Yhteistyössä

Harva arvaa

Et tainnut arvata, millaisia elämyksiä Suomesta löytyy?

Tarinoita harvaan asuttujen alueiden matkailuhelmistä

Virtuaaliopas tarjoaa tietoa ja tarinoita Saimaan elämysreiteillä

Etelä-Karjalan matkailuaarteiden löytäminen on nyt helpompaa uuden virtuaalisen oppaan johdolla. Älylaitteesta operoiva opas kertoo tarinoita, antaa tietoa ja vinkkaa hyödyllisistä palveluista kahdella elämysreitillä Saimaan rannoilla.

Kuvassa pyöräilijä Niilo norpan vanavedessä -elämysreitillä. Kuvakaappaus Velogin videosta Niilo-norpan vanavedessä -elämysreitillä.

Ymmärrys matkakohteesta syventää reissua kuin reissua. Matka Saimaan rannoille Etelä-Karjalaan saa uusia ulottuvuuksia, kun antaa tuoreen virtuaalioppaan avata alueen kiinnostavimmat kohteet.

Kaksi tarinallistettua elämysreittiä, Niilo-norpan vanavedessä ja Rajaa ja rajattomuutta, vievät matkailijan löytöretkelle Etelä-Karjalan harvaan asutuille seuduille. Reittien varrella on useita matkailijoita palvelevia pienyrityksiä sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja käyntikohteita, joiden historia ja tarinat heräävät henkiin virtuaalioppaan kertojan äänellä.

Idea oppaasta oli muhinut alueella jo jonkin aikaa.

- Eräs matkailualan lehtorimme oli hyvän tovin käynyt keskusteluja pienempien matkailuyritystemme kanssa näkyvyyden ja saavutettavuuden parantamiseksi. Kun sopiva rahoituspohja löytyi, pääsimme toteuttamaan virtuaalioppaan, kertoo Virtuaaliopas Saimaan rannoille -hankkeen projektipäällikkö Johanna Laine LAB-ammattikorkeakoulusta Lappeenrannasta.

Kuvassa pyöräilijä metsämaisemassa kulkevalla reitillä. Kuvakaappaus Velogin videosta Niilo-norpan vanavedessä -elämysreitillä.

Ilmainen opas auttaa myös matkan suunnittelussa

Maksuttomat reittikokonaisuudet löytyvät Outdooractive-palvelusta, jossa jokainen voi tutustua niihin jo etukäteen ja miettiä itselleen sopivimman tavan kokea reittien tarjonta. Näin tarinoiden ja palveluiden löytäminen matkan aikana käy myös kätevämmin.

Virtuaaliopas on suunnattu erityisesti pyöräilijöille, melojille ja veneilijöille. Se soveltuu niin ikään patikoijien, autoilijoiden ja muiden omatoimimatkailijoiden avuksi.​​​​​

Norpanpojan näkökulmaa vai sota- ja rajahistoriaa? Velogi pyöräili ja taltioi molemmat elämysreitit

Lapsia ja perheitä Saimaan saloihin johdattaa Niilo-norppa. Matkalla norpanpoika kertoo kokemuksistaan pyörälautoilla, Köytisienvuoren kalliomaalauksilla ja monessa muussa kiehtovassa paikassa. Elämysreitti kulkee Saimaan ympäri Ruokolahdelta Taipalsaarelle ja Lappeenrannan kautta takaisin.

Niilo-norpan vanavedessä on 155 kilometriä pitkä ympyräreitti, jonka voi aloittaa mistä vain ja kulkea joko myötä- tai vastapäivään. Lauttaliikenteen aikataulujen johdosta täyden kierroksen voi tehdä kesä-elokuun aikana.

Tubettaja Risto Viitanen lähti pyörällään liikkeelle Ruokolahdelta – katso hänen suositun Velogi-kanavansa reissuvideo alta.

Velogi Niilo-norpan vanavedessä -elämysreitillä:


Jos upotus ei näy, löydät videon tästä (youtube.com).

Rajaa ja rajattomuutta -reitillä pääsee tutustumaan alueen monipuoliseen sota- ja rajahistoriaan muun muassa Kollaa ja Simo Häyhä -museossa. Ympyräreitin varrelta löytyy myös Kyläkuppila Käpälämäki, Junkkarikämppä, Hobittikahvila sekä paljon muuta.

Suositeltavia aloituspisteitä ovat Hiitolanjoki ja B&B Hiitolanjoki. Velogi lähti pyörällään liikkeelle edellä mainitulta museolta – katso video alta.

Velogi Rajaa ja rajattomuutta -elämysreitillä:


Jos upotus ei näy, löydät videon tästä (youtube.com).

Opas ohjaa vastuulliseen matkailuun

Virtuaaliopas edistää vastuullista matkailua. Reittejä ei ole rakennettu, vaan suunniteltu hyödyntäen olemassa olevia asfaltti-, hiekka- ja metsäautoteitä. Myös harvaan asuttujen alueiden pienyrittäjät pääsevät esiin tavalla, johon heidän omat resurssinsa eivät riitä.

Virtuaaliopas Saimaan rannoille -hanke sai ELY-keskuksen harvaan asuttujen alueiden matkailuhankerahoituksen 2022. Vajaan vuoden kestänyt hanke ylsi tavoitteisiinsa: virtuaaliopas on toiminnassa, reittejä syntyi kaksin kappalein, pienyritykset saivat näkyvyyttä ja matkailijat lisäarvoa kokemuksiinsa.

- Olemme kääntäneet katseemme toiveikkaana kesään 2024, sillä reittien ylläpito ja päivitys tulevat jatkumaan. Virtuaaliopas on myös herättänyt kiinnostusta muualla, kävimme jo Pohjois-Savossa esittelemässä aikaansaannoksiamme, Laine listaa.

Niilo Norpan vanavedessä -elämysreitti (Outdooractive.fi)

Rajaa ja rajattomuutta -elämysreitti (Outdooractive.fi)

Toisen virtuaalireitin kansikuva. Kuvassa Niilo-Norppa, pyörä ja teksti: Niilo-norpan vanavedessä. Toisen virtuaalireitin kansikuva. Kuvassa pyörä ja teksti: Rajaa ja rajattomuutta.

Virtuaaliopas Saimaan rannoille osana vastuullisen matkailun kehittämistä on osa Lapin ELY-keskuksen koordinoimaa HAMA-hankekokonaisuutta (Harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämishankehaku).

Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei jatkossa ole haettavissa, kannattaa tutustua muihin palveluihimme.​​​​​​​

Onko sinulla kehittämisidea?

Tutustu ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksiin!

Lue lisää

 

​​​Teksti: Henri Anundi
Kuvat ja videot: Velogi ja Virtuaaliopas Saimaan rannoille -hanke 
Virtuaalioppaiden kansikuvat: Virtuaaliopas Saimaan rannoille -hanke

Takaisin pääsivulle

Päivitetty: 25.10.2023