Ruoko

Järviruo'on tietopankki

Pelletöinti

Ruokobiomassasta voidaan tehdä jauhamalla ja puristamalla ominaisuuksiltaan tasalaatuisia brikettejä tai pellettejä. Tällöin ruo’on kosteuspitoisuuden tulee olla 14 - 16 % ja silpun pituuden 2 -3 mm pelletöinnin onnistumiseksi.

Pelletöimällä biomassaa sen käsittely saadaan helpommaksi ja taloudellisemmaksi. Kovapaalatun ruokopaalin tiheys on 140 – 170 kg/m3, kun se pellettinä olisi 500-700 kg/m3.

Suomessa järviruo’on pelletöintiä on testattu rengasmatriisiperiaatteella toimivalla Agri 20 -pellettipuristimella  Biottori Oy:ssä Jämijärvellä. Pellettien teko edellytti karkean ruokosilpun silppuamista noin 5-6 mm mittaiseksi vasaramyllyllä. Pelkästä ruokosilpusta tehdyt pelletit eivät pysyneet koossa, minkä arveltiin johtuvan liiallisesta kuivuudesta. Paras tulos saatiin, kun ruokosilpun sekaan lisättiin 15 % rypsin puristusjätettä, jolloin pelletit olivat pinnaltaan kovia ja kiiltäviä ja niiden pituus vaihteli 25 - 45 mm välillä.

Talvileikatun ruo'on pelletöintä on testattu myös Lokapelletti Oy:ssä Laitilassa
Talvileikatun ruo'on pelletöintä on testattu myös Lokapelletti Oy:ssä Laitilassa.

Ruokosilppuun oli leikkuun ja välivarastoinnin yhteydessä tullut lunta, joten ruokoa piti kuivattaa ennen pelletöintiä.

Ruoko murskattiin vasaramyllyllä hienoksi silpuksi. Ruokosilpun sekaan ei lisätty täyteaineita.

Pelletöintiin käytettiin 50 mm matriisia. Kokeen aikana kokeiltiin eri matriiseja ja syöttönopeuksia.

Kokeessa valmistetut pelletit olivat kiiltäviä ja pysyivät hyvin koossa. Kuutiopaino oli noin 750 kg/m3, mikä on hieman suurempi kuin samalla laitteella valmistettavien puupellettien kuutiopaino (700 kg/m3). Kokeessa valmistettiin ruokopellettejä yhteensä noin 1000 kg eli 1,3 m3.

ely-updated 17.01.2022