Saaristomeri

Alueellista yhteistyötä Saaristomeren hyväksi

Toimenpiteet

Muualla verkossa

Valuma-aluesuunnitelmat

Saaristomeri-ohjelman tavoitteena on edistää valuma-aluelähtöistä vesiensuojelua. Valuma-alueella tarkoitetaan maantieteellistä aluetta, jolta sadevedet huuhtoutuvat maan pinnalla tai maaperään imeytyneenä Saaristomereen. Huuhtoutuva vesi kuljettaa mukanaan ravinteita, minkä vuoksi on ensisijaisen tärkeää toteuttaa ravinnekuormitusta ehkäiseviä toimenpiteitä laajasti koko valuma-alueella. Valuma-aluetason yleissuunnitelmat on laadittu kartta-aineistojen perusteella, ja niissä kuvataan muun muassa eroosio- tai tulvaherkkiä alueita, ravinnekuormituksen lähteitä ja muita vesistökuormitukseen vaikuttavia tekijöitä. 

Paimionjoen valuma-aluesuunnitelma (pdf)

Kemiönsaaren valuma-aluesuunnitelma (pdf)

Aurajoen valuma-aluesuunnitelma (pdf)

Oikopolut

Valuma-aluetiedon keruu

Kysely Saaristomeren valuma-alueen vesien käytöstä ja tilasta 

Tervetuloa vastaamaan kyselyyn Saaristomeri-ohjelman toteutuksen edistämiseksi ja Saaristomeren tilan parantamiseksi. Kyselyyn ovat tervetulleita vastaamaan kaikki Saaristomerellä ja sen valuma-alueella toimivat viljelijät, metsänomistajat ja yritykset sekä alueen asukkaat ja vapaa-ajanasukkaat. Kysely on auki 10.2.-30.11.2025.

Lue lisää ja siirry kyselyyn tästä!

Viestintätoimenpiteet

Maatalouden vesiensuojeluvinkit

Varsinais-Suomen ELY-keskus ja MTK-Varsinais-Suomi julkaisevat yhteistyössä maatalouden vesiensuojeluvinkkejä vuoden 2025 aikana. Vinkit on suunnattu ensisijaisesti maanvieljlijöille ja sisältävät hyödyllistä tietoa keinoista maatalouden vesiensuojelun tehostamiseksi. 

Yhteistyössä
  • Saaristomeren tilaa parannetaan lukuisilla maataloudessa tehtävillä toimenpiteillä

    Maatalouden toimijat pyrkivät jatkuvasti kehittämään toimintaansa kestävämmäksi, ja jo nyt maataloudessa on lukuisia toimia, joilla parannetaan vesistöjen tilaa.

    Julkaisemme tietoa maatalouden vesiensuojelutoimenpiteistä, jotta sinäkin voit oppia konkreettisesti tunnistamaan ympäristössäsi tapahtuvia ympäristötekoja!

    Olemme koonneet teille 26 maatalouden vesiensuojelun toimenpidettä, joiden avulla parannetaan meille tärkeän Saaristomeren tilaa.

    Mikäli siis vesistöjen suojelu kiinnostaa, ota seurantaan sometilimme ja tunnisteet #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu

     

  • Saaristomeren tilaa parannetaan huolellisesti suunnitellulla lannoituksella

    Lannoituksen suunnittelu alkaa aina tarkalla pohjatyöllä. Kasvien lannoitus suunnitellaan maassa jo olevien ravinteiden ja kasvien ravinnetarpeen perusteella. Tässä työssä hyödynnetään pellolta kerättyjä ravinnetietoja, jotta viljely on tehokasta ja ympäristöystävällistä.

    Haluatko oppia lisää maatalouden vesiensuojelutoimista? Ota seurantaan tilimme ja tunnisteet #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu!

  • Saaristomeren tilaa parannetaan optimoimalla peltojen ravinnetasapainoa

     

    Jotta pelto antaa parastaan, on tärkeää tietää, kuinka hyvin kasvit käyttävät saamansa ravinteet. Ravinnetaseet kertovat, kuinka hyvin kasvit ovat hyödyntäneet niille annetut ravinteet. Jos ravinteita jää vuosittain käyttämättä, on tarpeen miettiä korjaavia toimenpiteitä. Näin edistetään sekä viljelyn tuottavuutta että vesistöjen hyvinvointia.

    Haluatko oppia lisää maatalouden kestävistä ratkaisuista? Ota seurantaan tilimme ja tunnisteet #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu!

  • Saaristomeren tilaa parannetaan kalkitsemalla maata

    Tiesitkö, että maan pH vaikuttaa kaikkeen kasvien kasvusta pieneliöiden toimintaan? Kalkituksella voidaan säätää maan happamuutta ja parantaa maaperän rakennetta. Tavoitteena kivennäismailla on pH 6,5, joka tukee tasapainoista kasvua ja ravinteiden saantia. 

    Kalkitusta voidaan tehdä eri vuoden aikoina, mutta ajoituksen on hyvä huomioida esimerkiksi sääolosuhteet ja viljelykierto, jotta toimenpiteet ovat mahdollisimman tehokkaita.

    Tutustu lisää ja nappaa vinkit tehokkaaseen maanparannukseen! #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu

  • Vinkki 5. Saaristomeren tilaa parannetaan rakentamalla kaksitasouomia

    Kaksitasouoma voi auttaa vähentämään pellon tulvaongelmia ja samalla suojella vesistöjä! Uoman tulvatasanteen kasvillisuus sitoo vedestä ravinteita ja kiintoainesta, mikä vähentää niiden kulkeutumista vesistöihin. Tämä luonnonmukainen ratkaisu parantaa veden hallintaa ja tukee kestävää maataloutta. 

    Seuraa meitä, jos haluat oppia lisää ympäristöystävällisistä viljelyratkaisuista! #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu #saaristomeriteot

  • Saaristomeren tilaa parannetaan lannoittamalla kasvien ravinnetarpeen mukaan

    Lanta on erinomainen lannoite viljelykasveille ja tärkein kierrätysravinne. Lannan tehokas käyttö alkaa sen ravinnesisällön selvittämisestä, jotta käyttömäärä voidaan mitoittaa oikein. Laboratoriomittaus auttaa varmistamaan, että lannan ravinteet käytetään tarkasti ja ympäristöystävällisest.

    Kiertotalous toimii maataloudessa – hyödynnetään ravinteet fiksusti! #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu #saaristomeriteot

     

  • Saaristomeren tilaa parannetaan kierrättämällä ravinteita

    Lanta on arvokas kasviravinteiden ja hiilen lähde sekä tärkeä maaperän pieneliöstölle.

    Levittämällä lanta suoraan maan sisään tai kasvustoon vähennetään ravinteiden huuhtoutumista ja typen haihtumista ilmaan.
    Jos lanta levitetään pintaan, se on mullattava nopeasti, jotta ravinteet jäävät kasvien käyttöön ja vesistöt säästyvät ylimääräiseltä kuormitukselta.

    Hyvä ravinteiden hallinta on askel kohti kestävämpää viljelyä! #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu #saaristomeriteot

  • Saaristomeren tilaa parannetaan välttämällä peltomaan tiivistymistä

    Mitä kosteampi maa on, sitä herkemmin se tiivistyy painavien koneiden alla.Tiivistynyt maa heikentää pellon viljeltävyyttä, vaikeuttaa juurten kasvua ja lisätä ravinteiden huuhtoutumisriskiä vesistöihin. Lisäksi tiivis maa ei läpäise vettä, mikä voi johtaa kasvien huonoon kasvuun tai jopa niiden tukehtumiseen.

    Tiivistymisriskiä voidaan vähentää esimerkiksi alentamalla koneiden rengaspaineita, jolloin paino jakautuu laajemmalle alueelle ja maaperä säilyy paremmassa kunnossa. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus pellon tuottavuuteen ja ympäristön hyvinvointiin!

    Seuraa meitä saadaksesi lisää käytännön vinkkejä kestävään viljelyyn! #26maataloudenvesivinkkiä #saaristomeriohjelma #saaristomeri #vesiensuojeluvinkit #maataloudenvesiensuojelu #vesiensuojelu #saaristomeriteot

Päivitetty: 22.04.2025