Turvetuotantoalueet uuteen maankäyttöön

Muut

Terminaalialueet

Turvetuotantoa varten on yleensä rakennettu kantavia teitä, jolla voidaan liikennöidä raskaalla kalustolla ympäri vuoden. Entiset tuotantolohkot ovat laajoja, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi puun ja muiden biomassojen, maa-ainesten sekä kierrätysmateriaalien käsittelyyn ja varastointiin.

Terminaaleissa voidaan esimerkiksi hakettaa ja murskata puupolttoaineita sekä sekoittaa eri polttoainejakeita toisiinsa. Terminaalien puskurivarastot turvaavat metsähakkeen ympärivuotiset toimitukset. Kuljetuskustannusten minimoimiseksi terminaalien tulisi sijaita raaka-ainelähteisiin ja materiaalien käyttäjiin nähden keskeisellä paikalla, mutta riittävän kaukana asutuksesta.

Virkistyskäyttö

Suonpohjat sopivat monipuoliseen virkistyskäyttöön. Laajalle turvetuotannosta poistuneelle alueelle on mahdollista rakentaa esimerkiksi retkeilyreittejä. Ennallistetuille ja metsitetyille suonpohjille voi sijoittaa luontopolkuja. Lintukosteikkojen läheisyyteen voidaan rakentaa lintutorneja varsinkin alueilla, jotka sijaitsevat lintujen muuttoreiteillä. Suonpohjilla on mahdollista esitellä myös turpeennoston historiaa.

Suonpohjilla on kokeiltu harrastaa eri palloilulajeja, kuten jalka- ja lentopalloa ja sählyä. Hyvin kuivatetulle, kantavalle ja ohutturpeiselle suonpohjalle lienee mahdollista rakentaa myös golfkenttä. Syrjäisinä paikkoina suonpohjat sopivat erityisesti meluisiin urheilulajeihin, kuten moottoriurheiluun ja ammuntaan eri muodoissaan kunhan ympäristömääräykset huomioidaan. Suonpohjalle voidaan rakentaa harrastustoimintaan pienlentokenttä, mutta rakentaminen edellyttää tiiviin ja tasaisen pohjamaan sekä vaatii jäännösturpeen poistamisen.

Luonnonravintolammikot

Luonnonravintolammikolla tarkoitetaan vesialuetta, jossa kasvatettavat kalanpoikaset käyttävät ravinnokseen pääasiassa lammikon tuottamaa ravintoa kuten planktonia ja pohjaeläimiä. Turvetuotannosta poistuneelle suonpohjalle lammikko voidaan rakentaa, jos sieltä löytyy tasaisesti viettävä lohko, joka on selvästi ympäristöään alempana ja jolle voidaan keväällä johtaa lumen sulamisvesiä. Lammikon pohjaan ei saa jäädä veden laatua heikentävää turvekerrosta ja lammikon ympärille tarvitaan usein tiiviit penger- ja patorakenteet. Lisäksi vedenpinnan korkeutta on pystyttävä säätelemään.

Lammikon koko ja syvyys suunnitellaan kasvatettavan kalalajin vaatimuksien mukaisesti. Yleisesti altaan tulisi olla kooltaan vähintään puoli hehtaaria. Veden laatua ja vaihtuvuutta on seurattava tarkasti. Kalanpoikasia kasvatetaan lammikossa yhden kesän ajan.

Kotieläintalous ja laidunmaat

Suonpohjat sopivat nurmi- ja viljanviljelyyn yhdistettynä kotieläintalouden laidunmaiksi. Laajat, yhtenäiset lohkot mahdollistavat suuretkin eläinmäärät. Laidunmaiden kuivatukseen suositellaan salaojitusta. Jos suonpohja sijaitsee kaukana tilakeskuksesta, täytyy laidunmaan aitaus rakentaa kestäväksi. Tämä lisää kustannuksia, samoin kuin eläinten kuljetus tilakeskuksen ja laidunmaan välillä. Laidunalueelta tulisi löytyä luontaisesti hyvälaatuista, juomakelpoista vettä.

ely-updated 21.11.2023