Yhteistyössä

Harva arvaa

Et tainnut arvata, millaisia elämyksiä Suomesta löytyy?

Tarinoita harvaan asuttujen alueiden matkailuhelmistä

Syö ulkona saaristossa! Paikallisen ruuan teemakuukausi jatkuu syyskuun 2023 puoliväliin Kemiönsaaressa

Ät ute – Syö ulkona -kampanja pidentää ravintolakautta Kemiönsaaressa tänä syksynä. Ravintolat ja kahvilat nostavat esiin parasta paikallista tarjottavaa ja houkuttelevat saaristoon syystunnelmiin.

Lähikuva ravintola-annoksesta, jota asiakas syö.
Kemiönsaarella juhlistetaan lähimakuja saaristolaistunnelmissa 18.8.–17.9.2023.

Syksyn ei tarvitse olla pelkkää paluuta arkeen. Turun saaristossa se tiedetään, sillä Kemiönsaarella juhlistetaan lähimakuja saaristolaistunnelmissa 18.8.-17.9.2023.

Yli kaksikymmentä paikallista ravintolaa ja kahvilaa sekä kaksi paikallista tuottajaa ovat mukana nostamassa esiin saariston lähiruokaa Ät ute – Syö ulkona -kampanjassa. Teemakuukauden myötä alueen ravintolasesonki jatkuu tavallista pidemmälle syksyyn.

- Toivomme erityisesti perheiden löytävän tarjontamme, sanovat Road Café Yttiksen yrittäjä Taru Semberg sekä Kimito Brewing -panimon Jonas Sahlberg.

Paikallisten raaka-aineiden saatavuuteen on panostettu Kemiönsaarella

Kemiönsaaren saaristossa on vastikään viety läpi vuoden mittainen Skärimat-hanke, jonka tavoitteena oli kasvattaa paikallisten tuottajien myyntiä omassa kunnassa ja siten lisätä paikallisten raaka-aineiden määrää alueen ravintoloissa.

Saaristossa raaka-aineiden myyjät ja ostajat ovat hajallaan ja logistiikka merikuljetusten takia hidasta ja kallista.

- Skärimatin ansiosta saimme organisoitua kaikkia palvelevan viikoittaisen kuljetuspäivän toukokuusta elokuuhun. Näin ravintolat ja kaupat tiesivät odottaa, että torstaisin tulee paikallista raaka-ainetta saarilta, kertoo hankevetäjä Maria Pick.

Torstai on saaristossa vakiintunut kuljetuspäiväksi muidenkin toimijoiden kanssa, joten paikallistoimitukset synkronoitiin valmiiseen tilausrutiiniin. Vaikka paikallisten raaka-aineiden saatavuus parani Kemiönsaarella, Pick näkee, että sarkaa on vielä kynnettävänä.

- Esimerkiksi tilausluettelon tulisi olla digitaalisella alustalla kuvineen ja hintoineen. Tämä on arkea logistiikassa yleensä, mutta meillä ei ole tarkoitukseemme sopivaa sovellusta vielä, hän linjaa.

Lähikuva ravintola-annoksesta syvällä lautasella.
Ät ute – Syö ulkona -kampanjan myötä ravintolasesonki Turun saaristossa jatkuu tavallista pidemmälle syksyyn.

Tavoitteena toistuva teemakuukausi

Ät ute on järjestetty aiemminkin. Muutaman välivuoden jälkeen kampanjan järjestävän Annonsbladetin toimitusjohtaja Michael Nurmi puhkuu intoa ja suunnittelee jatkuvuutta.

- Tavoitteena on tehdä tästä toistuva juttu. Haluamme luoda synergiaa paikallisten yrittäjien ja kuluttajien välille, hän visioi.

Teemakuukauden aikana Kemiönsaarella tapahtuu: menolistalla on muun muassa muinastulien yö, luontovaellusta, taidekierros ja September Open, joka sisältää keskiaikaiset markkinat ja paljon muuta.

Jokainen kampanjan ravintoloissa ja kahviloissa asioiva saa leimakortin, ja leimoja keräämällä voi osallistua arvontoihin. Kaikki kävijät voivat myös osallistua Ät ute -somekilpailuun.

Tarkemmat tiedot Ät ute -kampanjasta löydät Annonsbladetin verkkosivulta (annonsbladet.fi).

Ät ute – paikallista Kemiönsaarella tukee Skärimat-hanketta, jonka tavoitteena on lisätä paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden määrää Kemiönsaaren saariston ravintoloissa sekä lisätä paikallisten tuottajien myyntiä kotikunnan alueella.

Skärimat puolestaan on osa Lapin ELY-keskuksen rahoittamaa HAMA-hankekokonaisuutta (Harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämishankehaku).

Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei jatkossa ole haettavissa, kannattaa tutustua muihin palveluihimme.

Onko sinulla kehittämisidea?

Tutustu ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksiin!

Lue lisää


Teksti: Henri Anundi
Kuvat: Marika Goman

Takaisin pääsivulle

 

Päivitetty: 25.10.2023