Yhteistyössä

Harva arvaa

Et tainnut arvata, millaisia elämyksiä Suomesta löytyy?

Tarinoita harvaan asuttujen alueiden matkailuhelmistä

Voiko pimeä taivas vetää matkailijoita puoleensa?

Kaavi, Juuka ja Tuusniemi tähyävät matkailumahdollisuuksia valaisemattomalta yötaivaalta – harva arvaa, että pimeys on katoava luonnonvara ja sen seurauksilla on vakavia vaikutuksia luontoon ja ihmisen terveyteen.

Tähtitaivas ja metsäinen maisema.

Kuva: Pimeys on katoava luonnonvara. 90 prosenttia eurooppalaisista ei koe luonnollista yötä.

Harvaan asutuilla seuduilla on käsissään matkailuvaltti, josta kaupungit voivat vain haaveilla. Pimeä taivas ei useimmilla tule ensimmäisenä mieleen, kun alueen vetovoimatekijöitä aletaan kartoittaa.

Kaavin Syrjävaaralla Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajamailla pimeää on alettu suojelemaan jo vuonna 2014. Tutkija Olli Reijonen lunasti 1660 perustetun sukutilan itselleen ja tilasi mailleen harvennushakkuun. Työ meni pieleen, ja tiluksilla sijaitsevan Kokkomäen vaaranlaki hakattiin avoimeksi.

Tähtivalokuvausta harrastanut Reijonen käyskenteli harmistuksissaan puuttomalla laella iltamyöhään.

- Katselin tähtiä ja kuvailin. Samassa tajusin, että täällähän on aidosti pimeää. Laskutoimitusten jälkeen oivalsin, että vaaralta näkee suoraan jopa Lapin revontuliovaalin, eli hyvällä säällä saamme nauttia niistä täällä saakka, hän muistelee.

- Rakensin itselleni laavun ja kutsuin muitakin käymään. Isännän päätöksellä julistin tilukset pimeänsuojelualueeksi, Reijonen kertaa.

Pimeys on vaarassa kadota ja seuraukset ovat synkkiä

Pimeys on suojelemisen arvoinen luonnonvara. YK:n ympäristöohjelman mukaan valosaasteen määrä maailmassa kasvaa noin kahden prosentin vuosivauhtia. Valosaasteella ja pimeyden katoamisella on vakavia vaikutuksia luontoon ja ihmisen terveyteen.

Yhdysvaltalainen pimeän taivaan suojelujärjestö DarkSky International kertoo verkkosivustollaan useista tutkimustuloksista, joiden mukaan luonnollisen yön katoamisen myötä ihmisen riski sairastua muun muassa masennukseen, diabetekseen, sydänsairauksiin ja syöpään kasvaa.

- 90 prosenttia eurooppalaisista ei koe luonnollista yötä. Pimeyden puute aiheuttaa myös hyönteiskatoa ja vaikuttaa sitä kautta ruuantuotantoon, valosaasteen vaikutuksiin perehtynyt Reijonen luettelee.

- 70 prosenttia pölyttäjistä on yöhyönteisiä – kun niiden populaatiot laskevat, ongelmia tulee. Pölyttäminen jää ihmisen kontolle, hän jatkaa.

Syrjävaaran tilasta profiloituu pimeätaivaskeskus

Syrjävaaran pimeänsuojelualue on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Reijonen on perustanut tilalle käyntikohteen, pimeätaivaskeskuksen, josta löytyy observatorio, galleria, Astroluola ja Astro Café.

- Keskuksessa vierailevilla hurahtaa helposti pari tuntia pelkästään näyttelyissä ja tarinoita kuunnellessa. Kerron pimeän terveys- ja luontovaikutuksista ja annan vinkkejä haittojen ehkäisemiseen esimerkiksi oikeiden valojen valinnalla, luettelee Reijonen.

Kaikille avoin tähtipuisto, jossa luonnollisen yötaivaan pääsee kokemaan kaikessa autenttisuudessaan, sijaitsee alkuräjähdyspaikassa Kokkomäen laella. Alueella on parkkipaikka, huussi, kaksi laavua ja kaksi kuvauspaikkaa.

- Tähtipuisto on erityisalue mutta siellä saa kukin vierailla jokamiehen oikeudella vapaasti ympäri vuoden, Reijonen lisää.

Kunnat ja yrittäjät innostuivat pimeän mahdollisuuksista

- Saimme Reijosen Ollilta lapasyötön pimeän taivaan tuotteistamisesta matkailuun. Alueen yrittäjät innostuivat teemasta, kuten me kunnan työntekijätkin, kertoo projektikoordinaattori Anne Hyvärinen Kaavin kunnasta.

Kunta päätti hakea ELY-keskuksen harvaan asuttujen alueiden matkailuhankerahoitusta. Mukaan lähtivät naapurit Juuan kunta ja Tuusniemen Teollisuus Oy. Kolmen kunnan matkailualue sai tuen, ja paikalliset yrittäjät ovat lähteneet innolla mukaan kehittämään tuotteita pimeän kokemiseen tuulastuksesta pimeäjoogaan.

Maailmalla pimeän taivaan matkailu on kasvattanut suosiotaan jo jonkin aikaa. Matkailumuotoon liittyy vahvasti vastuullisuus.

- Haluamme kiinnittää huomiota valosaasteettomuuteen, koska ymmärrämme sen vaikutukset luontoon. Toivomme myös pystyvämme tulevaisuudessa virallisesti suojelemaan alueitamme valosaasteelta, Hyvärinen avaa.

Syyskuun Pimeä kuu -festivaalilla juhlitaan aikaansaannoksia

Juualla, Kaavilla ja Tuusniemellä järjestetään 15.-17.9.2023 Pimeän kuu -festivaali, jossa kaikki pääsevät tutustumaan alueen tuoreeltaan päivitettyyn matkailutarjontaan ja oppimaan pimeästä, luonnollisesta yöstä ja yötaivaasta.

Viikonlopun aikana luvassa on sekä ilmaisia että maksullisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Valikoimasta löytyy muun muassa Syrjävaaran pimeätaivaskeskukseen ja tähtipuistoon tutustuminen, auringonnousun ihailua, yölinturetki, kekrijuhlat ja astromatkailuseminaari.

Täältä löydät Pimeä kuu -festivaalin koko ohjelman (kaavi.fi).

Pieni matkaopas yötaivaan ystäville (issuu.com)

Pimeän taivaan hyödyntäminen osana vastuullisen matkailun kehittämistä on osa Lapin ELY-keskuksen rahoittamaa HAMA-hankekokonaisuutta (Harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämishankehaku).

Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei jatkossa ole haettavissa, kannattaa tutustua muihin palveluihimme.

Onko sinulla kehittämisidea?

Tutustu ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksiin!

Lue lisää

​​​​Teksti: Henri Anundi
Kuva: Olli Reijonen

Takaisin pääsivulle

Päivitetty: 25.10.2023