Yhteistyössä

Harva arvaa

Et tainnut arvata, millaisia elämyksiä Suomesta löytyy?

Tarinoita harvaan asuttujen alueiden matkailuhelmistä

Yläkemijoen kylät tarjoavat matkailuelämyksiä kaikille aisteille

Yhdeksän kylän Yläkemijoen alue alkaa reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Paikalliset osaajat ovat yhdessä suunnitelleet luontomatkailuelämyksiä kaikille viidelle aistille. Myös sitä mystistä kuudetta kutkutellaan.

Kun Rovaniemeltä suuntaa Kemijokivartta ylöspäin, maisemaa hallitsevat vaarat, korkeat jokitörmät ja vanhat metsät. Puitteet upeille luontoelämyksille ovat olleet olemassa jo iät ja ajat, mutta seutua tuntemattoman on ollut vaikea löytää juuri itselle sopivaa kokemista.

Nyt asiaan on tullut muutos. Yläkemijoen yhdeksän kylän aktiivit ovat rakentaneet alueelle luontomatkailusuunnitelman sekä kehittäneet matkailijoille ihmisen viittä aistia ruokkivia tuotteita ja palveluja.

Ilmakuva Yläkemijoelta. Vaaramaisemat, korkeat jokitörmät ja vanhat metsät hallitsevat maisemaa. Retkeilijä kävelee Auttijoen sillalla.

Vaaramaisemat, korkeat jokitörmät ja vanhat metsät hallitsevat maisemaa. Kuvassa retkeilijä Auttijoen sillalla. Kuva: Metsähallitus / Jaakko Posti

- Toivomme, että mahdollisimman moni löytäisi tiensä Yläkemijoelle. Täällä matkaillessa on mahdollisuus uudistaa omaa suhdettaan luontoon, kertoo Meeri Vaarala, Yläkemijoen kylät ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Matkailija voi tilata lauluhetken leirinuotiolle

Aistivoimaisia matkailupalveluita ovat muun muassa retket vaaroille paikallisen oppaan kanssa, karjalanpiirakoiden leivonta, voimauttavat luontohetket tai yöpyminen ja kalastaminen metsästys- ja kalastusseuran majalla.

- Kun yhteisissä työpajoissa pohdimme Kemijokivarren vahvuuksia, esiin nousivat luonto, maisemat ja niihin liittyvät elämykset. Nämä kaikki asettuvat luontevasti aistiteeman alle, Vaarala avaa.

Yläkemijoen alue sopii niin päiväretkeilyyn kuin pidemmän ajan lomailuun. Perhe istuu kahvilan terassilla.
Yläkemijoen alue sopii niin päiväretkeilyyn kuin pidemmän ajan lomailuun. Kuva: Metsähallitus / Jaakko Posti

Luonnosta nauttiva matkailija voi tilata vaikkapa ikioman lauluhetken laavulle Duo Asko-Kalevin ja Minnan tuottamana.

- Haluamme musiikkiesitystemme kautta ilahduttaa erityisesti kuuloaistia. Erilaiset kappaleet heräävät eloon luonnossa aivan uudella tavalla ja tukevat kokemusta meneillään olevasta vuodenajasta, kertoo Asko Karjalainen.

Yläkemijoki saa myös kuudennen aistin viisarit värähtelemään.

- Tästä keskustelimme paljon yrittäjien kesken. Luontokokemus voi olla hyvin intuitiivinen, kuudenteen aistiin yltävä elämys. Mielestämme olemme yksi Lapin hienoimmista alueista, jossa kuudeskin aisti herää, Vaarala jatkaa.

Uudet ja vanhat palvelut löytyvät nyt kootusti esitteestä

Matkailija löytää Yläkemijoen paikat ja palvelut kootusti tuoreesta esitteestä. Mukana ovat niin retkivinkit kuin opastetut luontoelämykset, käsityöt, kaupat, majoituspalvelut ja tapahtumat.

Esite on saatavilla Yläkemijoen palvelupisteistä sekä Rovaniemen matkailuneuvonnasta ja Napapiiriltä. Ensimmäinen painos jaettiin nopeasti loppuun ja toinen on tulossa, nyt myös englanniksi.

- Matkailijan on turvallista saapua tänne, sillä tarvittavat yhteystiedot ja ohjeistukset löytyvät esitteestä, sanoo Vaarala.

- Emme ole massakohde, ja uskomme esimerkiksi Rovaniemelle saapuvan matkailijoita, jotka haluavat nähdä myös tavallista lappilaista elämänmuotoa. Olemme niin ikään lähellä Posion Korouomaa ja Riisitunturia, joiden joukkoon sovimme hyvin, hän jatkaa.

Yläkemijoella voi nauttia luontoretkistä, kokea erilaisia elämyksistä ja nauttia maanläheisestä tekemisestä. Auttikönkään luontopolku kulkee kuohuvien koskien ja vanhojen metsien läpi. Kuvassa perhe kävelee metsässä pitkospuita pitkin. Yläkemijoella voi nauttia luontoretkistä, kokea erilaisia elämyksistä ja nauttia maanläheisestä tekemisestä. Auttikönkään luontopolku kulkee kuohuvien koskien ja vanhojen metsien läpi. Kuva: Metsähallitus / Jaakko Posti

Hanke sujunut kiitettävästi

Luontomatkailun kehittäminen Yläkemijoella sai konkreettisen ponnahduslaudan, kun ELY-keskus myönsi Yläkemijoen kylät ry:lle harvaan asuttujen alueiden matkailuhankerahoituksen.

- Meillä on paljon nuoria, aloittelevia yrittäjiä, jotka ovat löytäneet toisensa hankkeen työpajoissa. Verkosto on syntymässä, kehittämissuunnitelma tehty ja jatkotoimenpiteet listattu – hankkeen tavoitteet on saavutettu kiitettävästi, Vaarala päättää.

Tästä voit ladata Yläkemijoen luontomatkailuesitteen (roikylat.fi)

Yläkemijoen aistien luontomatka on osa Lapin ELY-keskuksen rahoittamaa HAMA-hankekokonaisuutta (Harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämishankehaku).

Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei jatkossa ole haettavissa, kannattaa tutustua muihin palveluihimme.

Onko sinulla kehittämisidea?

Tutustu ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksiin!

Lue lisää


Teksti: Henri Anundi

Takaisin pääsivulle

Päivitetty: 25.10.2023