Yhteistyössä

Harva arvaa

Et tainnut arvata, millaisia elämyksiä Suomesta löytyy?

Tarinoita harvaan asuttujen alueiden matkailuhelmistä

Kyytipalvelun kehittäminen opetti paljon Pohjois-Karjalassa – tähtäimessä jo seuraavat askeleet

Harvaan asuttujen alueiden aarteet jäävät monelta löytämättä liikenneyhteyksien puutteen takia. Pohjois-Karjalassa pulmaan haettiin ratkaisua kehittämällä Reissukyyti-palvelu, jonka avulla niin matkailijat kuin paikalliset ihmiset voivat jakaa kyytejä keskenään.

Oletko miettinyt reissua Kolin kansallismaisemaan tai visiittiä Valamon luostariin? Onko matka jäänyt liikenneyhteyksien puutteen takia tekemättä? Nyt Pohjois-Karjalan luonto- ja käyntikohteet ovat helpommin saavutettavissa.

Reissukyyti-palvelu on rakennettu Kimppakyydit-palvelun pohjalta. Reissukyytejä voi pyytää ja tarjota Pohjois-Karjalan kansallispuistoihin ja tapahtumiin tai valita kunnan, jonka yrityksiä ja elämyksiä haluaa saavuttaa.

Kehittämishanke herätti suurta mielenkiintoa matkailualueella.

- Kimppakyytien kehittäjä otti meihin yhteyttä ja vinkkasi rahoitusmahdollisuudesta. Vaiherikkaan kumppanikartoituksen myötä saimme mukaan kaikki Pohjois-Karjalan kunnat, 60 matkailuyritystä, kymmenkunta tapahtumaa ja Metsähallituksen kansallispuistoineen – eli huomattavasti suunniteltua enemmän, kertoo projektipäällikkö Marja Tiittanen Pohjois-Karjalan Matkailu ry:stä.

​​​​Oppia, kurssin korjausta ja palautteeseen reagointia

Myöntävän rahoituspäätöksen saatuaan Kimppakyydillä Karjalan kunnaille -vastuullisen matkailun kehittämishanke eteni rivakassa tahdissa.

Kurssiakin korjattiin useampaan otteeseen, kun tekniset haasteet ja hankkeen aikana kertyneet kokemukset antoivat kehitystyön toteuttajille tärkeää oppia. Kesäkuussa 2023 Reissukyyti saatiin alueen matkailutoimijoiden testattavaksi, ja palautteiden perusteella tehtiin vielä viilauksia kohti käyttäjäystävällisempää palvelua.

Reissukyyti julkaistiin heinäkuussa 2023. Käyttäjäpalautteestakin saatiin arvokasta tietoa jatkoa ajatellen.

- Emme etukäteen ajatelleet, että palvelun käyttöönoton vaatima rekisteröityminen muodostuisi kynnyskysymykseksi käyttäjille. Emme myöskään osanneet ennustaa, että valtaosa kyytipyynnöistä liittyisi tapahtumiin, mikä jälkikäteen tuntuu itsestään selvältä, Tiittanen pohtii.

Rekisteröityjä käyttäjiä on kertynyt noin 250.

- Luku voisi olla suurempikin. Tieto palvelusta on levinnyt hyvin: kun itse haastattelin ihmisiä Ilomantsin Karhufestivaalilla, noin 80 prosenttia oli kuullut Reissukyydistä. Käyttöönottoa oli kuitenkin torpannut rekisteröityminen, harmittelee Tiittanen.

Rekisteröitymispulmaan reagoitiin infovideolla, jonka näet alta.

Eniten kyytipyyntöjä ja -tarjouksia on tullut Valamon luostariin, joka on Pohjois-Karjalan suosituimpia vierailukohteita. Valamon luostarin matkailupalvelujen johtaja Jaana Nykäsen mielestä Reissukyyti on tervetullut palvelu. Asiakkaiden kanssa keskustellessa erityisesti yksi kehityskohde on noussut esiin.

- Ihmiset kaipaavat muiden käyttäjien arvosteluja ja palautetta palvelusta. Kaikki eivät lähtökohtaisesti luota vieraaseen kyydintarjoajaan, joten muiden käyttäjien arvostelut auttaisivat rakentamaan luottamusta kyydinpyytäjien ja -tarjoajien välillä, Nykänen vinkkaa.

Tulevaisuus applikaatiossa?

Hankkeen loputtua kehitysyhteisö on tullut siihen tulokseen, että nyt selaimessa käytettävä Reissukyyti halutaan jalostaa applikaatioksi. Näin palvelu on helposti käyttäjän saatavilla applikaation lataamisen ja ensirekisteröitymisen jälkeen. Myös hyödylliset ilmoitukset ja muistutukset putkahtavat kätevästi näytölle näkyviin.

- Sovelluksesta halutaan maksuton, joten tällä hetkellä mietimme ansaintalogiikkaa – millä rahalla sovellusta kehitetään ja ylläpidetään? Uskomme löytävämme ratkaisun, sillä kunnilla ja yrityksillä on motivaatiota pitää Reissukyyti toiminnassa, kun julkinen liikenne ja saavutettavuus heikkenevät, Tiittanen miettii.

Reissukyyti sopii myös harvaan asuttujen alueiden matkailutarjonnan profiiliin.

- Tämähän on vastuullinen tapa saavuttaa matkakohde, ja Reissukyydin tapaisten ratkaisujen kehittämiseen on tullut suositusta Liikenneministeriöstä asti, hän päättää.

Tutustu Reissukyyti-palveluun (reissukyyti.fi)

Kimppakyydillä Karjalan kunnaille -vastuullisen matkailun kehittämishanke on osa Lapin ELY-keskuksen rahoittamaa harvaan asuttujen alueiden matkailuhankekokonaisuutta.

Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei enää ole haettavissa, kannattaa tutustua ELY-keskuksen muihin palveluihin.

Onko sinulla kehittämisidea?

Tutustu ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksiin!

 

Teksti: Henri Anundi
Kuva ja videot:
Kimppakyydillä Karjalan kunnaille -hanke

Päivitetty: 06.11.2023