvityksessä tarkastellaan alueen jälkikäyttömahdollisuuksia, erityisesti ennallistamisen näkökulmasta. Esiselvitys toimii pohjana tarkemmalle suunnitelmalle.

    Loukaskeitaan esiselvitys on luettavissa täällä.

     

    Saarikeidas-Mustakeidas

    Saarikeidas-Mustakeitaan turvetuotantoalue sijaitsee Jämijärvellä, Palojoen valuma-alueella.

    NEVALA-hanke on laatinut osalle alueesta esiselvityksen, jossa tarkastellaan kosteikon rakentamisen mahdollisuuksia. Esiselvitys toimii pohjana tarkemmalle suunnitelmalle.

    Saarikeidas-Mustakeitaan esiselvitys on luettavissa täällä.

     

    Heponeva

    Heponevan turvetuotantoalue sijaitsee Karviassa, Nummijoen alaosan ja Kauhaluoman valuma-alueilla.

    NEVALA-hanke on laatinut osalle alueesta esiselvityksen, jossa tarkastellaan kosteikon rakentamisen mahdollisuuksia. Esiselvitys toimii pohjana tarkemmalle suunnitelmalle.

    Heponevan esiselvitys on luettavissa täällä.

     

    Honkajoen valuma-aluekunnostuksen esiselvitys

    23.4.2025 Honkajoen alueen vesistökunnostusmahdollisuudet -keskustelutilaisuuden esityksiin ja kyselyyn pääset tutustumaan alla olevista linkeistä:

Ota yhteyttä

Eeva-Maria Suontakanen
NEVALA-hankkeen projektipäällikkö (Keski-Suomi, Pirkanmaa)
Keski-Suomen ELY-keskus, vesiyksikkö
[email protected]
0295 024 344

Elli Peltovirta
NEVALA-hankkeen projektipäällikkö (Satakunta)
Keski-Suomen ELY-keskus, vesiyksikkö
[email protected]
0295 024 181

Tommi Mäkinen
NEVALA-hankkeen suunnittelija
Keski-Suomen ELY-keskus, vesiyksikkö
[email protected]
0295 024 315

Päivitetty: 24.04.2025